Ledelse

Selv om mange har blitt vant til å ha en fleksibel arbeidsplass, vil en del ansatte fysisk tilbake til kontoret. Da må kontorlokalene tilrettelegges. Foto:piranka/iStock

Vi vil ha i pose og sekk: Krever fleksibilitet med kontoret som trygg havn

Selv om et flertall av oss ønsker mer fleksibilitet i arbeidslivet, har 43 prosent av arbeidstakere fortsatt kontoret som primær arbeidsplass, viser undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Nå vil EY og Microsoft endre på sine fysiske kontorlokaler.

I en undersøkelse som EY har utført i samarbeid med Norstat i januar i år ble 1000 arbeidsgivere innenfor 23 ulike bransjer spurt om sine forventninger til fremtidens arbeid.

Tallene viser at 8 av 10 ansatte forventer fleksibilitet i hvor de jobber. Samtidig svarte 43 prosent av totalt 2330 respondenter at de ville ha kontoret som primær arbeidsplass.

Det betyr at vi altså krever både og – både fleksibilitet med muligheten til å jobbe fra «hvor som helst» og at kontoret fortsatt skal være vår primære arbeidsplass.

Dermed må flere arbeidsgivere tenke nytt for å tilfredsstille alle de ansattes behov.

– Det er en strategisk lederbeslutning hva kontorene skal brukes til fremover, sier Bjørnar Løwe Skas, associated partner i EY i forbindelse med seminaret «kultur og lederskap i en hybrid hverdag» i regi av Microsft på tirsdag.

EY og Microsoft er blant de selskapene som nå planlegger for en helt ny kontorhverdag slik at det fysiske kontoret både er et sosialt samlingssted, men også har gode nok teknologiske løsninger for at de ansatte kan samarbeide enkelt.

Må vurdere kontorløsninger på nytt

Hos EY har de tatt konsekvensen av disse tallene og ønsker å ha kontorlokalene som en samlingsplass og samtidig ha teknologiske løsninger som understøtter dette.

– Vi må se kontoret, IT-løsninger, organisasjonen og medarbeidere i sammenheng, sier Skas som selv leder en avdeling på 70 medarbeidere der flere jobber fra avdelingskontorer andre steder i landet.

EY skal flytte inn i nye lokaler i Stortorget i Oslo til sommeren neste år og vil legge til rette for å ha løsninger slik at alle kan delta på jobb på lik linje om de sitter utenfor kontorlokalene eller er fysisk tilstede på jobb.

– Jeg tror fremtidens arbeidsliv vil gi oss en utrolig spennende mulighet til å skape et bedre arbeidsliv med en større grad av inkludering og mangfold, og kanskje også løse en del av bærekraftutfordringene, sier Skas.

Også hos Microsoft erkjenner de at det ikke er mulig å gå tilbake til kontorhverdagen slik den var før pandemien.

Gjør tilpasninger

– Det er viktig å gjøre en vurdering av kontorets nye rolle, sier Dag Nyrud, direktør i avdelingen Modern workplace i Microsoft Norge. Han viser til at nå som mange ønsker å kunne jobbe fleksibelt må kontoret oppleves som et attraktivt sted for de ansatte å komme til. Han var en annen av innlederne på seminaret.

I Microsft er de nå i gang med å se på de fysiske møterommene og gjøre tilpasninger slik at det blant annet blir flere mindre stllerom som egner seg til digitale møter. Det skal også bli flere sosiale soner der de ansatte kan oppholde seg å være sammen på jobb.

Microsoft flyttet inn i nye lokaler i Bjørvika i 2019, men ser nå at lokalene må tilpasses en ny hybrid hverdag etter at de ansatte har jobbet hjemmefra de siste to årene på grunn av pandemien.

Nyrud advarer samtidig mot å redusere arealet på kontorlokalene nå, selv om det kanskje er færre ansatte tilstede fysisk på jobb.

– Det er demotiverende for de ansatte å leke stolleken på jobb, da bør man heller se på planløsningen, sier han.

Dag Nyrud mener det i større grad er opp til lederne å sørge for at de ansatte har gode grunner til å komme på kontoret.

– Se på kolleger, steder og prosesser og inkluder alle i den digitale reisen, sier han.

Powered by Labrador CMS