Ledelse

– Første innspillsmøte om en mulig kjønnskvotering til AS-styrene skjer allerede denne uka

Selve høringen sendes ut i løpet av høsten, og statsråden er utålmodig. – Jeg har tenkt på dette lenge, og skulle gjerne sendt ut forslaget på høring allerede i fjor høst, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Publisert Sist oppdatert

­8 av 10 styremedlemmer i aksjeselskaper er menn. Næringsministeren vil ha flere kvinner inn i styrene i aksjeselskapene, og har i mediene varslet at det i høst kommer en høring angående et mulig krav til kjønnskvotering til styrene i aksjeselskapene (AS).

Utspillet har fått mye kritikk, men statsråden er klar på at noe må og skal gjøres med den manglende kjønnsbalansen i AS-styrene.

– Dette handler ikke bare om rettferdighet og at vettet er likt fordelt mellom kvinner og menn. Jeg mener det også handler om den samlede verdiskapingen.

– Mye forskning peker på at økt mangfold bidrar til bedre konkurransekraft og produktivitet, sier Jan Christian Vestre.

I tillegg til høringen skal det være flere innspillsmøter med partene i arbeidslivet, næringslivsorganisasjoner og kapitalmiljøer.

Vestre har opplyst til Dagens Perspektiv at arbeidet med å gjøre noe med den manglende kjønnsbalansen i AS-styrene starter allerede i dag, fredag.

To av landets fremste forskere på kvinner i styrer og ledelse, finansprofessor Karin Thorburn og likestillingsforsker Mari Teigen, sier til Dagens Perspektiv sagt at de er positive til kjønnskvotering til styrene i de største aksjeselskapene.

Oppstart i Trondheim

– Første innspillsmøte er i Trondheim på fredag. Selve høringen ser vi for oss vil bestå av ulike skisser til løsninger, og en del åpne spørsmål. Hensikten er å invitere til en bred idédugnad der alle innspill mottas med takk, sa Vestre da Dagens Perspektiv snakket med han tidligere i uken.

– Hva er bakgrunnen for at høringen kommer akkurat nå?

– Det er flere måneder siden jeg så tall som viste at bare 20 prosent styremedlemmene i aksjeselskapene er kvinner.

– I tillegg er det to andre ting som opptar meg: Kun en tredjedel av gründerne er kvinner, og bare 14 prosent av lederne i de 200 største selskapene er kvinner.

– Jeg har tenkt på dette i lang tid, men strengt tatt er det først nå vi har hatt tid til å skrive høringsutkastet.Jeg skulle gjerne ha gjort dette allerede i fjor høst, sier næringsministeren, som i løpet av sin korte fartstid som statsråd er blitt kjent for å sette i gang næringslivspolitikk på mange områder i høyt tempo.

I EU er det på gang et direktiv om kjønnsbalanse i selskapsstyrer, men Vestre avviser at dette har påvirket det norske initiativet. Han mener inspirasjonen heller har gått motsatt vei, og tror også at de nye norske tiltakene vil bli iverksatt raskere enn EUs kommende direktiv.

De små selskapene

Et motargument som har kommet mot en eventuell kjønnskvotering til AS-styrene, er at det er et inngripende tiltak overfor bedrifter og eiere. Bekymringen som er bragt til torgs, gjelder særlig de små bedriftene.

Statsråden sier at han ser dette argumentet. Det stor forskjell på store selskaper med over 50 eller 100 ansatte, og de små med ingen eller et par ansatte.

– Vi kommer til å veie fordelene ved raskere og mer likestilling opp mot ulempene for selskapene. Jeg utelukker ikke at vi begynner med de store og mellomstore, og eventuelt utvider underveis, sier Vestre.

Høyskolelektor Frode Solberg ved Handelshøyskolen BI underviser i forretningsutvikling og styrearbeid. Han mener, i motsetning til kritikerne, at en eventuell kvotering bør omfatte også de minste aksjeselskapene (Les mer om dette her i Dagens Perspektiv i morgen).

Solberg argumenterer blant annet med det kan bidra til å løfte kvaliteten styrearbeidet, og viser til at behovet for dette er størst hos de minste.

– Han argumenterer med governance; et styringsargument. Det er et interessant innspill. Poenget er nettopp å få en opplyst debatt om alle mulige tiltak, sier Vestre.

Verdiskapingsargumentet

Jan Christian Vestres egne argumenter i debatten har handlet om likestilling og verdiskaping.

NHH-professor Karin Thorburn er en av forskerne bak en stor studie av om kvotering til styrer i ASA-selskapene har påvirket børsnoterte selskapers verdi.

Konklusjonen i studien er at kvoteringen ikke har påvirket selskapenes økonomiske verdi. Verken positivt eller negativt.

Vestre mener imidlertid likevel at argumentet om at mangfold er bra for verdiskapingen holder.

– Verdiskaping handler om børsverdi, men også om avkastning over tid, rekruttering, bedriftsøkonomi, samfunnsøkonomi og mange andre faktorer. Samlet mener jeg at mangfold vil gi høyere verdiskaping, og alt dette håper jeg blir belyst i høringen.

Vestre gjentar at han er utålmodig etter å få iverksatt konkrete tiltak.

– Jeg har ikke tålmodighet til å vente i 20 år til på at det skal skje noe.

– Går fryktelig sakte

– Mitt anliggende er at utviklingen går fryktelig sakte. Jeg er ikke forlovet med ett tiltak, vi kommer til å vurdere alle mulige tiltak, men det er ikke nok å være imot kvotering.

– De som er imot må komme med alternative løsningsforslag. Disse skal vi lytte til, og til slutt kan det bli en kombinasjon av ulike virkemidler, sier næringsministeren.

Vestre legger til at «mykere» tiltak, som å hente inn mer kunnskap om hvorfor kvinneandelen er lav, rekruttering og holdninger, vil bli vurdert, men han tro ikke at myke tiltak vil være tilstrekkelig.

– Jeg tror vi må gå kraftigere til verks.

Powered by Labrador CMS