Ledelse

Scheherazade får kongen til å skifte mening gjennom eventyrene hun forteller i «Tusen og en natt».

Hvordan forandre andre? Historiefortelling kan være en vei å gå, mener Kets de Vries

Manfred F. R. Kets de Vries, professor i ledelse ved Insead og psykoanalytiker, mener at rammefortellingen i «Tusen og en natt» forteller noe allment om kunsten å overtale andre.

Publisert Sist oppdatert

­LEST OM LEDELSE. Tusen og en natt» er en samling gamle arabiske eventyr, som er rammet inn av fortellingen om en konge som dreper sin kone etter at hun har vært utro.

Deretter har en ny kvinne hos seg hver natt, og bestemmer at hver av disse kvinnene skal drepes neste dag. Fordi han vil beskytte seg mot kvinners troløshet.

Kvinnen Scheherazade gjør imidlertid en genistrek. Hun begynner å fortelle historier, som alle krever en fortsettelse.

Kongen vil gjerne høre slutten på historiene, og lar henne leve en natt til og en natt til … Til slutt blir han så opptatt av fortellingene at han gir opp forsettet om å skulle drepe henne. Han innser også at det var feil å drepe de andre kvinnene.

I et innlegg på Inseads hjemmeside skriver Kets de Vries at det er vanskelig å overtale andre, men at det Scheherazade gjorde, er like effektivt i dag. Professoren henter – fritt oversatt – blant annet følgende lærdommer ut av eventyret:

  • Ikke start med å fortelle den andre hva han eller hun skal tenke eller gjøre
    Da risikerer du å støte vedkommende fra deg/at den andre går i forsvar og gjør motstand. Hvis du starter med konfrontasjon, er det vanskeligere for den andre å være åpen for forandring.

  • Vis empati og bidra slik til å løsne opp i motstridende følelser
    Lytt ordentlig og forsøk å se ting fra den andres synsvinkel. Hvis du forstår kilden til deres usikkerhet og bekymringer, kan du lettere hjelpe personen med å ta tak i det. Kets de Vries viser til at Scheherazade nedkjempet kongens forsvarsmekanismer gjennom å vise medfølelse og forståelse, selv om hun ikke var enig i det han hadde gjort. Hun brukte historiene sine til å snu hans fiendtlige energi og få ham til å vurdere andre perspektiver.

  • Så tvil
    Finn relevante eksempler som kan få personen til å tvile og revurdere nåværende verdier og adferd. Gjennom historiene sine eksponerte Scheherazade kongen for følelser som glede, tristhet, frykt, avsky, sinne, overraskelser, skam og skyld; og kamuflerte at tilgivelse var det sentrale temaet, skrier Kets de Vries. Gjennom historiene sådde hun tvil hos kongen om motivasjonen for hans handlinger.

  • Beskriv konsekvenser
    Vis at det er en klar sammenheng mellom adferd og konsekvenser. Scheherazade konfronterte ikke kongen direkte og hun viste sympati, men gjennom moralen i hver historie viste hun ham de langsiktige konsekvensene av ond oppførsel hos karakterene.

  • Gi støtte og guiding, men ikke tving frem endringen
    Hjelp personen med å veie nye og ulike muligheter opp mot hverandre, på en respektfull måte. Ha tillit til deres evne til å bestemme seg for og gjennomføre endringen selv, råder Kets de Vries. Scheherazade hjalp etter hvert kongen med å ta ansvar for egne handlinger, og til å ta eierskap i det å finne løsninger.

Powered by Labrador CMS