hjemmekontor illustrasjonsbilde

Når arbeidsgiver har besluttet at hjemmet skal kunne brukes som arbeidsplass, og det er inngått avtale om dette med arbeidstaker, blir det rart i 2023 å vektlegge om det var nødvendig å være der i arbeidstiden, skriver Karoline Amundsen Dystebakken. Foto: Vadym Pastukh | iStock Photos

Mulighet til fleksibelt arbeid og hjemmekontor gjør ikke ansatte mer lojale

Publisert: 2. desember 2022 kl 09.07
Oppdatert: 2. desember 2022 kl 09.09

Lest om ledelse. ­Ny forskning fra Harvard-professor Amy Edmondson og Singapore-baserte Mark Mortensen peker i retning av at tilbud om fleksibelt arbeid ikke nødvendigvis gjør de ansatte mer lojale.

Dette samsvarer også med funn i en stor amerikansk undersøkelse.

Det skriver Nils Brede Moe, sjefforsker i Sintef Digital og Jarle Hildrum , seniorforsker i Telenor Research, i et innlegg hos VG.

Ifølge funnene er det heller slik at fleksibelt arbeid og hjemme kontor reduserer lojaliteten hos mange.

En av grunnene til at dette skjer, er at vi ikke bygger like nære vennskap med kolleger når vi jobber mye hjemmefra. Dette, pluss at jobbintervjuer er blitt lettere tilgjengelig «online», gjør det enklere å bytte jobb, skriver Moe og Hildrum.

Det er likevel liten grunn til å tro fleksibelt arbeid vil forsvinne, mener de to norske forskerne, som lister opp flere fordeler for både arbeidsgiver og arbeidstager. Herunder lavere klimautslipp, økt produktivitet og bedre balanse mellom arbeid og privatliv.

Arbeidsgivernes utfordring blir dermed å sikre at et tilbud om fleksibilitet ikke svekker de andre verdiene virksomheter trenger for å tiltrekke seg og holde på medarbeidere.

Saken fortsetter under annonsen