Ledelse

Nå skal det bli lettere å registrere enkeltpersonforetak

Næringsministeren har i dag lagt fram forslag som skal gjøre det enklere å registrere enkeltpersonforetak. I tillegg skal det bli lettere for kunder og leverandører å se hva slags selskap de har med å gjøre.

Publisert Sist oppdatert

Stikkordene er forenkling og bedre oversikt. Næringsminister Jan Christian Vestre foreslo i dag endringer i reglene for både enkeltpersonforetak og Norskregistrert Utenlandsk Foretak (NUF).

Forslagene vil blant annet gjøre det enklere å registrere enkeltpersonforetak. For kunder og leverandører betyr det samtidig at det blir lettere å få øye på hva slags selskap det dreier seg om.

Forslaget legger dessuten til rette for deling av data som myndighetene allerede har samlet inn, skriver Nærings- og Fiskeridepartementet på sine nettsider.

Forslagene ble i dag sendt ut på høring. Fristen er 4. oktober.

Hvitvasking og økokrim

Når det gjelder en mer effektiv gjenbruk av data, så foreslår regjeringen at både Enhetsregisteret og Foretaksregisteret kan oppgi fødselsnummer sammen med navn til myndigheter og andre som likevel kan få oppgitt fødselsnummer fra Folkeregisteret.

Finansnæringen bruker for eksempel opplysninger om hvem som er daglig leder i virksomheter i arbeidet mot hvitvasking og annen økonomisk kriminalitet. Det blir lettere å se om det er den samme «Anne Bakke» eller «Jan Johansen» som er daglig leder flere steder hvis fødselsnummeret er oppgitt sammen med navnet.

– Dette er informasjon som myndighetene allerede har samlet inn til Folkeregisteret. Så denne opplysningen bør kunne deles med flere, forklarer Vestre.

Enklere registrering

Et enkeltpersonforetak er næringsvirksomhet som er eid av en fysisk person, og drives for egen regning og risiko. Ifølge forslaget må innehaver bare registrere enkeltpersonforetaket i Brønnøysundregistrene hvis vedkommende skal betale skatt av inntekten i enkeltpersonforetaket, eller ansette noen.

Det kan også være andre grunner til at enkeltpersonforetaket trenger et eget organisasjonsnummer. Vestre foreslår å beholde muligheten til frivillig registrering i Enhetsregisteret og Foretaksregisteret. Det legges også fram forslag om at man bare kan registrere ett enkeltpersonforetak per fysisk person.

Forslagene innebærer ikke endringer i hvordan næringsdriften beskattes.

NUF er NUF

NUF er en norsk filial av et utenlandsk foretak som driver virksomhet i Norge. Det utenlandske foretaket er ansvarlig for virksomheten i den norske filialen.

For at tredjepart skal vite at det er et NUF man handler med, foreslår næringsministeren at alle NUF skal bruke betegnelsen NUF i navnet.

Her er forslagene som er sendt på høring:

Forslag om enklere regler for registrering av enkeltpersonforetak:

  • Enkeltpersonforetak må ikke lenger registreres i Enhetsregisteret eller Foretaksregisteret
  • Plikten til å registrere enkeltpersonforetaket kommer hvis innehaver skal betale skatt av inntekten eller ansette noen
  • Innehaver kan registrere seg frivillig i Enhetsregisteret og Foretaksregisteret
  • Det blir bare mulig å registrere ett enkeltpersonforetak per fysiske person.
Flere forslag til endringer i reglene om foretaksnavn:
  • NUF skal bruke betegnelsen NUF i navnet.
  • Foretaksbetegnelser som AS, ANS og NUF osv. skal stå bakerst i foretaksnavnet
  • Navnet registreres med små og store bokstaver slik virksomheten ønsker
  • Ortografiske tegn og mellomrom vil ikke skille to ellers identiske foretaksnavn.

Forslag som harmoniserer enhets- og foretaksregisterloven med folkeregisterloven:

  • Enhetsregisteret og Foretaksregisteret kan avgi rolleinnehaveres fødselsnummer og d-nummer til offentlige myndigheter som likevel får denne opplysningen fra Folkeregisteret.
Powered by Labrador CMS