Ledelse

Nå skal statens lederlønninger kuttes

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) vil innføre et prinsipp om at ingen statlig toppleder skal ha større lønnsutvikling enn de ansatte – i kroner og øre.

Publisert Sist oppdatert

­Dette vil gå fram av eierskapsmeldingen som Vestre skal legge fram fredag, opplyser Ap-statsråden til VG.

Prinsippet går ut på at ingen toppleder skal ha større lønnsutvikling enn de ansatte, ikke i prosent, men i kroner og øre. Og brytes dette prinsippet, kan resultatet ifølge VG bli hoderulling i styrerommene.

– Det er ingen eierskapsmelding som har gått så langt før. Dette er en svært kraftig innstramming. Men jeg vil være en næringsminister som utretter noe, sier Vestre til avisen.

Regjeringen vil også fjerne bonusordninger i selskaper som Equinor, DNB, Norsk Hydro og Posten – såkalte «kategori 2»-selskaper der staten har særskilte begrunnelser for eierskapet. I selskaper i kategori 1, som Flytoget og Aker Solutions, vil regjeringen halvere bonusen.

Enige i Hurdal

Prinsippet vil gjelde selskaper der staten er eier.

I Hurdalsplattformen ble regjeringspartiene Ap og Sp enige om å sikre mer moderasjon når det gjelder statlige lederlønninger.

Regjeringen vil «lage nye retningslinjer for lederlønninger og andre typer godtgjøring for ledere i staten, som bidrar til reduserte lønnsforskjeller,» heter det i plattformen.

Et godt signal

– Dette forslaget ser veldig lovende ut, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen til NTB.

Rødt mener lederlønninger i statlig eide selskaper er altfor høye og har vært det lenge. De mener en slik lønnsfrys som Vestre varsler er et godt signal, selv om Rødt gjerne også skulle sett at lederlønningene gikk ned.

– Vi tar selvsagt forbehold om at vi ikke har sett detaljene i forslaget eller helheten i eiermeldingen, men alt i alt er dette lovende takter, sier Martinussen.

Utvalg vil vrake

I sommer fikk regjeringen også overlevert en rapport fra det såkalte Lederlønnsutvalget. Utvalget går inn for å vrake dagens lederlønnssystem, som ble innført i 1991 for å minske forskjellene mellom offentlig og privat sektor.

Blant tingene utvalget foreslo, var lønnstak, strengere regulering av lønnsintervaller, rekruttering på lavere lønnsnivåer, lønnsreduksjon og lønnsfrys.

Grønnere statlig eierskap

I dag klokka 12 legger han fram en ny stortingsmelding om det statlige eierskapet. Den har fått tittelen «Et grønnere og mer aktivt eierskap» og trekker opp en rekke nye forventninger til statlig eide selskaper.

– I meldingen skrur vi på både kategoriseringene, begrunnelsene, målene og forventningene til de statlige selskapene, sier Vestre.

– Vi sier farvel til Høyres dogmatiske syn om at det er et mål å redusere statens eierskap, slår han fast overfor NTB.

Pragmatisk syn

Samtidig vil det være aktuelt å gå inn og ut av selskaper, samt opp og ned, alt etter hva som er best for landet, ifølge Vestre.

– Det er et pragmatisk syn som står seg over tid. Vi utvider begrunnelsene for det statlige eierskapet og sier tydelig at det kan være et verktøy for å bidra til mer nasjonalt eierskap. Det tror jeg mange synes er fornuftig i en urolig tid, utdyper han.

Onsdag ble det kjent at staten legger 2,65 milliarder kroner på bordet for å kjøpe Norges nest største eiendom, Meraker Brug i Trøndelag, for å sikre at eiendommen på 1,3 millioner mål forblir på norske hender.

Vestre mener selskapene vil merke et grønt skifte.

– Vi øker forventningene til klima og natur. Det betyr at selskapene skal sette mål og rapportere. De må ha konkrete tiltak, og de må balansere økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft på en god måte, sier han.

Powered by Labrador CMS