Ledelse

– Jeg syns ikke utviklingen innen mangfold og rekruttering går raskt nok, sier Microsoft-sjef Kristine Dahl Steidel, og sikter spesielt til at det er relativt få kvinnelige styremedlemmer og gründere i norsk næringsliv.

− Norsk innovasjon hadde akselerert hvis det var flere kvinner i styrerom og toppledelse

Ny sjef i Microsoft Norge Kristine Dahl Steidel planla egentlig ikke å bli leder, men har likevel endt opp med å lede i store deler av sin karriere. Nå ønsker hun å inspirere flere kvinner til å gjøre det samme.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg bestemte meg egentlig aldri aktivt for å bli leder, men jeg har alltid vært interessert i at mye av ledelsen som skjer i bedrifter utføres utenfor den formelle ledelsen, og jeg alltid vært god på å få folk med meg, sier hun.

Steidel overtok som øverste leder i Microsoft Norge 1. november, etter å ha hatt flere ledende stillinger i VMware de 16 årene, sist som Vice President for VMwares digitale arbeidsflater i Europa, Midtøsten og Afrika.

I Microsoft er hun leder for rundt 300 ansatte.

Hun hadde altså ikke «planlagt» å bli leder. Og heller ikke det å jobbe innen IT og teknologi hadde Steidel planlagt. Egentlig skulle hun studere psykologi. Hun hadde søkt og fått plass på profesjonsstudiet for psykologi, men valgte å takke nei til plassen fordi hun fikk tilbud om fast jobb i et lite teknologiselskap.

– Jeg ble så begeistret for dynamikken i IT-bransjen, sier Kristine Dahl Steidel når vi møter henne i lokalene til Microsoft i Oslo.

Jobbytte var heller ikke noe hun hadde tenkt på før Microsoft tok kontakt. Om det sier hun:

– Det trigget meg å være med på transformasjonen i it-bransjen som har gått fra å tilby tjenester, til å flytte alt ut i skyen, sier hun.– Teknologi brukes jo på tvers av alle bransjer og er noe alle må forholde seg til.

Ønsker å motivere

Selv om det ikke var gitt at hun skulle bli leder i teknologibransjen, forteller Steidel at hun ikke har angret på valget. Hun endte med å først ta en bachelor i organisasjon og ledelse og siden en Executive Master i endringsledelse ved BI. Og planene om å studere psykologi ble etter hvert droppet.

Steidel forteller at første gang hun ble leder skjedde gjennom en slags «glidende overgang» fra en prosjektlederstilling i VM Data.

– Da tenkte jeg at jeg fikk prøve å se om det å være leder var noe jeg ville trives med, sier hun og understreker at det som trigger henne mest i lederrollen er å få til motivasjons- og endringsprosesser og se positive endringer blant de hun skal være leder for.

Hun er også bevisst på å være en tydelig rollemodell for de ansatte

– Jeg tror det er viktig at en leder favner alle de ansatte, og å kunne få innspill fra så mange som mulig, sier hun.

Kristine Dahl Steidel:

Født: 3. februar 1977.

Sivil: Bosatt i Asker, gift, et barn, to bonusbarn.

Utdanning:

Bachelorgrad i organisasjon og ledelse, BI.

Mastergrad i endringsledelse, BI.

Grunnfag psykologi, UiO.

Karriereglimt:

I 1997 fikk Steidel sin første jobb i IT-selskapet Lantech. Siden har hun jobbet for flere teknologiselskap, blant annet Cinett, Merkantildata og VMData, før hun kom til VMWare, der hun var i 16 år og hadde en rekke lederstillinger.

1. november 2021 begynte hun som administrerende direktør i Microsoft Norge.

Leder i kontinuerlig endring

Hun påpeker at lederrollen er i kontinuerlig endring.

– Min bestefar og de i hans generasjon tilbrakte gjerne hele sin karriere i samme selskap, mens de som er i arbeidslivet nå opplever stadig endringer og jobbytter, og må håndtere nye situasjoner hele tiden, sier hun.

Noe av det som har endret seg mest er måten vi har jobbet de siste to årene under pandemien.

Steidel mener pandemien på mange måter har endret spillereglene i arbeidslivet både for de ansatte og ledere. Det har også kommet verktøy som Teams, utviklet av Microsoft, som har gjort det mye enklere å ha kontinuerlig kontakt med ansatte og ledere fra hjemmekontoret.

– Paradokset er at vi virkelig har bevist at det går an å jobbe hjemme, og etter å ha gjort det i nesten to år har de ansatte en helt klar forventning om mer fleksibilitet og en bedre balanse mellom jobben og hjemmelivet, konstaterer hun.

Som et svar på dette ønske har Steidel og de andre lederne i Microsoft lagt til rette for at de ansatte i Microsoft i Norge kan jobbe 50 prosent av tiden sin på hjemmekontor uten å måtte klarere det med sin nærmeste leder.

Norske bedrifter må være mer radikale slik at vi får mer kvinner inn i lederposisjoner

– Det handler om tillitsbasert ledelse, og å kunne stole på de ansatte ved å gi dem de verktøyene de trenger, men du må også holde folk ansvarlig for å levere, sier hun.

Steidel mener det har blitt mye mer viktig å være ordentlig til stede som leder enn det var før.

– Enten det handler om fysisk eller digital kommunikasjon, føler jeg et behov for å kommunisere med de ansatte hyppigere enn før, og det er viktig å forstå dynamikken på arbeidsplassen, sier Steidel.

Selv prøver hun å være ute «på gulvet» blant de ansatte så mye som mulig. Hun deltar ofte på teammøter, og er med på møter med eksterne leverandører og andre interessenter som andre ansatte egentlig har ansvar for. Hun legger også vekt på å være synlig i arbeidsmiljøet.

Fleksibelt for alle

Hun erkjenner at det må være attraktivt for de ansatte å være fysisk på jobben, og Microsoft har i det siste tatt flere grep for at de ansatte skal trives enda bedre. På fredager er det lagt opp til som mange som mulig i Microsoft skal være til stede på jobb, det er en egen barista som lager cafe og det er meningen at folk kan mingle litt på tvers. Da legger Steidel vekt på å rydde litt i sin egen kalender slik at hun har tid til å snakke med folk og være ordentlig sammen med dem.

Microsoft flyttet inn i nye kontorlokaler i Bjørvika i 2019 og tanken har vært å ha åpne områder med sofaer og bord og skape en møteplass for de ansatte. Når Dagens Perspektiv er på besøk, er det fullt av folk som vrimler rundt i det åpne området så dette ser ut til å være populært blant de ansatte. Etter pandemien og mye hjemmekontor er Microsoft nå i gang med å se på de fysiske møterommene og gjøre tilpasninger slik at det blant annet blir flere mindre stillerom som egner seg til digitale møter. Det skal også bli flere sosiale soner der de ansatte kan oppholde seg og rett og slett «være sammen» på jobb.

– I dag er det viktig å skape en arbeidsplass som gjør at folk syns det er gøy å komme på jobb, sier hun.

Steidel understreker at selv om de ansatte ønsker fleksibilitet er det viktig som leder å være klar over at ikke alle ansatte trives på hjemmekontor eller kan jobbe hjemme, og at de må kunne jobbe fra kontoret hvis de ønsker det.

– Fleksibilitet er at du som leder lar de ansatte jobbe der det passer best for dem, også må det lages kjøreregler for hva som forventes, sier hun.

Vil ha flere kvinnelige ledere

Et annet tema hun syns er spesielt viktig er at det er mangfold, både blant de ansatte og i hennes egen ledergruppe. Og hun gir uttrykk for at hun er utålmodig når det gjelder utviklingen på dette området.

– Jeg syns ikke utviklingen innen mangfold og rekruttering går raskt nok, sier hun og sikter spesielt til at det er relativt få kvinnelige styremedlemmer og gründere i norsk næringsliv. Dette har hun også uttalt seg offentlig om, sist på She-konferansen i forbindelse med årets kvinnedag, og hun gir uttrykk for at hun er utålmodig.

– Her mener jeg norske bedrifter må være mer radikale slik at vi får mer kvinner inn i lederposisjoner, for det er fortsatt altfor få kvinner i ledende posisjoner i dag, sier Steidel. Hun sier hun ikke er i tvil om at norsk innovasjon hadde akselerert i næringslivet hvis det var flere kvinner i norske styrerom og i ledelsen av selskaper.

Hun ser likevel positive tegn til at det er i ferd med å bli flere kvinnelige ledere i teknologibransjen, og mener at for den oppvoksende generasjonen er det like selvfølgelig at en kvinne skal jobbe med teknologi som det er for en mann.

I dag er det viktig å skape en arbeidsplass som gjør at folk syns det er gøy å komme på jobb

– Teknologi muliggjør endringer i alle bransjer. De som vokser opp i dag har vokst opp med teknologi på en helt annen måte enn min generasjon, fastslår hun.

Selv har hun lagt vekk på å ha en mangfoldig ledergruppe, der over 50 prosent av medlemmene er kvinner, medlemmene i ledergruppen kommer fra ulike generasjoner og har forskjellig bakgrunn. Steidel forteller at hun ønsker å ha så forskjellige mennesker som mulig i ledergruppen, for å kunne få best mulig innspill selv.

Steidel er spesielt opptatt av å lytte til de yngste ansatte, de som har to-fem års arbeidserfaring. Hun anslår at mellom 25 – og 28 prosent av de ansatte i Microsoft i Norge er unge og tidlig i karrieren. Det er en helt bevisst rekrutteringsstrategi, skal vi tro Steidel. Hun er også bevisst at de yngste medarbeiderne har en helt annen måte å jobbe på og i større grad har innlemmet teknologien inn i sine liv, og er tilgjengelig på en annen måte.

– Her kan vi som har vært i yrkeslivet en stund ha mye å lære, sier hun.

Setter grenser

Som toppsjef i Microsoft har Steidel ønsket å gå foran ved å markere en sunn balanse mellom privatliv og jobb. Hun er selv gift og har en datter på 11 år og to voksne bonusbarn. Hun mener at spesielt de to årene vi har tilbrakt på hjemmekontor har gjort det nødvendig med klare skiller mellom når man er på jobb og når man har fri.

– Vi ser at utbrenthet og det å ikke føle arbeidsglede har vært et reelt problem for noen av dem som har sittet på hjemmekontor. Mange har opplevd at balansen mellom privatliv og jobben blir vasket ut, og det er viktig at ledere hjelper de ansatte med å gjenfinne denne balansen, sier hun.

Det har hun tatt konsekvensen av selv, og påpeker at familielivet er det aller viktigste i hennes liv. Etter en lang lederkarriere har hun utviklet noen strategier over tid på å koble ut.

– Jeg jobber ikke i helgene og slår av alle varslinger på telefonen etter klokken fem. Hvis noe er veldig viktig har de jeg jobber sammen med fått beskjed om å ringe meg, sier Steidel og legger til:

– Jeg tror du blir en bedre leder hvis du innser at livet ikke bare dreier seg om arbeidsplassen, sier hun.

Steidel understreker at heller ikke de ansatte i Microsoft forventes å være pålogget hele tiden.

Hun viser til at de ansatte i stor grad kan jobbe når det passer dem, så lenge de leverer det som forventes, og har god kommunikasjon med teamet og sin nærmeste leder.

Selv kobler hun ut med familien og ved å være i naturen.

– Det jeg prøver å få tid til nå er å gå på ski som jeg er veldig glad i og reise på hytta med familien i helgene. Jeg liker også å reise og oppleve nye ting, sier hun.

Steidel har sin egen leder i London og mener at det å være en del av et globalt selskap med hovedkontor i Redmond i Seattle i USA er det beste av to verdener.

Hun skal snart få førstehåndskunnskap med den amerikanske organisasjonskulturen ved hovedkontoret i Redmond.

– Jeg skal dit for første gang i mai. Det blir veldig spennende, sier hun.

Kristine Dahl Steidel påpeker at hun som leder for det norske kontoret er en del av et kjempeapparat selv om hun har en stor grad av lokal autonomi mot det norske markedet.

– Til syvende og sist handler ledelse om å finne riktig person og skape en god organisasjonskultur, sier hun.

Powered by Labrador CMS