Ledelse

På tide å slutte med prosjekter og prosjektledelse

Publisert Sist oppdatert

Lest om ledelse. Nils Brede Moe, forsker innen smidig organisering, teamarbeid og innovasjon ved Sintef, argumenterer hos E24 for at det er på tide forkaste prosjektet til fordel for å organisere etter produkter.

Han mener at dette må til for å lykkes med kontinuerlig videreutvikling og rask omstilling, og viser til at mange ledende bedrifter har gått bort fra å organisere seg i prosjekter.

De har byttet ut prosjekter med produktutvikling. Prosjektledelse er erstattet med produktledelse.

Et prosjekt får et definert mål, som gjennomføres til en gitt tid med visst mye ressurser. Tradisjonen har vært å organisere prosjektarbeid på siden av annet arbeid. Dette har vært en vanlig måte å organisere innovasjonsarbeid på.

Å gå over til produktorganisering er ifølge forskeren særlig nyttig når brukeren ikke vet hva han eller hun vil ha; dermed er også usikkert hvem som har kompetanse til å løse oppgaven, hvem som bør involveres og hvordan det skal skje. Det er også vanskelig å vite hvor lang tid det vi ta og hvor mye ressurser det vil kreve.

«Ved å organisere forretningsområder og tjenester som produkter, med fokus på å skape kundeverdi, vil du sitte igjen med løsninger brukeren trenger og vil ha», skriver Moe hos E24, og beskriver en arbeidsmetode der du tester, videreutvikler og hele tiden gir brukeren en ny versjon. Du får med andre ord ikke et «ferdig» produkt, produktet utvikler seg i stedet hele tiden.

Etter denne modellen er det produktlederen i organisasjonen som har det fulle ansvaret for et spesifikt produkt, og da altså ikke minst utvikling av produktet i lys av kundenes behov.

Powered by Labrador CMS