Ledelse

Statlige lederlønninger | Ga bort «gylden mulighet til lønnskutt» i NRK

I november krevde Senterpartiet og SV at den nye kringkastingssjefen burde gå ned i lønn. Nå er Vibeke Fürst Haugen ansatt - og tjener mer enn forgjengeren. SVs Kathy Lie er skuffet over at regjeringen ikke benyttet sjansen til å kutte i NRK-sjefens lønn.

Publisert Sist oppdatert

­Da det i fjor høst ble kjent at NRK-toppen Thor Gjermund Eriksen ønsket å gå av, tok regjeringspartiet SP og opposisjonspartiet SV til orde for en kraftig reduksjon i etterfølgerens lønn. Opp mot halvering, ble det sagt.

Bakgrunnen var et sterkt ønske om å stoppe den galopperende lederlønnsutviklingen i statlig sektor. Lønna til den neste kringkastingssjefen ville derfor være det perfekte stedet å begynne på, sa Geir Pollestad, parlamentarisk nestleder i Senterpartiet, og Kathy Lie, kulturpolitisk talsperson i SV, til Dagens Perspektiv i slutten av november.

Ville stoppe lønnsgaloppen

Det hører med til historien at Støre-regjeringen i den såkalte Hurdalsplattformen varslet nye retningslinjer for blant annet lederlønn i staten.

– Med ønske om å kutte i lønnen til ledere i statlige selskapet (som NRK, red. anm.), hvor det har vært stor vekst de senere årene, er den utlyste stillingen en utmerket anledning til å kutte i lønnen til den nye kringkastingssjefen, sa Geir Pollestad til Dagens Perspektiv.

Men det skjedde altså ikke.

Lovet nye retningslinjer for statlig lederlønn:

I sin regjeringserklæring, Hurdalsplattformen, skriver AP og SP hva de vil gjøre for å få bukt med lederlønningene i offentlig sektor generelt og statlig sektor spesielt:

Lage nye retningslinjer for lederlønninger og andre typer godtgjørelse for ledere i staten, som bidrar til reduserte lønnsforskjeller. Sikre at lederlønnsutviklingen i offentlig sektor ikke overskrider det som er gjennomsnittlig lønnsutvikling i samfunnet.

Gikk ikke ned, men opp i lønn

NRKs nye toppsjef er på plass nå, men «knivene» som skulle kutte i lønna til statskanalsjefen, ligger ubrukt i skuffen.

I fjor hevet Eriksen en fastlønn på 3.295.250 kroner, nesten dobbelt så mye som det daværende statsminister Erna Solberg tjente. Eriksens etterfølger som NRK-sjef, Vibeke Fürst Hagen, kommer til å få 3.385.900 kroner i året, altså rundt 90.000 kroner mer enn Eriksen.

– Forsømt en gylden mulighet

Kathy Lie, kulturpolitisk talsperson i SV, har ikke sans for utviklingen, og manglende grep fra regjeringspartiene.

– Her har regjeringa forsømt en gylden mulighet til å ta tak i de galopperende lederlønningene i staten. Regjeringspartiene har vært klare på at de skal få kontroll, men har ikke klart å følge opp dette i realiteten, svarer Lie på spørsmål fra Dagens Perspektiv.

Den nyvalgte stortingsrepresentanten fra Buskerud mener fortsatt at det finnes «ingen grunn til at ledere i hverken NRK eller andre statlige bedrifter skal tjene mer enn statsministeren».

– Må rydde opp

– Jeg hadde forventet at regjeringa fulgte opp sin egen regjeringserklæring hvor den nettopp sier at den vil lage nye retningslinjer for lederlønninger i staten. De må rydde opp før vi ansetter flere statlige ledere, krever Kathy Lie.

– Situasjonen i dag er uheldig, både for regjeringen som har lovet endring, og for enkeltpersonene som blir gjenstand for debatten, legger Lie til. Før hun understreker at dette er» kritikk av måten dette er håndtert på av statsråden og regjeringen, ikke av kringkastingssjefen selv».

Geir Pollestad, SPs parlamentarisk nestleder, har foreløpig ikke svart på henvendelsene fra Dagens Perspektiv.

Powered by Labrador CMS