Ledelse

UD er «best på kompetanseutvikling i Norge»

Utenriksdepartementet (UD) er vinner av HR Norges Kompetansepris 2022. De er da, ifølge HR Norge, landets beste virksomhet på kompetanseutvikling.

Publisert Sist oppdatert

­− Deres oppdrag krever en helt spesiell og bred kompetanse medarbeidere. De tiltrekker seg, utvikler og ivaretar den kompetansen som er nødvendig for å løse samfunnsoppdraget, sier juryleder for HR Norges kompetansepris, Siri Langangen, som til daglig er HR-sjef i Statkraft.

HR Norge har i over 30 år delt ut HR Norges kompetansepris til en virksomhet eller organisasjon som har oppnådd spesielt gode resultater innen området personal- og organisasjonsutvikling.

− Vi i utenrikstjenesten er veldig glade for og stolte over å motta HR Norges kompetansepris. Våre medarbeidere er utenrikstjenestens absolutt viktigste ressurs. Deres kunnskap, kompetanse og erfaring gjør at vi kan ivareta Norges interesser internasjonalt og bistå norske borgere og bedrifter i utlandet.Situasjonen i verden er i stadig endring. Det krever enormt mye av våre medarbeidere, det være seg i Kabul, Beijing eller Kyiv, sier Andreas Gaarder, ekspedisjonssjef i UD med ansvar for kompetanse og ressurser.

Høy bevissthet

Foto Leder i HR Norge Even Bolstad. (Foto: HR Norge)

Ifølge juryen har UD «høy bevissthet om hvilke utfordringer de kan møte, kombinert med evne til å tilpasse og justere kompetansetiltak og prioriteringer til dette, samt samfunnsendringer og kriser både lokalt og globalt». Videre påpeker juryen: «Jobbrotasjon brukes bevisst for å utvikle kompetansen til de ansatte og er satt i system. Dette fører til at det er en kultur for, og en positiv innstilling til, å lære seg nye fagområder. Det med jevne mellomrom å forberede seg til nye oppgaver og roller har skapt en kultur for kontinuerlig kompetanseutvikling. Livslang læring er en selvfølge».

Strålende eksempel

Det har aldri vært flere ledige stillinger enn det er akkurat nå i Norge. I alle år har kompetanseutvikling vært en viktig faktor i arbeidslivet, og HR Norge ser nå en dreining til at dette settes mye høyere på agendaen i norske virksomheter.

− Vi lever i en tid hvor endring og omstilling har blitt normalen, noe som krever at både organisasjoner og ansatte kontinuerlig utvikler nødvendig kompetanse for å løse nye oppgaver. Virksomheter, som ikke tilbyr kompetanseløft, blir mindre attraktive, og straffes i en beinhard kamp om arbeidskraften. UD er et strålende eksempel på en virksomhet som aldri lar skiftende omstendigheter og stadig nye utfordringer gå ut over fokuset på utvikling av menneskelig kompetanse, sier Even Bolstad, daglig leder i HR Norge.

I 2021 var det kun 1,5 prosent av de fast ansatte i Utenriksdepartementet som sluttet.

Powered by Labrador CMS