Ledelse

Var seks dager unna konkurs

Dribblr-grunnlegger Ken André Wendel deler råd om oppturene og nedturene ved gründertilværelsen og forteller hvordan han har klart å holde hodet kaldt og fokusert i krevende tider. – Vær ærlig med familien om at satsingen krever at vi sammen må ofre noe, sier han.

Publisert Sist oppdatert

­Gründer Ken André Wendel er i full gang med å bygge fotballens LinkedIn – en plattform hvor spillere kan vise fram talentet sitt, få tilgang på utviklingsverktøy og hjelp fra mentaltrenere. Klubbene kan på sin side få forslag til aktuelle spillere innenfor deres budsjett og geografiske området.

Ideen om Dribblr fikk han på en spasertur i hjembyen Larvik sommeren 2019 - en periode hvor han var sykmeldt fra finansjobben i Nordea. Han så at den lokale fotballklubben var på jakt etter en ny fotballspiller og begynte å fundere over hvordan klubber finner frem til nye spillere og hvordan dette foregår i praksis. Wendel tok kontakt med klubben og fikk bekreftet mistanken sin.

– Det var ingen gode systemer på plass for klubbene. Jeg gjorde mer research og fikk mer og mer bekreftet at dette kunne være en god forretningsidé. Det ga meg motivasjon og energi.

På det tidspunktet var jobben hans i Oslo, noe som krevde mye pendling fram og tilbake fra hans to tenåringsdøtre. Etter sykdomsperioden ønsket han å ta ting i sitt eget tempo og var ikke klar for å starte opp igjen med pendling.

– Jeg ville være min egen sjef og styre min egen tid. Jeg gikk i dialog med Nordea, og vi ble enige om å gå hver vår vei.

Aldri hatt gründerdrømmen

Selv om Wendel aldri har hatt noen store ambisjoner om å bli gründer og starte for seg selv, ønsket han seg en endring i livet og ville være sin egen sjef etter åtte år i finansbransjen.

– Jeg møtte veggen i en periode. Etter noen måneder følte jeg at jeg fikk energien tilbake, men legen var veldig streng og sa at jeg ikke måtte begynne for tidlig i frykt for tilbakefall. Slike som meg blir da fort veldig rastløse og ønsker å finne på noe.

Våren 2020 begynte Wendel for fullt å jobbe med ideen sin. Han hadde sagt opp jobben på slutten av fjoråret, og var ikke forberedt på at en pandemi skulle skylle inn over landet fire måneder senere.

– Det har vært utfordrende, spesielt med tanke på utviklingen. Vi er blitt litt skadelidende av situasjonen. Jeg er en veldig løsningsorientert kar, så i stedet for å grave meg ned i problemene, prøver jeg å finne løsninger. Man må analysere situasjonen man er i og se på mulige løsninger for å komme seg ut av problemene. Det har vært krevende, men lærerikt.

Jeg var et teknisk talent med god fotballforståelse, men jeg ble samtidig mobbet mye i barndommen

Fotballens LinkedIn

Dribblr ønsker å øke synligheten til fotballspillere over hele verden. Her er snakk om alle nivåer for ulike ambisjoner. Wendel beskriver det som «fotballens LinkedIn».

Spillere kan opprette en profil og legge ut fotballvideoer av deg selv. Etter hvert kan også klubbene gjøre dette når de kommer på plass. Målet er å markedsføre plattformen internasjonalt.

– De aller fleste fotballklubber er selgende klubber. De er avhengig av å selge talenter slik at de kan bygge klubben videre. Den muligheten har de ikke i dag, vertfall ikke i breddeklubber.

Spillere vil få tilgang til et digitalt akademi hvor de får tilgang til mentaltrenere, fotballtrenere og trikseutfordringer fra Tobias Becs – som er en del av prosjektet.

– Vi ønsker å ha fokus på lek og fotballen, men også at spillerne skal bli de beste versjonene av seg selv, både på og utenfor banen. Vi ønsker å bygge hele mennesker og rollemodeller.

Alle fotballspillere som har visse ambisjoner og ønsker å komme til et nytt nivå kan ta i bruk plattformen.

– Ønsker du deg opp fra 4. divisjon, spille i eliteserien og prøve deg i England, er dette stedet å få vist seg fram. Vi ønsker å gi fotballspillere, uansett nivå, muligheten til å vise seg fram og oppnå sitt fulle potensiale.

Makt til klubbene

Det var naturlig for Wendel å begynne å lage en plattform for fotball, da han tidligere spilte på et høyt nivå og generelt følger med og er opptatt av idretten.

– Jeg vet at det er utfordringer i fotballmarkedet. Vi ønsker å dra maktbalansen over til klubbene slik at de styrer mer av logistikken selv. I dag er man veldig avhengig av nettverk og agenter.

Selskapet har hatt andre idretter i bakhodet, som håndball og andre store idretter i land som Sør-Amerika og USA som ikke er så kjente i Norge.

– Det er en veldig skalerbar modell som er enkel å kopiere over til andre idretter. Fotball er et veldig stort marked og omsetter for en kvart billion kroner hvert år. Det å få forankret Dribblr som en merkevare først, er strategien. Så får vi se hva framtiden vil bringe.

Viktig med likestilling

Før sommeren hadde Dribblr Group AS en soft lansering av appen. Dette var mest for å få tilbakemeldinger og se hvordan det fungerte.

– Vi har ikke brukt en eneste annonsekrone, men har allerede rundt 300 nedlastninger av appen, og vi bruker deres tilbakemeldinger på å videreutvikle appen.

Utover høsten kommer akademiet på plass i appen med mentaltrenere og trikselegende Tobias Becks.

– Da får vi stabilisert appen på et høyere nivå.

– Hvordan skiller denne plattformen seg fra konkurrentene?

– Likestilling er en viktig del av plattformen. Jeg ser at mange av de andre konkurrentene våre er veldig fokusert på menn. Vi ønsker å få med jentene. Det skal være en plattform for alle. Kvinnefotballen er i sterk vekst og utvikling. Det har vært en enorm utvikling i kvaliteten og interessen hvis man ser på EM for kvinner for 20 år siden og mesterskapet i sommer.

Han ser ikke noen grunn til at jenter ikke skal ha de samme mulighetene i fotball som gutter. Nå jobber teamet med å få med jenter som ambassadører for plattformen.

– Vi ønsker at kvinnelige fotballtalenter skal kunne få vise seg frem internasjonalt og tjene gode penger på idretten.

Selger seg selv

Foto Det var naturlig for Ken Andrè Wendel å begynne å alge en plattform for fotball, da han tidligere spilte på et høyt nivå og generelt følger med og er opptatt av idretten.(Foto: Camilla Skjær Brugrand)

Wendel beskriver seg som en naturlig selger og forklarer at når man er lidenskapelig opptatt av et prosjekt, og har fått bekreftelse i markedet at det er behov for ideen, selger ofte konseptet seg selv.

– Jeg har en naturlig tilnærming til det å selge noe som jeg har troen på og da smitter det ofte over på andre. Jeg bruker kroppen når jeg prater. Det er lettere å få med folk på denne måten enn om jeg skulle stått med lua i handen og sagt «unnskyld meg». Det er utrolig moro å få med folk man ønsker i styret, investorer og samarbeidspartnere.

Gründeren kan verken kode eller programmere, så det første han gjorde var å finne noen som kunne lage plattformen for han. Konsulentselskapet Inmeta tente umiddelbart på ideen og har siden våren 2020 jobbet med prosjektet.

– Det gir mye energi når man får en slik respons. Da er det viktig å bruke det momentum videre og ta neste telefon. Jeg har ikke alltid fått ja og det har vært en berg og dalbane. Man må kunne håndtere oppturer og bruke det til noe positivt, og man må kunne bruke nedturene til noe positivt.

Snudde det negative tankesettet

Grunnen til at Wendel bygger plattformen med mentaltrenere, er fordi han selv med mentale utfordringer i ungdommen som han tok med seg ut på fotballbanen.

– Jeg var et teknisk talent med god fotballforståelse, men jeg ble samtidig mobbet mye i barndommen. Selv om jeg var et stort fotballtalent og på landslaget i bowling, slet jeg med selvtilliten. Den indre dialogen min var bekmørk.

Da Wendel kom opp på et viss nivå i fotballen, gikk han ut på banen med et negativt tankesett. Han fortalte seg selv at «dette klarer jeg ikke. Jeg kommer ikke til å levere». Disse tankene gjorde at han begynte å gjemme seg på fotballbanen. Til slutt ble det så ille at han begynte å grue seg til fotballkamper og la opp i en alder av 21 år.

Dette var sent 1990-tallet – en tid med lite fokus på psykisk helse. Heldigvis har det blitt mer snakk om det i dag, legger Wendel til.

– Det er enormt viktig å ha en god mental helse og ha en god og snakke pent til seg selv dersom man ønsker å lykkes som fotballspiller, uansett hvilket nivå man spiller på.

De store, internasjonale klubbene har mentaltrenere på plass for spillerne sine, men majoriteten av fotballspillere har ikke tilgang på slike trenere. Dribblr ønsker å tilby dette til fotballspillere fra hele verden.

– Man får hjelp til å håndtere nedturer – som for eksempel å bomme på en viktig straffe under Norway Cup eller hvis man havner på benken. Poenget er at man ikke graver seg selv ned og ødelegger for seg selv. Spillerne lærer om preventive tankemønstre og hvordan takle spesifikke situasjoner.

I appen får spillerne tilgang til et utviklingsverktøy hvor de får et oversiktsbilde på hvor god de er i de ulike elementene i fotballen. Meningen er at disse dataene skal brukes av klubbene når de kommer seg på plattformen etter hvert.

– Klubbene kan få forslag på aktuelle spillere innenfor budsjettet og et geografisk område. De kan også følge spillere fra de er unge i noen år for å se utviklingen deres.

– Alle burde ha psykologhjelp

I ungdomsårene tok Wendel det mobberne sa i så stor grad innover seg at det ble en sannhet for han.

– De sa jeg var udugelig, stygg og ikke god nok. Det var en indre dialog som fortsatte hos meg fram til 2007. Da nådde jeg virkelig bunnen.

Wendel var da 27 år og bestemte seg for å ta et livreddende valg. Han begynte å evaluere hvordan han hadde kommet hit.

– Jeg hadde mistet alt i livet, var selvkritisk og hadde tenkt negativt i alle år. Den romjula bestemte jeg meg for å endre livet mitt og begynne å tenke positivt. Det føltes veldig unaturlig i begynnelsen, men jeg så raskt at det ga resultater. Når noe gir resultater, fortsetter du med det.

Det har gjort Wendel til en person som ser det positive i alle situasjoner – også stressende situasjoner, fordi han kan lære av det. I den tunge perioden oppsøkte Wendel psykologhjelp, dette er noen han mener at alle mennesker skulle hatt tilgang til i vanskelige perioder i livet

Disse verdiene prøver han å innføre i selskapet: Det er lov å prøve og feile, for da har man vertfall gjort et ærlig forsøk og kommet et steg videre.

– Mange mennesker peker på andre som årsak for sine egne problemer. En av verdiene våre handler om ansvarlighet. Man skal ta ansvar for feil som skjer, men også suksessene. Man skal kunne innrømme feil og stå for det. Det er viktig å ta ansvar for eget liv og ikke skylde på alle andre. Hvis man er medlem av et fotballag, må man si unnskyld når man har gjort noe feil, i stedet for å stå å peke på lagkameraten.

Klokken går

Wendel forklarer at han selv måtte tilegne seg noen verktøy for å bedre selvfølelsen og selvbildet. Han har trent på å få en bedre indre dialog slik at han står sterkere i de fleste situasjoner.

– Som gründer opplever man mye press – både økonomisk og når det gjelder arbeidsmengde. Klokken går ofte raskere enn utviklingen.

For å unngå å gå i kjelleren, har han alltid fokus på hva han kan gjøre hver dag for å øke sannsynligheten for suksess.

– Jeg har vært seks dager unna å gå konkurs. Samtidig har jeg to tenåringsdøtre som jeg har ansvaret for.. Det å si at pappa må kanskje selge barndomshjemmet deres og at de kanskje må ut av det trygge hjemmet deres, er skrekken for enhver far. Det å ikke ha en ekstra økonomi i hjemmet å lene deg på en periode, gjør gründertilværelsen ekstra krevende.

På tross av en presset gründertilværelse, sover Wendel som en stein om natten. Det gjør han fordi han har laget seg en spesiell strategi som han slavisk følger hver morgen. Hver morgen lager han seg en liste med seks til ti punkter som han skal gjøre i løpet av dagen for å øke sannsynligheten for suksess. På slutten av dagen evaluerer han fremgangen. Da er han et steg nærmere drømmen.

– Da legger jeg meg med en god følelse, i stedet for å gruble over om jeg må selge leiligheten og konsekvensene av det. Hvis jeg hadde tenkt slik, er det lett å bli deprimert og miste fokus på det du skal gjøre, man mister momentum og energien. Da kommer du vertfall ikke i mål.

Den teknikken bruker han i alle aspekter i livet uansett hva slags situasjon han står i.

– Jeg erkjenner at jeg står i en pressa situasjon og at jeg kjenner på usikkerhet og redsel. Det er menneskelig. Men det handler om å ikke la de følelsene få forankring. Man må heller ha fokus på de små tingene man kan gjøre for å komme nærmere målet.

Wendel har også valgt å være åpen om sin gründerreise på LinkedIn slik at andre kan få inspirasjon og lære av hans erfaringer.

Du må gange denne tiden og kostnaden med tre

Ansetter folk med gode verdier

– 5 prosent av norske arbeidstakere blir alvorlig mobbet på jobb. Hvilket ansvar har bedriftsledere til å forebygge en slik ukultur?

– Ledere burde oppfordre til åpenhet på arbeidsplassen. Toppledere og mellomledere bør være flinke til å ha gode samtaler med medarbeidere. Mye handler om verdier.

Hans strategi er at selskapet skal være verdifokusert. Fra de første ansettelsene og de første mellomlederne, skal intervjuene handle om verdier og hva dette betyr for vedkommende.

– De må gi eksempler på når de har brukt verdier sine i det virkelige liv. Hvis vi er flinke til å ansette mennesker med de riktige verdiene og som er veldig bevisste i hverdagen, tror jeg vi har kommet ganske langt. Vi skal ikke bare se på faglig kompetanse, men også verdier.

Wendel forklarer at han heller vil ansette en person som er supermotivert og har de rette verdiene, enn en person som er kjempegod faglig, men som tar litt snarveier. I det lange løp, mener han det vil tjene bedriften bedre.

– Man får en god kultur med gode verdier som alle tror på og vi skal alle dra i samme retning. Da reduserer man sannsynligheten for mobbing. Det kan skje, og da må man håndtere det og ha en nulltoleranse-policy. Har man selv opplevd mobbing, har man som leder ekstra fokus på å forhindre det på arbeidsplassen.

Forfølg drømmen

Wendels råd folk som har en god ide og planer om å starte for seg selv, er å ikke legge seg ned i en skuff. Det første man må gjøre er å sjekke markedet. Wendel hadde møte med flere klubber for å se om det var behov for ideen hans.

– Jeg fikk gode tilbakemeldinger om ting som ikke var bra med ideen og ting som var bra.

Han forklarer at det er rundt 6 prosent der ute som sitter med en ide, men som ikke gjør noe med det. Det er rundt 300.000 nordmenn.

– Livet er for kort og man lever bare en gang. Da må man forfølge den drømmen. Går man med en drøm, sjekk om det er behov for den. Ikke slutt i jobben din før du har fått sjekket opp i markedsinteressen.

Han hadde selv fått markedsaksept før han sa opp jobben. I tillegg sendte han ut en markedsundersøkelse på Instagram.

– Hvis det går galt, har jeg alltid noe å falle tilbake på. Jeg havner ikke på gata om Dribblr skulle gå konkurs en gang i framtiden.

Ikke start opp alene

Wendel anbefaler ingen gründere å starte opp alene slik som han selv gjorde.

– Prøv å finn noen i nettverket ditt med komplimenterende ferdigheter. Noen som kan utfordre deg og som du kan jobbe bra sammen med. Ikke nødvendigvis bestevennen din. Du trenger vennene dine. Skjærer samarbeidet seg forretningsmessig, skjærer vennskapet seg ofte også. Da har du mistet en venn. Det anbefales ikke.

Hans tredje råd handler om å være ærlig og oppriktig overfor samboeren og familien din. Fortell dem når du får gode tilbakemeldinger, men også at satsingen vil få konsekvenser og at man må ofre noe, for eksempel ferie.

– Jeg har sagt til døtrene mine at det mest sannsynlig ikke blir noen ferie de neste tre årene og det er de innerforstått med. De ser også potensialet i ideen min. Man må male et realistisk bilde, og ikke bare et glansbilde. Som regel får man god støtte fra familie.

Den ene feilen Wendel har gjort i løpet av gründerreisen sin, er å stole på at ting tar den tiden man blir lovet det vil ta.

– Du må gange denne tiden og kostnaden med tre. Jeg tok det litt for gitt at det som skulle leveres skulle bli ferdig i tide og koste det som det ble estimert. På grunn av dette, har jeg fått litt mer utfordringer enn det jeg burde fått. Jeg burde nok vært mer på og fått på flere utviklere tidligere for å få fremdriften jeg ønsket.

Det setter han i kontoen for læring og han håper at de som kommer etter han tar høyde for det og er beviste slik at de slipper å komme i den situasjonen.

Kontakt et lokalt gründerhus

En av flere feil Wendel har gjort er å kontakte det lokale gründerhuset litt for sent. I dag skulle han ønske at han hadde kontaktet dem tidligere.

– De aller fleste byer har gründerhus og der møter man mennesker som utelukkende jobber med gründere i ulike faser. Du kan få veldig gode råd og oppfølging, og de kan åpne dører for deg. Du kan få validert ideen din i form av «djevelens advokat» - noen som utfordrer deg litt. Klarer du ikke svare på alle spørsmålene, må du jobbe videre med ideen din.

Innovasjon Norge har også vært en god aktør for Wendel i gründerfasen. Det var Innovasjon Norge som reddet selskapet da de var seks dager unna konkurs.

– Hvordan ser fremtiden til Dribblr ut?

– Første prioritering nå er å få fremdrift i utviklingen. Vi er på utkikk etter flere utviklere som vi kan ansette internt. Vi ønsker å få mer funksjonalitet og få stabilisert appen. Neste steg blir å få på premium-funksjonen som er inntektskilden vår i første omgang.

I neste omgang skal selskapet begynne å bygge plattformer for klubbene. Først da tror Wendel at de vil få inn massene.

– Vi skal fokusere på å bygge organisasjon og etter hvert begynne å annonsere og få inn flere brukere. Vi skal lansere internasjonalt før neste sommer og nå bredere ut.

Powered by Labrador CMS