Ledelse

Virke vil ha endringer i momsreglementet

Både Virke og Skattetaten bekrefter at momsfritaket for frivillige gjenbruksbutikker kun gjelder hvis alt som blir solgt er fritatt for moms. Virke mener dette må ryddes opp i.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er noe vi har vært opptatt av, og har spilt inn til Skatteutvalget at de bør se på hvordan momsreglementet kan være en barriere mot sirkulærøkonomi, og slå urimelig ut for frivillig sektor, sier Jarle Hammerstad, leder for bransjepolitikk i Virke til Dagens Perspektiv.

Etter planen skal Skatteutvalget foreta en helhetlig gjennomgang av skattesystemet. Utvalget skal vurdere hvordan vi kan ivareta sentrale utviklingstrekk, som teknologiutvikling, omstilling til grønn vekst, digitalisering og globalisering. Skatteutvalget var opprinnelig oppnevnt av Solberg-regjeringen, og har blitt videreført av den nye regjeringen.

Virke mener at det trengs en opprydning med hensyn til sirkulær økonomi og hvordan dagens momsregler slår inn her.

Han viser til at dagens momsregler der fritaket kun gjelder hvis alt som blir solgt i frivillige butikker er en utfordring for alle som driver frivillige bruktsalg.

– Det er noe som vi hører fra medlemsbedriftene våre som driver frivillig bruktsalg, sier han. Rigide momskrav struper gjenbruksbutikkene.

Momsfritaket kan falle bort

Skattetaten bekrefter at momsfritaket faller bort hvis gjenbruksbutikkene selger en kombinasjon av momsbelagte varer og varer som har fritatt for moms.

Divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skattetaten sier at det er korrekt at ideelle gjenbruksforretninger kan være unntatt for merverdiavgift på visse vilkår. Unntaket praktiseres strengt for å unngå konkurransevridninger i disfavør av andre næringsdrivende.

– Det er for det første et vilkår at forretningen benytter ulønnet arbeidskraft. Gjenbruksforretninger med et ideelt formål, men som ikke baserer seg på frivillig, ulønnet arbeidskraft, omfattes ikke av unntaket. Unntaket kommer derfor ikke til anvendelse dersom forretningen har lønnet daglig leder. Det samme gjelder dersom forretningen betaler lønn til noen for å følge opp personer med praksisplass, sier hun i en epost til Dagens Perspektiv.

Hun bekrefter også at det ikke vil være mulig å selge en kombinasjon av varer som er momspliktige og fritatt for moms i den samme gjenbruksbutikken.

– For det andre er det et vilkår at forretningen kun omsetter brukte varer som er mottatt vederlagsfritt. Dersom forretningen omsetter andre varer og tjenester, skal det normalt også beregnes merverdiavgift på brukte varer som er mottatt vederlagsfritt. Unntaket vil ikke komme til anvendelse dersom forretningen i tillegg f.eks. selger kaffe, utfører reparasjonstjenester mot betaling eller tar betalt for å frakte brukte varer hjem, sier Marta Johanne Gjengedal.

Powered by Labrador CMS