Ledelse

Camilla Stoltenberg, konsernsjef i forskningsinstituttet Norce, er øverste leder for nærmere 800 ansatte. Forskningsområdene deres strekker seg fra folkehelse til energi og klima.

Dette overrasket Camilla Stoltenberg i den nye lederjobben

– Norce eier en borerigg og et forskningsfly. Det er svære greier.

Publisert Sist oppdatert

– 1. oktober tiltrådte du konsernsjef i Norce; et uavhengig forskningsinstitutt med nærmere 800 ansatte i åtte norske byer. Hva er det første du har planer om å gyve løs på som ny leder denne høsten?

– Det første jeg vil gjøre er å bli kjent med Norce; med arbeidsoppgavene, organisasjonen, de ansatte, tillitsvalgte og ledere. Samtidig ønsker jeg å bli kjent med de Norce samarbeider med, industripartnere og eiere.

– Du gikk av som leder for Folkehelseinstituttet (FHI) den 1.juli, etter 11 år i stillingen. Hva vil du savne mest?

– Menneskene og samfunnsoppdraget. Jeg har vært så heldig å ha en fantastisk jobb i FHI i mange år.

– Hva vil du ikke savne?
– Det økende spriket mellom krav og oppgaver på den ene siden og ressursene på den andre siden.

– Hva brukte du tiden din på i de tre månedene mellom de to lederjobbene?

– Familie, lang sommerferie, tykke bøker og rydding. Og så er jeg medlem av Mannsutvalget, og internasjonale kommisjoner om pandemiberedskap og globale helsetrusler i det 21. århundret. Det har vært en fin tid.

– Hvorfor sa du ja til akkurat toppjobben i Norce? Hva ønsker du å oppnå?

– Jeg ivrer for at forskning skal bli en viktigere del av alt vi gjør i samfunnet, ikke for forskningens skyld, men for å bidra effektivt og klokt til demokrati, bærekraft, folkehelse og teknologi for fremtiden. Da er det å lede Norce et fint utgangspunkt.

– Norce er et fem år gammelt forskningsinstitutt, med en enda lenger historie, og har betydelige muligheter i samarbeid med andre i inn- og utland. Jeg gleder meg til komme i gang.

– Å lede Norce kontra FHI; hva blir annerledes?

– Det er jeg spent på selv også. Spør meg igjen om ett år.

– Norce driver med forskning og innovasjon innenfor energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi. Av alt Norce driver med, hva har overrasket deg mest?

– At Norce eier en borerigg og et forskningsfly. Det er svære greier. Jeg er vant til å ha ansvar for vaksinelager, biobank, dyrestall og mere til, men havets dyp og luftige flyturer, klima, energi og planetens fremtid, er nye forskningsfelt for meg. Det blir også spennende.

– Hovedkontoret til Norce ligger i Bergen.

Skal du pendle mellom Oslo, hvor du bor, og Bergen?

– Jeg skal ha kontor både i Bergen og Oslo, men jeg skal også tilbringe tid i Stavanger, Kristiansand, Tromsø, Brussel og andre steder der Norce holder til.

– Hva er det beste rådet du har fått / lest om ledelse?

– Jeg har fått mange gode råd gjennom de 22 årene jeg har vært leder. Ett av dem er å ansette folk som er flinkere enn meg.

– Jeg har engasjert meg sterkt i rekruttering av ledere til min egen ledergruppe, og forskere og andre fagfolk til prosjekter jeg har hatt ansvar for, og jeg tror selv at jeg er god til å oppdage og slippe til andre.

– ... og det dårligste?

– Jeg vet ærlig talt ikke om jeg har fått et slikt råd noen gang, men det måtte være om jeg hadde fått råd om å ikke engasjere meg i rekruttering, men overlate det til andre.

– Hva er din beste rutine for å få en effektiv arbeidsdag?

– Å sove godt og lenge om natten.

– Fritt valg på øverste hylle, uavhengig av tid og sted, hvilken leder har du lyst til å jobbe med eller for?

– Jeg har vært velsignet med gode ledere i mitt eget yrkesliv, men klarer ikke svare på dette spørsmålet uten å tenke grundig og lenge. Spør meg også om dette til neste år!

Camilla Stoltenberg

Konsernsjef i forskningsinstituttet Norce fra 1.oktober, var frem til 1.juli direktør for Folkehelseinstituttet (FHI)

  • Stoltenberg er utdannet lege ved Universitetet i Oslo, og har også studert sosiologi og antropologi. Hun har doktorgrad i epidemiologi, og er tilknyttet Universitetet i Bergen som professor 2. Hun ble ansatt ved FHI i 2001, var fra 2002 direktør for divisjon for epidemiologi og deretter assisterende direktør. Stoltenberg ble toppleder for FHI i 2011. Hennes andre og siste åremål som leder ville gått ut i 2024.
  • Norce er et forskningsinstitutt som omsetter for rundt 950 millioner kroner, og har omfattende aktivitet innenfor energi, helse, klima, miljø, teknologi og samfunn. Ambisjonen er å være nasjonalt og europeisk ledende på utvalgte satsningsområder. Forskningen er flerfaglig og skjer gjennom utvikling og innovasjon i samarbeid med offentlig og privat sektor.
  • Norce er lokalisert i Alta, Tromsø, Bergen, Haugesund, Stavanger, Kristiansand, Grimstad og Oslo. De største eierne er universitetene i Bergen, Stavanger, Agder og Tromsø. Øvrige eiere er fylker, kommuner, forskningsstiftelser og selskaper innen industri og finans.

Her finner du flere «Kort sagt»-intervjuer

«Kort sagt»

I serien «Kort sagt» intervjues kjente ledere om et aktuelt tema - og ledelse.

Powered by Labrador CMS