Ledelse

Døtre kan endre direktørfedrenes syn på likestiling, viser studie gjort i Sverige.

Døtre påvirker likestillingen i fedrenes virksomheter

Direktørfedre som ser at døtrene må forholde seg til manglende likestilling, innser at de må ta likestilling i egen bedrift på alvor.

Publisert Sist oppdatert

­Lest om ledelse. Dette viser forskning gjort av forskere ved Handelshögskolan i Stockholm, Erasmus universitet og Jönköping University, skriver det svenske bladet Chef.

Karl Wennberg, en av forskerne bak studien, har sammen med forskerkollegaer fra Sverige og Nederland studert selskaper som ble startet opp i Sverige mellom 2004 og 2017.

Funnene de har gjort viser at i selskaper som har en mann som toppsjef eller gründer, så øker andelen kvinner som blir ansatt i bedriften med i snitt 11 prosent etter at sjefen har en datter, sammenlignet med om han har en sønn.

Dette omtales gjerne som «dattereffekten»; all den tid det fører til at fedrenes virksomheter blir mer likestilte.

Effekten slår ikke inn når døtrene fødes, men når de er i skolealder.

Forsker Karl Wennberg har, ifølge Chef, på handelshøyskolen i Stockholms hjemmesider uttalt at ledere har fortalt at de har begynt å ta andre beslutninger i forretningsvirksomheten etter å ha sett i hvilke hindringer kvinner og jenter møter på i hverdagen.

Når bedriften vokser og får flere enn ti ansatte, og gründerne ikke lenger står for nyansettelsene selv, forsvinner «dattereffekten» i ansettelsene.

Powered by Labrador CMS