Ledelse

Å si ´nei´ til ekstraoppgaver på jobb på en god måte er ekstra viktig hvis du er ny i jobben.

Hvordan si nei til ekstraarbeid på en ok måte

Forklar istedenfor å gå i rett i forsvar.

Publisert Sist oppdatert

Lest om selvledelse. Vasundhara Sawhney, en av de redaksjonelle lederne i Harvard Business Review (HBR), har skrevet et innlegg hos HBR om oppgaver som som ikke faller innunder stillingsbeskrivelsene til folk.

Hun skriver at hun selv ofte synes slike oppgaver er meningsfulle, fordi de bidrar til organisasjonenes måloppnåelse. Men noen ganger har hun ikke kapasitet til ekstraoppgavene, og må si nei.

Det er imidlertid både gode og dårlige måter å si nei til ekstraarbeid på, minner hun om. Her er et par av de grunnleggende tipsene hennes:

Istedenfor å beklage og si nei på direkten, med henvisning til at du har altfor mye å gjøre allerede, så kan du være litt mer imøtekommende. Du kan si noe sånt som at med den arbeidsmengden du allerede har, så tror du ikke at du klarer å innfri de forventningene som vil ligge til resultater i dette nye prosjektet. Men - hvis kollegaen eller lederen din mener at du er rett person for denne oppgaven, så kan du åpne opp for at dere setter dere ned sammen og ser på kalenderen din og prioriteringer fremover.

Dette er et råd hun gir særlig til nyansatte. Som ny skal man være litt forsiktig med å avvise kollegaer. De kjenner deg ikke ennå, og kan få et negativt inntrykk hvis du bare svarer med et direkte «nei». Ved å forklare hvorfor, ved å sammen se på kalenderen, gir du et bedre inntrykk.

Andre ganger kommer ekstraoppgavene fordi man blir bedt om å hoppe inn for en syk kollega eller fordi det har oppstått en annen kritisk situasjon. Ikke si ´nei´ på direkten i disse situasjonene, selv om du ikke har erfaring og kompetanse til å håndtere oppgaven raskt og med trygghet, råder Sawhney. ´Nei´ bør i slike tilfeller være forbeholdt ting som det virkelig ikke er mulig å få til, mener hun.

Hvis oppgaven virker skremmende, forsøk å omformulere det til en mulighet for at du kan utvikle deg. Istedenfor å si at dette har du ikke kompetanse til, kan du for eksempel si at dette er en type arbeid som er nytt for deg, men at du gjerne vil forsøke hvis det er aksept for at du bruker litt ekstra tid for å lære dette underveis.

Powered by Labrador CMS