Ledelse

Alt du gjør - og ikke gjør - er kommunikasjon og sier noe om deg og den du er.

Karriere | 3 tips for å bygge deg selv som «merkevare»

Du kan bruke noen prinsipper fra klassisk merkevarebygging når du skal markedsføre deg selv i arbeidsmarkedet.

Publisert Sist oppdatert

­Lest om ledelse. Kan man bruke prinsipper fra tradisjonell merkevarebygging for å markedsføre seg selv og egen karriere? Svaret er ja, mener Helen Edwards; førsteamanuensis ved London Business School.

I den britiske handelshøyskolens nye magasin, Think, skriver hun om fem prinsipper fra merkevarebygging som kan være til hjelp når du bygger deg selv som «merkevare» for at folk skal få et godt inntrykk av deg. Dette er hovedpoengene i tre av dem:

1. Vit hva du ønsker å være kjent for

Noe av det som kjennetegner sterke merkevarer, er at leverandørene er tydelige på hva merkevaren står for, de vet hva de mener om verden og sin egen rolle i den.

Ville for eksempel Stella McCartneys klær appellert til like mange i moteverdenen hvis man ikke kjente til hennes engasjement for dyrevelferd og bærekraft? spør Edwards retorisk. Å vite hva du står for, er like viktig på et personlig nivå, mener hun.

Vær klar på hva du står for utad, sørg for å gjøre det relevant for det karriereløpet du har valgt – og ikke være kjedelig, lyder rådene hennes.

En slik strategi kan riktignok virke polariserende, legger hun til. Du skiller deg ut fra de andre. Men - det kan også gjør at du blir husket.

2. Sørg for å utvikle deg, slik at du holder deg relevant

De merkevarene som overlever lengst er konsistente, men likevel oppdaterte og «freshe». Slik holder de seg relevante for generasjoner av forbrukere over tid.

Både teknologien og verden endres fort. Det betyr at heller ikke du kan stå stille i jobbsammenheng. Vit hva kjernekompetansen din er, men utvikl deg for å holde deg selv relevant, råder Edwards. Fortsett å lære, hold deg oppdatert på endringene i din sektor, ta standpunkt til det som skjer. Bli en ekspert, uten å bli stillestående

3. «Kodene» som gjør at folk husker deg

I et av markedsføringskursene sine jobber Helen Edwards med det hun omtaler som merkevarekoder. Det er visuelle, verbale og erfaringsbaserte kjennetegn som blir gjentatt og forsterket og som blir assosiert med merket ditt. Gjøres det på en god måte, kan det trigge massevis av positive assosiasjoner og følelser.

Overført til det personlige planet kan dette handle om alle de små detaljene som folk forbinder med deg som person og yrkesutøver. Som å alltid være den som først dukker opp i et møte, for eksempel. Edwards skriver at hvis du bryr deg om den personlige merkevaren din, vær oppmerksom på de tingene som folk forbinder med akkurat deg. Det betyr noe.

Enkelte tar den personlige merkevarebyggingen et skritt videre og kler seg konsekvent på en måte som er «sin». Tidligere Apple-sjef Steve Jobs gikk i svart, høyhalset genser. Her hjemme er eksempelvis forretningsmannen Christian Ringnes kjent for å alltid gå med halstørkle.

Powered by Labrador CMS