Ledelse

Konsernsjef i Nammo Morten Brandtzæg (f.v.) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum under et pressemøte om norsk ammunisjonsproduksjon hos Nammo på Raufoss i januar.

Lederlønnshopp i Nammo | Styret vil ikke følge regjeringens nye strategi for lederlønn

Toppsjefen i Nammo er blant de best betalte toppsjefene i selskaper der staten har eierandeler.

Publisert Sist oppdatert

­Lest om ledelse. I fjor økte godtgjørelsen til sjefen i våpenprodusenten Nammo, Morten Brandtzæg, med 12 prosent, viser en oversikt Dagens Næringsliv har laget over topplederlønninger i store selskaper der staten er inne som eier. Med samlede godtgjørelser på 11 millioner er Brandtzæg blant de best betalte toppsjefene i selskaper hvor staten har eierandeler, ifølge DN.

Avisen viser også til at flere andre i ledergruppen i Nammo har fått økt sine samlede godtgjørelser betydelig; med 12 til 15 prosent.

Regjeringen gikk i forrige eierskapsmelding ut mot høye lederlønninger i offentlig eide selskaper og vil forlange en begrunnelse på generalforsamlingene hvis leder får høyere lønnsvekst enn snittet av de ansatte i organisasjonen, i kroner og øre. De har også innført innstramminger i lederes bonusordninger.

Styret i Nammo har imidlertid ingen planer om å følge styringssignalene fra regjering, skriver DN, og viser til selskapets lederlønnsrapport. I rapporten kommer det frem at styret har bestemt seg for å videreførende eksisterende politikk og ikke følge retningslinjene fra den norske eieren.

Eierne er splittet i spørsmålet. Finske Patria eier 50 prosent av Nammo, og finnene er her uenige med den norske staten; som eier 50 prosent (direkte eierskap). Styreleder er finske Esa Heikki Rautalinko.

I en kommentar til DN uttaler næringsminister Vestre at de ikke kan overstyre styrene. Han understreker imidlertid at det ikke er noen hemmelighet at han mener at selskaper, både privat og offentlig eide, bør utvise moderasjon når det gjelder lederlønninger og bonuser.

Powered by Labrador CMS