Ledelse

Oda-sjef Karl Munthe-Kaas, mottar HR Norges lederpris for 2023 under HR Forum. F.v: konferansier Katarina Flatland, prisvinner Karl Munthe-Kaas, prisutdelerne Helle Øverby, Chris Hovde og Olav Hypher; alle fra juryen/styret i HR Norge.

Oda-gründer Karl Munthe-Kaas får pris for godt lederskap

HR Norge delte i dag ut sin lederpris – «Årets leder».

Publisert Sist oppdatert

Prisutdelingen skjedde på konferansen «HR Forum». Juryleder og styreleder i HR Norge, Helle Øverbye, fremhevet spesielt at Karl Munthe-Kaas har greid å stå i lederrollen gjennom flere faser.

– Årets vinner har evnet å stå i lederrollen fra etablering og oppstart, gjennom skalering og vekst, der andre gründere ofte må gi fra seg lederrollen når bedriften vokser, uttalte jurylederen under prisutdelingen.

Oda-lederen roses videre for å ha vært innovativ, og for å lykkes ved hjelp av ny teknologi.

­– Han har sett muligheter i et allerede veletablert marked, og gjort ting på en helt ny måte når det kommer til noe så dagligdags som å handle mat her i landet. Særlig under pandemien ble denne muligheten en redning for mange, uttaler Øverbye.

Måtte utvikle seg raskt

Oda er en matbutikk på nett som leverer matvarer på døren til kundene. Oda ble startet i 2013, og har hatt kraftig vekst. Ved inngangen av 2021 var det rundt 500 ansatte i selskapet. Dette var doblet ved starten av 2022, og nå sysselsetter Oda over tusen personer.

Karl Munthe-Kaas har uttalt at prisen er en hyggelig anerkjennelse av et lederskap som har måttet utvikle seg fort, der han selv har måttet lære enda raskere. Etter prisutdelingen fortalte han i et foredrag om utviklingen av Oda fra de startet som ti gründere og frem til i dag.

Han viser til at nøkkelen i businessen har vært og er å utvikle teknologi og automasjon som gjør at du få inn varer, sette dem på lager, plukke varer til kundens ordre og få sendt varene ut til kunden så effektivt og raskt at du kan konkurrere med vanlige dagligvarebutikker.

All den tid prisen på hver vare er lav i denne bransjen, betyr det at prosessen må gå svært raskt hvis det skal være lønnsomhet i det.

En annen nøkkel er storskala ­– det er ekstremt viktig for lønnsomhetene; når man først har fått systemene på plass. Men det tok tid å skalere opp.

Medvind og motvind

Med teknologer på laget, bygget de systemene sine selv. Etter år med medvind og interesserte investorer, fikk de en nedtur i 2022 der investorene lot vente på seg ­– og Oda trakk seg ut av Tyskland og Finland. Selskapet har også vært igjennom en nedbemanning.

Når tenker de nytt om investorer og samarbeid, og har heller ikke stengt dørene for utenlandssatsing i fremtiden. Uten at Karl Munthe-Kaas fra scenen ville si noe mer om dette.

På spørsmål om hvordan han har ledet folkene sine gjennom disse ti årene, i medvind og motvind, sier han selv at det har vært givende og krevende, man at han hele veien har vært opptatt av å gi folk tillit.

– Hvis du overstyrer, umyndiggjør du folk, sier Oda-lederen.

– Jeg er nok også god til å folk med på en visjon, og folk vil jo gjerne være med på noe som er større enn seg selv.

Karl Munthe-Kaas på scenen under «HR Forum» Foto Anita Myklemyr

I nedbemanningen forteller han fra scenen at han var opptatt av åpenhet.

– Min lederstil egner seg god i medgang, når man gir jernet og har hårete mål, men når du plutselig må bremse, tror jeg at åpenhet er viktig. Forklar økonomien i det som skjer, ta kollegene dine med på den samme reisen som du selv står i.

Fra juryens begrunnelse

Juryen bak HR Norges lederpris beskriver Karl Munthe-Kaas som en motiverende leder som engasjerer og er en god motivator. De har også fått ham beskrevet som en leder som er opptatt av åpenhet, og som har skapt en kultur for dette i Oda.

Juryen omtaler ham også som en visjonær og engasjerende leder som beveger seg hurtig og tenker fort, men samtidig evner å se langt frem. Han karakteriseres som strategisk sterk og ekstremt smart. En som ikke gir seg. En du har lyst til å ha med på laget. «Årets leder er en person som klarer å få folk med seg sånn at man tror at selv det umulige er mulig», skriver juryen.

Utlandssatsingen som måtte avbrytes var et nederlag, men han beskrives som viljesterk, med evne innse når han har tatt feil valg – for så å se fremover.

* Juryen har bestått av styret i HR Norge. I tillegg til Øverbye, Hovde og Hypher har også Gro Gotteberg og Sumeet Singh Patpatia sittet i juryen.

Powered by Labrador CMS