Ledelse

Siri Kalvig er engasjert i klimasaken, nå med finans og investeringer som verktøy. I 2021 ble hun tildelt HR Norges lederpris.

Siri Kalvig: Klimasaken er ikke lenger kun for idealister

– Det handler om evnen til å tjene penger og tilgang på kapital, sier Siri Kalvig, adm.dir i Nysnø, statens klimainvesteringsselskap.

Publisert Sist oppdatert

– Businessfolk snakker om bærekraft. I Davos sa Tangen at Oljefondet stiller strengere og mer konkrete klimakrav til styrer og ledere. Hva er din erfaring, hvor opptatt er næringslivsfolk flest egentlig av klimaet?

– Klimasaken er ikke lenger kun en sak for idealister. Det handler om konkurransekraft; evnen til å tjene penger og få tilgang til kapital. Jeg mener næringslivsledere i dag blir tvunget til å sette bærekraft og klima i sentrum av sin virksomhet for å være aktuelle i fremtidens marked.

– Du leder Nysnø, statens klimainvesteringsselskap. Hva er det viktigste målet i 2023?

– Vi skal fortsette å investere i tidlig-fase klimateknologiselskaper, samtidig som vi jobber med å utvikle selskapene videre og levere god avkastning. Dette vil bidra til å redusere klimagassutslippene globalt.

– Hva er Nysnøs smarteste og mest lønnsom investering?

– Det første selskapet vi investerte i var Otovo, som tilbyr enkle løsninger for solceller på taket og batterier til private hjem. Det har vært veldig spennende å følge selskapet, som har levert vekst og god økonomisk utvikling.

– Jeg har god tro på økt etterspørsel etter mer solenergi i tiden fremover.

– Hva gjør dere for å unngå å investere i selskaper som grønnvasker og jukser med klimatall?

– Vi investerer i klimateknologi som gjennom sin kjerneaktivitet skal bidra til å redusere klimagassutslipp direkte eller indirekte. Vi gjør alltid en grundig kartlegging av både teknologi og selskapenes virksomhetsstyringsprosesser for å sikre at selskapene kan levere det de sier. Vi jobber også med å utvikle et eget rammeverk for fremtidig unngått utslippsrapportering. Dette er et nytt felt som det mangler et rammeverk for.

– I en global FN/Accenture-lederundersøkelse svarer flertallet at de frykter at ustabiliteten i verden vil ramme evnen til å nå bærekraftsmålene innen 2030. Går inflasjon, krig og polarisering i politikken utover klimasaken?

– Jeg har litt av den samme frykten, men håper at de alvorlige konsekvensene av klimaendringen som vi har sett de siste årene gjør at beslutningstakerne evner å balansere hensyn til økonomisk vekst og krisehåndtering med fortsatt fokus på grønn omstilling.

– Staten eier Nysnø, men er også en stor oljeaktør. Oljenæringen - konkurrent eller samarbeidspartner?

– Vi har lang tradisjon som en olje- og gassnasjon, og vårt velferdssamfunn er bygget på inntektene fra denne næringen. Samtidig så mener jeg at både oljeformuen – i tillegg til teknologi, kompetanse og erfaring fra olje- og gassnæringen, forplikter oss til å ta ekstra ansvar når nye grønne verdikjeder skal bygges.

– Evnen forplikter!, pleier jeg å si.

– Hva bruker du selv mest tid på som leder av Nysnø nå om dagen?
– Nysnø er et ungt selskap i vekst. Jeg har brukt mye tid på å finne og sette sammen et godt team som kan levere på det oppdraget vi er satt til å løse. Nå er vi en fantastisk gjeng med en god blanding av kompetanse fra finans og teknologi. Jeg er utrolig stolt over den gjengen som er med på reisen i Nysnø nå.

– Hva skulle du gjerne ha brukt mer tid på som leder enn du gjør?

– Jeg liker å sette meg godt inn i både teknologi og ny klimamodellering, men rollen som leder gjør at det ikke er tid til det. Skulle også gjerne skrevet flere kronikker.

– Hva er det beste rådet du har fått/lest om ledelse?
– Jeg husker enda ordene fra Henning Karlstad, som var logoped og hjalp de som skulle være på skjermen på TV2. Han sa: Stillstand er tilbakegang fordi livet omkring er i bevegelse. For meg er dette blitt et viktig ordtak som jeg bruker både som egen motivasjon og for andres for konstant utvikling.
... og det dårligste?
– Nei, det forblir en hemmelighet! Jeg vil ikke være med å spre dårlige råd.

– Hva er din beste rutine for å få en effektiv arbeidsdag?
– Notatbøkene mine med aksjonslister. Det gir en god følelse å føle fremgang etter hvert som ting blir gjort.

– Fritt valg på øverste hylle, uavhengig av tid og sted, hvilken leder har du lyst til å jobbe med eller for?
– Tilbake til Otovo. Andreas Thorsheim er en fantastisk leder. Kunnskapsrik, med masse teft og energi. Vi ser det hele tiden. Bak de beste investeringene våre står det et fantastisk team!

Siri Kalvig - adm.dir i Nysnø, statens klimainvesteringsselskap

Siri Kalvig er meteorolog og har doktorgrad innenfor offshore vindteknologi. Før Nysnø var hun leder for forskningsnettverket for miljøvennlig energi ved Universitetet i Stavanger.

Hun har vært medgründer av flere bedrifter, og har vært en aktiv miljøteknologi-investor.

Siri Kalvig ble kjent da hun presenterte været på TV2. Sammen med TV2 startet hun værvarslingsselskapet StormGeo.

Nysnø har som mål å investere i selskaper som løser klimautfordringer smart og lønnsomt. Investeringsporteføljen skal være lønnsom over tid.

Powered by Labrador CMS