Ledelse

Finn ut hva som irriterer HR-personer mest.

Undersøkelse: Dette frustrerer HR-folk mest

Misnøye med manglende HR-systemer, manglende satsing og retning for HR og HR-arbeidet slukes av for mye manuelt arbeid, er noe av det som irriterer bransjefolk mest.

Publisert Sist oppdatert

En fersk undersøkelse tar for seg hva som frustrerer HR folk mest og hvilke undersøkelser de ønsker seg. Undersøkelsen ble lagt ut på Facebook-siden HR-veggen, som er et aktivt digitalt forum med 3700 medlemmer og de fleste respondentene kommer derfra.

Undersøkelsen ble gjennomført av selskapet Evidente i 4. kvartal 2022 og 415 personer besvarte den. 76 prosent av respondentene jobber i privat sektor. 310 personer delte sine frustrasjoner. 60 prosent av respondentene er HR-ledere, mens resten er rådgivere. Evidente leverer undersøkelser av arbeidsmiljø, kultur, ledelse, omdømme og er drevet av Arve Kvalsvik.

Mye av det som frustrerer HR, handler enten om retning og samarbeid, eller om systemer som ikke fungerer. Her er topp ti over ting som frustrerer HR-folket:

1. Misnøye med mangelfulle HR-systemer:

Systemene favner ikke alt, og en ender opp med mange systemer som ikke snakker sammen, og der flere av de er lite brukervennlige og engasjerende.

2. Manglende satsing og retning for HR

Vanskelig å forankre ting i en ledergruppe som ikke satser nok på HR. Og HR sin egen manglende evne til å lage en strategi og jobbe langsiktig.

3. HR slukes av altfor mye manuelt arbeid

For mye tid går med på oppgaver som HR mener burde blitt automatisert. Det gjør at en ikke får løftet blikket og jobbet nok med utviklingsarbeid.

4. Dårlig og byråkratisk samarbeid internt i HR

HR samarbeider dårlig internt. Rigid beslutningstaking, silotenking, manglende struktur på samarbeid og stort antall unyttige møter.

5. Dårlig tilgang på data og analyser

Dårlig datastruktur og for lav analysekompetanse innen HR gjør at en får ikke innsikten en trenger for å ta gode beslutninger.

6. Krevende å kartlegge og å bygge kompetanse

Det flest etterlyser er systemer som lar de kartlegge hvilken kompetanse de har i dag, hva de trenger i fremtiden, og så gode løsninger for å lukke gapet.

7. Systemene for rekruttering og onboarding

Mange ønsker bedre og mer kandidatvennlige rekrutteringssystemer, som også tar for seg onboardingprosessen.

8. Bruker for mye tid på å følge opp ledere og ansatte

HR har ofte dårlig tid, og opplever at de ikke klarer å følge opp alle godt nok og tidsnok. De ønsker også bedre løsninger for å effektivt kommunisere med de ansatte.

9. Dårlig arbeidsmiljø og ukultur

Noen virksomheter opplever ukultur blant ansatte, endringsvegring, og syns dette er vanskelig å klare å gjøre noe med.

Vanskelig å tiltrekke nødvendig kompetanse

Undersøkelsen viser at HR i private virksomheter er signifikant mer frustrerte over HR-systemer som ikke snakker sammen og digitale løsninger som ikke er tilstrekkelig brukervennlige.

HR i offentlige virksomheter er signifikant mer frustrert over manglende satsing på HR, og at en jobber uten en klar strategi og uten godt datagrunnlag å støtte seg på.

Samtidig er de oftere frustrert over dårlig samarbeid, enten mellom avdelinger internt i HR eller med resten av virksomheten.

Det er også flere innen det offentlige som trekker frem at det er vanskelig å tiltrekke seg nødvendig kompetanse.

HR i små selskaper med mindre enn 100 ansatte er signifikant mer frustrerte over manglende interesse for HR blant toppledelse og linjeledere. Det syns ikke det satses nok på HR, de mangler oftere en strategi for HR, og de får ikke til et godt samarbeid internt og med resten av organisasjonen.

De som jobber med HR i mindre virksomheter må også ofte dekke flere roller, og opplever at de slukes av altfor mye manuelt og administrativt arbeid. Dette gjør at de ikke får tid til å jobbe nok med organisasjonsutvikling.

Når selskap bikker hundre ansatte øker frustrasjonen med HR-systemer og løsninger som ikke snakker sammen, og som oppleves lite brukervennlige og engasjerende.

Og blant selskapene med flere enn 1000 ansatte er det signifikant flere som peker på en konkret utfordring, nemlig å kartlegge og bygge kompetansen en trenger for fremtiden.

Manglende strategi og retning

De som har ansvar for HR i sin virksomhet, uttrykker signifikant oftere frustrasjon over manglende strategi og retning for HR, og mangelen på gode data og analyser.

Gruppen bestående av personer som enten er HR-ansvarlig eller fagansvarlig for et avgrenset område uttrykker oftere frustrasjon over HR-systemer og digitale verktøy som de ikke får til å fungere sammen.

Det er også gjerne disse som opplever det som krevende å kartlegge behov for kompetanse og lage planer for å tette gapet.

HR-rådgivere er ofte de som er mest hands-on med tanke på digitale løsninger og verktøy, og det er de som oftest uttrykker frustrasjon over dårlig brukervennlighet og manglende løsninger.

De ser også flere utfordringer knyttet til employer branding og rekruttering, og føler oftere at de bruker for mye tid på å svare på henvendelser og å følge opp ansvar.

Powered by Labrador CMS