Ledelse

6 grunner til at ledere vegrer seg for å be om hjelp

Lederutvikler Kets de Vries råder ledere som «gjør-alt-selv» til å be om hjelp. Psykolog John Petter Fagerhaug anbefaler samarbeid, men advarer ledere mot å bli «hjelpetrengende».

Publisert Sist oppdatert

Manfred F.R. Kets de Vries – en kjent foreleser, psykoanalytiker, ledercoach og «distinguished professor» i lederutvikling ved handelshøyskolen Insead, skriver i Harvard Business Review om hvorfor det er så vanskelig å spørre om hjelp.

For selv om vi alle som er sosiale skapninger som er i stand til å både gi og ta imot hjelp, så strever faktisk mange med å spørre om hjelp, konstaterer han. Og det gjelder også ledere. I artikkelen forteller Kets de Vries at han har jobbet med mange dyktige ledere som strever med å be om hjelp.

Han beskriver det som et dilemma: På den ene siden er det bra å være selvstendig og selvhjulpen. Det er en egenskap som settes høyt. Men på den andre siden er ikke bra for oss å skulle klare alt selv. Over tid kan det å «gå solo», gi grobunn for både negative følelser og bitterhet.

Dessuten, hvis du har ambisjoner om å prestere på jobb, så er det viktig å innse det når du jobber utover det du egentlig har kapasitet til, skriver Kets de Vries. Og deretter være åpen for å be om assistanse.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS