Ledelse

Illustrasjonsfoto.

Arbeidstaker eller ­arbeidsgiver – hva er jeg?

Jeg er fast ansatt i en virksomhet. De betaler skatt for meg og fikser kontraktene mine, men de gir meg ikke verken jobb eller lønn. Det må jeg fikse selv. Hva er jeg? Og hva er de?

Publisert Sist oppdatert

Det er en kjensgjerning at delingsøkonomien har visket ut skillet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Men i arbeidslivet har man også ganske etablerte mellomledd mellom disse to. Mellomleddenes oppgave er å knytte en person en spesifikk kompetanse opp mot en oppdragsgiver som skal ha utført arbeid som krever denne kompetansen. Da er det er snakk om enten innleie og utleie av arbeidskraft – for eksempel gjennom bemanningsbyrå, eller entreprise – for eksempel kjøp av konsulenttjenester. Disse to mellomleddene er kjent, og de er regulert gjennom arbeidsmiljøloven.

Delingsøkonomien, også kalt formidlingsøkonomien, har imidlertid ført til en økning i mellomledd som ikke kan plasseres i disse båsene, og dermed heller ikke er like lette å regulere.

Mellomleddenes funksjon

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS