Ledelse

Selv om Frode Heldal er klar på hvor viktig det er å kunne improvisere, understreker han fortsatt viktigheten av regler: – Uten regler gjør alle som de selv vil og føler for der og da, og det kan resultere i store koordineringsproblemer.

– Av og til er det greit å bryte reglene

Regler er trygge og gode, ikke minst viktige i krisesituasjoner. Men minst like viktig er evnen og muligheten til å bryte dem.

Publisert Sist oppdatert

Når kriser oppstår på arbeidsplassen er det viktig å ha en beredskapsplan. Hvis ingen vet hva de skal gjøre, er det vanskelig å reagere og handle rasjonelt når krisen står på, men har man retningslinjer og har trent på krisesituasjoner så går alt så mye bedre. Det kan imidlertid bli for mye av det gode. En beredskapsplan kan sjelden planlegge for alle mulige situasjoner, og for rigide systemer kan faktisk hindre at man tar de riktige valgene, ifølge Frode Heldal, førsteamanuensis ved NTNU, og medforfatter på kapittelet «Drop your rules!» i boka «Sikkerhet og Ledelse».

– Det tradisjonelle synet på sikkerhetsledelse er utvikling av regler og håndheving av disse reglene. Ofte kommer dette fra ingeniørmiljøene, og gjerne i systemer og organisasjoner hvor det jobbes med store mengder energi. Finnes det et potensial for at denne energien kan havne på avveie, så har man laget regler og barrierer for å hindre at dette skjer. Og det har fungert bra, det, sier han.

– Men så viser det seg at i enkelte ulykker og kriser så har reglene bare gjort vondt verre, og da skjønner man at regler av og til er til for å brytes.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS