Ledelse

Nå skal ansatte i den offentlige førstelinjen få mer makt over sin egen arbeidshverdag. Det er en av ambisjonene med regjeringens storsatsing på en tillitsreform i offentlig sektor.

Dette vil arbeidslivet med tillitsreformen

Fagforeningene vil styrke de ansattes rettigheter og innflytelse. Arbeidsgiverne vil ikke gi slipp på arbeidsgivers styringsrett. Dette sier partene i arbeidslivet om tillitsreformen.

Publisert Sist oppdatert

Kommunaldepartementet har bedt partene i arbeidslivet om «innspill» til arbeidet med tillitsreformen. En rekker fagforeninger, KS og arbeidsgiverforeningen Spekter har svart foreløpig.

Gjennomgangstonen fra fagforeningene er naturlig nok viktigheten av mer innflytelse for de ansatte – at fagligheten girs større handlingsrom. At Hovedavtalen i staten, partssamarbeidet og «den norske modellen» legges til grunn i arbeidet er også et gjennomgangstema fra arbeidstakersiden.

Spekter har tatt et litt annet utgangspunkt i sitt innspillsnotat. De er opptatt av produktivitet, demografi og finansiering av velferdsstaten i stort. Dette er selve bakteppet for Spekter, som ellers ønsker en reform for fornyelse av offentlig sektor velkommen. Spekter – og KS – er også mer opptatt ledernes mulighet til å styre egen virksomhet enn hva fagforbundene er. Også det nokså naturlig. Spekter mener i tillegg at tillitsreformen i stor grad handler om forvaltningspolitikk, og ikke bare om «leder-medarbeider-relasjonen».

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS