Ledelse

Tyrkere strømmet ut i gatene for å ta opp kampen mot militærmakten forrige helg. Etterpå feiret de demokratiet og president Erdogan.

– Erdogans største utfordring er å ikke la hevnlyst ødelegge alt han har bygget opp

Over 50.000 er arrestert, lærere er suspendert, og akademikere nektes å forlate landet. Kampen mellom det emosjonelle og rasjonelle kan avgjøre president Erdogans skjebne.

Publisert Sist oppdatert

Tyrkia har en fortid der militæret har hatt stor innflytelse og makt. Under Recep Erdogans så langt 13 år gamle regime har landet orientert seg i retning vesten, både politisk og økonomisk. Samtidig har han, blant annet med refereanser til Hitler-Tyskland snakket om «effektive styresett», og argumentert for at mer - nesten enerådende - makt skal tilføres presidentskapet. Lover som skulle hindre at religion og politikk blandes, har også blitt forsøkt faset ut.

Etter det feilslåtte kuppforsøket forrige helg har «Tyrkias sterke mann» slått knallhardt ned på offentlige tjenestepersoner - dommere såvel som lærere. Ifølge BBC er over 50.000 personer arrestert, tusenvis av lærere er suspendert i påvente av etterforskning angående deres involvering i kuppforsøket, og akademikere nektes å forlate landet. Reaksjonene fra vestlige ledere har ikke latt vente på seg: Angela Merkel sier «Erdogan må forholde seg til demokratiske spilleregler», mens USAs utenriksminister John Kerry uttalte at Tyrkia står i fare for å miste sitt NATO-medlemskap.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS