Derfor bok

Gry Espedal og Frank Elter slår et slag for en alternativ tilnærming til ledelse

Tradisjonelt har ledelse handlet om planlegging, kontroll, effektivitet og økonomi. Espedal og Elter argumenterer i sin nye bok for å bruke verdier som styringsverktøy for beslutninger og handlinger. 

Gry Espedal og Frank Elter
Akademiker-ekteparet Gry Espedal og Frank Elter har skrevet bok om verdibasert ledelse. Elter er også direktør i Telenor.
Publisert Sist oppdatert

Gry Espedal (60) og Frank Elter (63)

      • Yrke: Espedal: professor og studieleder ved høgskolen VID, Elter: direktør i forskningsavdelingen til Telenor og førsteamanuensis ved NHH

      • Utdannelser:  Espedal: teologi, master of management, doktorgrad i organisasjonsteori og verdiarbeid. Elter: økonom, doktorgrad i organisasjon og strategi

      • Bosted: Forfatterne er gift og bor i Bærum

      • Aktuell med boken:  «Giving Voice to Values-based Leadership: How to Develop Good Organizations Through Work on Values»

      • Forlag:  Routledge

      • Antall sider:  151

Hvorfor har dere skrevet denne boken?

– Ledere møter i dag en stadig økende grad av usikkerhet som følge av konkurransepress, teknologiske fremskritt og digitalisering. En uforutsigbar geopolitisk situasjon og en verden preget av forurensning og polarisering forsterker behovet for nye måter å levere tjenester og samarbeide på. Vi har skrevet denne boken for å belyse verdibasert ledelse som en nøkkel til å gi ledere og studenter innsikt og verktøy for å utvikle meningsfullt og effektivt lederskap.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Tradisjonelt har planlegging og kontroll dominert ledelseslogikken, med effektivitet og økonomiske resultater som hovedfokus. I vår bok introduserer vi en alternativ tilnærming: å bruke verdier som styringsverktøy og kompass for beslutninger og handlinger. Vi viser hvordan bevissthet rundt verdier kan hjelpe ledere med å møte utfordringer og skape organisasjoner som er både effektive og samfunnsansvarlige.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– Boken gir innsikt i hvordan verdier fungerer som veiledende prinsipper for ledere i en verden preget av usikkerhet. Vi introduserer konseptet verdibasert ledelse, som fokuserer på hvordan organisatorisk arbeid kan utføres på en verdibevisst måte, og hvordan dette bidrar til å oppnå organisasjonens mål og samfunnsoppdrag. 

– En sentral del av boken er teorien om «verdiarbeid», som utforsker hvordan skjulte verdier i organisasjoner kan identifiseres, tolkes og brukes som drivere for endring og forbedring.

Hvilke utfordringer møtte dere underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Som ektefeller og kollegaer fra ulike teoretiske tradisjoner i organisasjonsforskning, møtte vi mange utfordringer knyttet til å samkjøre våre perspektiver og finne en felles retning for boken. Ideen om boken ble født under pandemien, og den krevde mange diskusjoner og kompromisser for å oppnå en felles forståelse av innhold og vinkling.

Er det noe spesielt som kjennetegner deres måte å jobbe på?

– Vi utviklet en måte å skrive på der vi skrev et utkast og så diskuterte det, for så å skrive et nytt utkast og så diskutere. Det var mye frem og tilbake, men vi landet til slutt på dette resultatet.

Hva vil dere oppnå med boken?

– Vi ønsker å øke forståelsen for hvordan verdibevissthet og arbeid med verdier kan skape en positiv forskjell både på arbeidsplassen og i samfunnet. Målet er å inspirere ledere til å utvikle organisasjoner som er meningsfulle, bærekraftige og verdidrevne. 

– Som del av en engelskspråklig bokserie: «Giving voice to values», ønsket vi å dele de skandinaviske erfaringene med verdibasert ledelse med et internasjonalt publikum. Vi har også mange studenter og kollegaer som ikke snakker norsk, og boken bidrar til å gjøre innsiktene tilgjengelige for en bredere målgruppe.

Hva vil dere at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Vi håper leserne får innsikt i hvordan de kan identifisere og arbeide med skjulte og uttalte verdier i organisasjoner. Vi ønsker også å inspirere til utvikling av en systematisk og helhetlig verdibasert organisasjonskultur og hvordan dette kan skape bærekraftige organisasjoner.

Hva gjorde at dere fikk lyst til å sette i gang med et så stort prosjekt som å skrive en bok?

– Etter å ha skrevet vitenskapelige artikler ønsket vi å formidle innsiktene våre i et mer tilgjengelig format. En bok gir mulighet til å nå praktikere og ledere på en måte som artikler ofte ikke gjør.

Kan dere nevne én person du håper leser boken?

– Vi håper statsminister Jonas Gahr Støre leser boken, fordi vi tror han vil kjenne igjen mange av sine egne verdier i det vi skriver. Det hadde også vært inspirerende om Kamala Harris leste den, da hun fremstår som en verdidrevet leder. Hun trenger sikkert litt oppmuntring nå.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese?

– Jeg (Gry) anbefaler Victor Frankls «Man’s Search for Meaning». Hans evne til å finne håp og mening selv i de mørkeste situasjoner under Holocaust er en påminnelse om hvor viktig verdier er for menneskelig overlevelse og vekst.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg?

– For meg (Gry) som er opptatt av formidling og narrativer er jeg alltid opptatt av å finne forfattere som er gode til å formidle en historie. Astrid Lindgren har hatt stor betydning i så måte. Hennes evne til å formidle kraftfulle fortellinger, som i «Brødrene Løvehjerte», gjør at hennes historier alltid blir stående som tidløse klassikere.

Hvis du måtte velge?

LinkedIn – Facebook
Espresso – Filterkaffe
Musikk – Podkast
Avis på papir – Avis på nett
Sen kveld – Tidlig morgen
Elsykkel – Sykkel
Lese bok – Høre bok
Sakprosa – Skjønnlitteratur
Film på kino – Film hjemme
Ved sjøen – På fjellet

Powered by Labrador CMS