Et gammelt politisk jungelord sier at «der to Venstre-folk møtes, blir det helst splittelse».
Så når partileder Trine Skei Grande nå har ledet partiet sitt inn i regjering med Fremskrittspartiet for aller første gang i Venstres lange partihistorie, legger hun både sitt eget hode og hele partisjela til Venstre på blokken. Skei Grande spiller høyt. For å unngå den sedvanlige Venstre-splittelsen må hun drive politisk balansekunst på høyt nivå. Det er kanskje derfor hun valgte å bli kulturminister.
Eksperter og venstrekjennere Ukeavisen Ledelse har snakket med, mener Skei Grande i løpet av kort tid må kunne innkassere tydelige politiske seire på typiske og tydelige Venstre-saker. Det verste som kan skje er at Venstre blir en ubetydelig lillesøster i trepartiregjeringen som hele tiden må spise kamelkjøtt og godta kompromisser. Her har Venstre mye å lære av Fremskrittspartiet, mener våre eksperter.
Har mye politikk
Kilder internt i partiet viser til at Venstre må spille på den politikken som de andre partiene ikke har, for å unngå forvitringsdøden som minstemann i regjeringsposisjon. I utgangspunktet burde det ikke være så vanskelig. Mens Venstres partiprogram er på 155 sider, er FrPs på 90. Skei Grande & co har med andre ord nok av politikk å plukke fra. Venstres mulighet ligger i å finne frem til sakene det ikke er flertall for på Stortinget og som de andre regjeringspartiene ikke har som sin hovedprioritet.
Agnar Kaarbø er skribent og tidligere journalist, og kommer om noen uker med boka «Politisk Lederskap». Han er klar på hva Trine Skei Grandes største utfordring er: hun må markere at det var verdt å bli en del av Solberg-regjeringen, i motsetning til å være en del av den flytende opposisjonen.
– For å gjøre det må Venstre oppnå klare resultater som partiet kan vise til og si at «dette fikk vi til fordi vi gikk inn i regjering», sier han.
Før valget oppga 39 prosent av Venstres velgere at miljø og klima var den viktigste saken, ifølge Kaarbø. 38 prosent svarte skole og utdanning, mens 30 prosent svarte økonomi og sysselsetting.
– Det ligger til rette for at Venstre kan oppnå noe på miljø- og klima. De har fått klima- og miljøministeren, og her kan partiet markere seg her, til tross for en spenning med de andre partiene, mener Kaarbø.
Foto
SE OG LÆR: Siv Jensen og Frp evner å fronte seg selv, mens Erna Solberg lar det skje. Dette må Venstre og Trine Skei Grande lære av for ikke å risikere å havne i den usynlige regjerings-skyggen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Venstrefolk peker på at de blå-blå har vært svake på kulturpolitikk og miljø og at der her burde være rom for Venstre til å vise seg frem. Pelsdyrforbudet er også en viktig symbolsak hvor det ligger inne gjennomslag i regjeringserklæringen.
Om partiet må passe seg for ulven er litt mer uklart. Mens Venstre vil verne ulvene, er flertallet på Stortinget nå for felling. Skulle saken blusse opp igjen, noe den helt sikkert vil på et tidspunkt, er oppfatningen internt i partiet at håndteringen vil bli enda vanskeligere enn den var for Vidar Helgesen. Skulle partiet gå på et nederlag her, er det ikke sikkert det er så dumt. Faktisk kan det tenkes at det vil gi partiet nye velgere, siden et flertall av befolkningen er mot storstilt ulvefelling.
Agnar Kaarbø påpeker at Venstre har skaffet seg skaffet seg to statsråder innenfor saksfelt som er viktig for partiet: Ola Elvestuen som klima- og miljøminister og Iselin Nybø som forsknings- og høyere utdanningsminister. Det kan gi effekt og positiv oppmerksomhet, mener han.
Et annet tema som er viktig for partiet er integrering. Nok en gang er dette feltet flyttet til et nytt departement, denne gangen Kunnskapsdepartementet, for å forsøke å koble integrering til skole.
– Det kan også gi en viss effekt for Venstre. Men det er Høyre som har integreringsministeren. Dessuten er ikke integrering noen viktig sak for velgerne, det er det innvandring som er, og her er det mange andre partier som roper høyere.
Må treffe sosialliberale hjerter
Martin Apenes er partner og daglig leder i kommunikasjonsbyrået Wergeland-Apenes og kommunestyrerepresentant for Venstre i Nesodden kommune. Han er klar på at Venstre må vinne fram med saker som treffer deres egne.
– Venstre-folk må kjenne igjen sitt eget parti i regjering. Og da trenger de å feire noen seire, mener Apenes.
– Selv om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja alene nesten er verdt regjeringsdeltakelse, holder ikke det i lengden. Venstre trenger seire på viktige sosialliberale saker innen menneskerettigheter, individuell frihet og klima.
Apenes tror ikke det er nok å snakke om skole og lærere for å skape ny entusiasme for Venstre. Til det er politikken for lik Høyre sin. Heller ikke Trine Skei Grandes stadige «heiing» på gründere og småbedrifter er en sak som vil treffe hjertene til Venstre-folket, tror han.
– Jeg driver en småbedrift selv. Det er ikke poltikken som føres overfor bedriften min som gjør meg til Venstre-mann, sier Apenes.
Venstre må fronte saker som får de sosialliberale hjertene til å banke, ifølge Apenes.
– Og hva er en typisk sak for et sosialliberalt hjerte?
– Tja… Når det gjelder seksuell legning, er det kanskje ikke så mye mer frihet å hente, begynner Apenes. Han tenker seg om:
– De kunne kjørt hardere på republikaner-sporet. Det hadde vært tøft. Eller sjukelønnsordningen. Hvorfor skal ikke arbeidstakerne ha noe risiko for egen helse? Det er et prinsipielt spørsmål. Private skoler. Livssynsspørsmål. Vi må få vekk den derre K-en fra KRLE-faget. Vi bør få oss noen nye venner i næringslivet. EU…. EU-saken burde vært en åpenbar Venstre-sak. Venstre burde skape en bevegelse, slik Macron har gjort i Frankrike.
Foto
REGJERINGSERKLÆRING: Erna Solberg la denne uken fra den nye regjeringserklæringen for Stortinget. Siv Jensen holder allerede «øye med» Trine Skei Grande, ser det ut til. Gorm Kallestad / NTB scanpix
For de som ikke har skjønt det ennå, Frankrikes president Emmanuel Macron er Gud for flere Venstre-folk enn Martin Apenes. Men Venstre har ingen Macron-type. De har Trine Skei Grande.
– Kan Trine Skei Grande klare å få de sosialliberale hjerter til å banke fortere igjen?
– Ja, hvis velgerne og partimedlemmene fortsatt klarer å kjenne igjen Venstre som et sosialliberalt parti, sier Apenes.
Størrelse er ikke alt
Det er ingen tvil om at Venstre og Skei Grande er juniordeltaker i regjering med partier som på meningsmålinger i dag er landets største og tredje største.
– Et lite parti kan klare å få stort gjennomslag, men det er et høyrisikospill. Hvis Trine Skei Grande er heldig og flink, hvis hun spiller bra, kan gevinsten bli høy. Hun kan hun få mye mer ut av dette enn den opprinnelig politiske makten skulle tilsi, sier Steinar Bjartveit, psykolog, konsulent og høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI. Bjartveit underviser ved BI-kurset «Ledelse, makt og mening», og har sammen med Kjetil Eikeset blant annet skrevet boken «Makt og verdighet – perspektiver på ledelse».
– Makt handler ikke nødvendigvis om størrelse. Makt defineres på mange måter av avhengighet. Hvis andre er avhengig av deg, har du makt, og det er nettopp der Trine Skei Grandes og Venstres makt ligger. Hvis Høyre og Fremskrittspartiet virkelig ønsker å ha med seg Venstre i regjering, vil Venstre få makt.
Foto
VENSTRES NYE STJERNER? Forskningsminister Iselin Nybø og klimastatsråd Ola Elvestuen får jobben med å fronte Venstre i regjering sammen med sin partileder. Terje Pedersen / NTB scanpix
Bjartveit viser til at Skei Grandes utfordring med å skaffe seg makt i regjeringen uten å miste makt på andre arenaer, kan beskrives med det som på fagspråket kalles «social exchange theory», bytteteori. Det er en rasjonell, økonomisk modell, der markedet hele tiden bytter med utgangspunkt i hva som oppleves som en fair byttehandel.
– Den beste muligheten for at samspillet i regjeringen går opp, er at de får byttehandelen til å gå opp. For Skei Grandes del må byttehandlingen gå tre veier for at hun skal klare å få ut maksimal gevinst: Hun må byttehandle med de andre regjeringspartiene, med sitt eget parti og med velgerne, sier Bjartveit, som viser til at Trine Skei Grande i byttehandlingen i regjeringen er avhengig av å både få politiske seiere, men også av å kunne påvirke regjeringens arbeid i det daglige.
– Det største problemet for Skei Grande blir Frp, og hun kan ikke forvente at Frp vil gi avkall på sine kampsaker. Dette er en vanskelig balansegang. Hva kan Skei Grande tåle og ikke tåle av Frp-politikk.
Den andre byttehandelen til Trine Skei Grande foregår i eget parti.
– Noen trakk seg ut av partiet da Venstre gikk inn i samarbeid med Frp. Skei Grande er nødt til å komme tilbake til eget parti med innflytelse og poliske seiere for å rettferdiggjøre at hun har «gått til sengs med fienden», sier Bjartveit.
Den tredje byttehandelen går mot egne velgere, som er de som til syvende og sist kommer til å gi Trine Skei Grande og Venstre mer eller mindre makt. Ifølge Bjartveit må Venstre fremstå som annerledes enn de to andre regjeringspartiene for at Venstre-velgerne skal oppleve partiet som troverdig og gjenkjennelig.
Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd
99,- 715,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd
2700,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd
1,- 199,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd
2290,-
KJØP