Ledelse

Luften begynner å gå ut av den kinesiske dragen.

Kina-krakket: Symptom på en sliten drage

Etter å ha freaket fullstendig ut over en børsboble i Kina, er vestlige aksje-markeder nesten tilbake til start. Hva skjedde egentlig, og hvorfor gjør Kina oss så nervøse?

Publisert Sist oppdatert

Børskrakket i Kina satte en støkk i verdens finansielle markeder denne uken. Siden toppnivået i juni har Shanghai-børsen falt over 40 prosent. Finansmarkedene i Vesten har i stor grad summet seg, men flere spørsmål om Kina består ubesvart.

En ting alle ser ut til å være enige om, både vestlige eksperter og kinesiske investorer, er at Kinas 30 år lange veksteventyr har nådd et skille. Normalen med over 10-12 prosent årlig økonomisk vekst, hvor motoren er enorme statlige investeringer i store infrastruktur-prosjekter som motorveier og havner samt store statseide selskaper, harker.

Ingen vet med sikkerhet hva den økonomiske veksten i Kina er nå. Offisielt er den på 7 prosent i året, men få har tiltro til de offentlige tallene. Mange vestlige eksperter tipper på 5-6 prosent. Andre tror kanskje til og med at landet opplever en solid tilbakegang. I et langt perspektiv har kanskje ikke Kina investert for mye, men kanskje de har gjort det for raskt. I dag står enorme skyskraperbyer tomme for folk og fabrikkene går på tomgang.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS