Ledelse
Kvinner forlot sjefsjobbene
Mange kvinner hoppet av lederkarrieren og flere gjorde det etter å ha vært igjennom noen svært anstrengende år, viser svensk studie.
Utilstrekkelige forutsetninger for å gjøre en god jobb og maktstrukturer som framstår som hindringer er noen av årsakene til at kvinner i offentlig sektor ikke gjør karriere som sjefer, skriver suntliv.nu.
Tuija Muhonen, lektor i arbeidsvitenskap ved høyskolen i Malmø, har intervjuet 38 kvinner på to tidspunkt. I 1996 var alle kvinnene ledere eller spesialister. I 2007 hadde halvparten av kvinnene et yrke på samme nivå eller lavere, mens den andre halvparten hadde avansert noe. Mange hadde sluttet som ledere og i stedet startet noe eget eller gått over til en spesialtjeneste.
Studien er ikke stor nok til at man kan trekke generelle konklusjoner, men Muhonen beskriver faktorer som spilte inn i de enkelte kvinnenes karrierevalg. Hun sier til nettstedet suntliv.nu at det var slående hvor mange kvinner det var som hadde hatt svært anstrengende år.
Fire personer forlot eksempelvis jobbene sine på grunn av utbrenthet. De hadde kjempet hardt for å håndtere arbeidssituasjonen sin, men ikke fått gehør for å drive virksomheten på den måten som var påkrevd. To personer hadde måttet gå på grunn av uenighet med den nye politiske ledelsen i kommunen.
Katrin Skagert ved Institutet för stressmedicin i Göteborg har i doktorgradsarbeidet sitt fulgt 216 ledere innen primærhelsetjenesten, sykehus og tannhelse. Resultatene viser at 40 prosent av lederne sluttet i jobben i løpet av fire år. En fellesnevner blant dem som sluttet som ledere var opplevelsen av å ikke ha innflytelse over egen arbeidssituasjon. Dette så ut til å ha større betydning for å orke sjefsjobben enn selve arbeidsmengden.