Ledelse

Hvordan partiledelsen i Frp håndterer situasjonen kan få betydning for høstens kommunevalg, sier Hanne Marte Narud.

– Ledelsens håndtering avgjør om Birkedal-saken skader Frp

Valgforsker, professor Hanne Marte Narud tviler sterkt på at Birkedal-saken vil ha betydning for oppslutningen om Fremskrittspartiet på landsbasis.

Publisert Sist oppdatert

– Men hvordan partiledelsen, og særlig den lokale ledelsen i Stavanger, håndterer situasjonen, kan få betydning for høstens kommunevalg, sier Narud til NTB.

Hun sier at Frp i Stavanger i utgangspunktet hadde en gyllen sjanse til å vippe Høyre av pinnen og få ordføreren i byen. Nå mener hun denne sjansen kan være forspilt, særlig hvis det blir intern strid i Frp om hvem som skal etterfølge Birkedal som ordførerkandidat. Hvis nummer to på Frps liste ved kommunevalget rykker opp, blir det to kvinner som kjemper om å bli ordfører i oljehovedstaden.

Spesiell profil

Narud sier at Fremskrittspartiets velgere har en litt spesiell profil. De har mindre tiltro til politikere enn andre partiers velgere og er mer skeptiske til politiske systemer.

– Derfor kan det hende at de også lar seg påvirke mindre av denne saken enn det andre partiers velgere ville ha gjort. Men jeg tror velgere fra alle partier skiller mellom person og politikk. Slike saker kan dukke opp i de fleste partier, sier hun.

– Folk flest synes vel at det som kommer fram i Birkedal-saken er ekkelt og flaut og veldig personlig.

Synden jevnt fordelt

I pressen blir det trukket fram flere saker der politikere fra Frp har overtrådt norsk lov, eller balansert på grensen til å gjøre det. Det er mer enn antydet at dette er et spesielt problem for Frp

Valgforskeren er mer tilbøyelig til å tro at det ikke er så stor forskjell mellom de politiske partiene, og at synden, når alt kommer til alt, er ganske jevnt fordelt.

– Men Frp er jo et liberalt parti når det gjelder synet på alkohol, så det kan jo hende at det tiltrekker seg velgere som mener det samme, sier Narud. (©NTB)

Powered by Labrador CMS