Ledelse
Ledelseslærdommer fra Chile
Hva forteller gruvedramaet i Chile om ledelse og mennesker under press?
33 menn innsperret i en gruve i 69 dager. Deretter en helt ekstraordinær redningsaksjon som ble kringkastet direkte verden over. Dramaet fikk som kjent en lykkelig slutt, og gruvearbeiderne ble gjenforent med familie og venner. Men kan vi andre lære noe av det som skjedde?
Konsulent og tidligere leder, Steve Tobak, skriver i bloggen sin på bnet at han ble overveldet over hvor disiplinerte, organiserte, sterke og humørfylte de innesperrede gruvarbeiderne virket mens de var innesperret. Selv om kameraene gikk der inne i gruvene, avviser Tobak at arbeiderne bedrev skuespill. Han tviler på at skuespill ville vært mulig etter 69 dager i et slikt fangehull.
Det mennene gjorde, var å organisere seg og støtte hverandre, og de viste hva mennesket er faktisk er i stand til å klare under ekstremt utfordrende forhold. Dette er fire ledelsesleksjoner Steve Tobak mener vi kan lære av gruvearbeiderne:
* Mennesket kan være på sitt beste under ekstreme forhold.
Tenk på hvor balanserte og kontrollerte mennene var da de for første gang møtte andre mennesker etter 69 dager i gruvene. Mennesket har en overraskende evne til å ta seg sammen og gjøre utrolige ting under særdeles utfordrende forhold. Selv i næringslivet kan utfordringer bringe fram det beste i oss.
* Lederskap, administrasjon og organisering er ikke bare næringslivskonsepter.
Historien fra Chile minner oss om at dette er menneskelige konsepter som viser hvordan kvinner og menn organiserer seg i grupper eller team for å klare utfordringer. Konseptene brukes i business, men oppstod først i naturen.
* Å uttrykke følelser bidrar til overlevelse.
All klemmingen, kyssingen og gråtingen blant nesten alle som var til stede rundt gruvene, var ikke unikt for denne hendelsen. Tobak viser til at mennesker i Sør-Amerika er svært åpne, komfortable og i kontakt med følelsene sine. Konsulenten mener dette bidro til at arbeiderne overlevde. Følelser er vårt varselsystem og våre veivisere. Tobak stiller spørsmål ved om næringslivet i USAs tilsynelatende stoiske natur, særlig når det kommer til følelser, er adferd som kan begrense suksess.
* Såkalte sosiale kollektiv, hvor alle har en stemme er av natur problematiske.
Tobak mener at de har en tendens til å falle fra hverandre ved kriser. Hvis mennene hadde operert hver for seg, uten at skiftlederen Luis Urzua tatt kontroll, ville ikke arbeiderne overlevd, tror konsulenten. Eksempelvis var det Urzua som foreslo å rasjonere to-dagers porsjonene med mat slik at de skulle vare lenger. Han lagde en struktur i dagliglivet i gruven, og han oppfordret også arbeiderne til å vise følelser gjennom å snakke til familiene sine gjennom kamera.