Ledelse
Lerø om Åse Aulie Michelet: Sterk allrounder fra medisin til fisk
Åse Aulie Michelet er blant det beste som kan oppdrives av toppsjefer her til lands. Med 77,5 poeng tar hun andreplassen blant de nærmere 40 toppsjefene Ukeavisen Ledelse har evaluert.
I 28 år har hun vært på «lederoppdrett» i samme selskap – i Nycomed, som ble Amersham Nycomed, og endte opp som GE Healthcare. Man overlever ikke lenge i toppledelsen i et internasjonalt selskap hvis ikke man er dyktig. Hun har imidlertid ikke vært særlig profilert i denne stillingen. Derfor er hun relativt ukjent for mange, selv om hun ble utpekt til «Årets forretningskvinne» i 2001. Hun har vært på listen flere ganger når det skulle ansettes toppsjefer i større selskaper. Hvorfor hun ikke har havnet i en toppsjefstol tidligere, er ikke godt å si. Men nå har John Fredriksen fått henne på kroken. Hun får hun ansvaret for å la Marine Harvests globale ambisjoner bli virkelighet.
Mange dyktige kvinner ender i stabsfunksjoner. Åse Aulie Michelet har jobbet i linjen. Og hun leverer topp resultater (8). Det er bare Olav Thon som gjør det bedre enn henne (9,5). Også når det gjelder å gjennomføre omstillinger, er hun i øverste klasse (8), sammen med blant annet Kjell Inge Røkke, Thormod Hermansen, Atle Eide og Kristin Clemet.
Hun legger seg også i tet når det gjelder integritet, etisk bevissthet og verdiorientering (9). Det er bare Kjell Magne Bondevik og Gro Harlem Brundtland som har kommet så høyt.
Hun ligger ikke nevneverdig under gjennomsnittet av toppledere på noen av de 10 kriteriene vi vurderer sjefene ut fra. I den grad vi kan snakke om at hun har svake sider, er det at hun ikke scorer mer enn 6,5 på kreativitet og 6 på konfliktløsning. Noen av de vi har snakket med opplever henne noe distansert og etterlyser mer sosial teft og nærhet (7). Det er ikke uvanlig at en del toppsjefer får lavest score på sosial teft og evne til konfliktløsning (6). Den som skal løse konflikter, kan ha god nytte av sosial teft.
Åse Aulie Michelet har en operativ profil. Det er «hands on» hun holder på med. Hun strør ikke om seg med ord. Det hun sier er presist og gjennomtenkt. I henne har man en leder som en konsistent og tydelig. Ingen er i tvil om at det er hun som er sjefen, men hun sjefer ikke mer enn nødvendig. Hun scorer 7,5 på å bruke makt når det er nødvendig. Det er 0,5 under gjennomsnittet. Michelet har tydeligvis funnet ut at det ikke nytter å ty til mer makt en høyst nødvendig når man skal lede en kompetansebedrift.
Hun er god på å motivere, og får ansatte med seg (7), og ingen er i tvil om hva hun vil oppnå (8,5).
Nå blir hun den andre kvinnen her til lands som inntar toppstillingen i et børsnotert selskap. Det er en mer komplisert virkelighet hun nå må forholde seg til. Her kan hennes vilje og evne til å ta risiko settes på prøve. Michelet er ikke en gambler slik som hennes største eier, John Fredriksen. Fredriksen vil ha stor fart, dristige strategier og gode resultater. Det kan bli en utfordring. Han får imidlertid ikke Åse Aulie Michelet til å ta risiko får hun har analysert i det vide og brede. Det er skikkelig og vel gjennomtenkt det hun foretar seg. Hun skyter ikke fra hofta som John Fredriksen.