Ledelse
Lerø om Geir Isaksen: Balansert og saklig
Norsk landbruk er en salig blanding av marked, interessekamp, forbrukerfokus og sinnrike statlige støtteordninger. Det er et utmerket sted å starte sin karriere for den som både vil drive business og forvaltning av ressurser på samfunnets vegne. Geir Isaksen startet med korn og endte ti år seinere opp som laksekonge. Han fremstår i dag som en slags prototyp på en leder som både skal tekkes staten og markedet. Hans profil som leder er ikke ulik Einar Engers i NSB. Det som skiller dem, er at Isaksen ikke har like god sosial teft og evne til å komme tett innpå folk som Enger. Men så er da også Enger på Jens Stoltenbergs nivå på dette området (9). Isaksen oppnår (7,5) som er en gjennomsnittlig score for toppsjefer.
Jevnt god
Isaksens styrke som leder er jevnheten. Han har ingen store huller. Han gjør det bra over hele linja. Han er god til å finne balansen der det trengs. Han vet hvilke grøfter som finnes langs de veiene han ferdes og har ro, sindighet og nøkternhet nok til ikke å falle i noen av dem. Han er ikke utpå kanten en gang, om vi da seg bort fra at Cermaq til tider må tåle kritikk for at de ikke viser tilstrekkelig samfunnsansvar. Når det gjelder etikk og verdiorientering, klarer Isaksen seg godt (7,5). En del av dem vi har snakket med, mener han er helt uovertruffen på dette området og gir han (10). Det også et lite mindretall som mener han svikter her og gir ham bunnkarakter. De mener han er for opptatthet av å tjene penger og at han ikke forvalter fiskeressursene med tilstrekkelig ansvar.
Der han gjør det bedre enn toppsjefer flest, er når det gjelder å løse konflikter (7). Isaksen forstår seg på folk, han vil ha ryddighet og opptrer skvært og vil være tydelig. Konflikter skal ikke få ligge der og ulme, han vil ha det fram i lyset og gjøre sitt til for å finne en løsning.
Han fremstår i dag som en slags prototyp på en leder som både skal tekkes staten og markedet.
Hard i klypa
Han kan være hard i klypa når det trengs og viker ikke tilbake for å bruke den makten han har (8). Skal han bruke den makten han har, skal det være veloverveid. Han skyter ikke fra hofta. Noen mener han er litt for tung på labben. Men det har gått bra selv om han konkurrerer med sluggeren John Fredriksen om posisjoner og markeds-andeler.
Isaksen får ikke mer enn (6,5) på kreativitet. Det er som regel ikke på dette området toppsjefer utmerker seg. Isaksen er litt for mye analytiker. Han kommer så visst ikke med ville ideer. Det han bringer til torgs er veloverveid og fornuftig.
Geir Isaksen er det motsatte av en fiskehandler som står på torget og reklamerer for varene sine. Han snakker ikke i titler og serverer ikke spenstige utspill. Det er saklighet som gjelder. Men kommunisere kan han. Her er han litt bedre enn toppsjefer flest (8). Han vet hva han vil og hvordan han skal si det.
Når det gjelder å vise til resultater og gjennomføre omstillinger, er han i første klasse (8). Det står respekt av det han har fått til med Cermaq. Isaksen er utvilsomt en dyktig strateg, en god forhandler og har en sterk posisjon i sin bransje. Han har vært lenge i Cermaq uten at det ser ut til at det plager noen. Det er forståelig at Isaksens navn dukker opp når bedrifter som er avhengig av statlige rammebetingelser trenger ny toppsjef.