Ledelse
Staten forsøker svensk lederprogram
Direktoratet for forvaltning og IKT tilbyr lederopplæring basert på prinsippene til svenske Anders Risling. Lederkurs etter hans metoder blir nå tilbudt UDI, Lånekassen, Helsedirektoratet og Departementenes servicesenter.
– Vi har fulgt Rislings opplegg fordi det bygger på å la ledere lære gjennom å gjøre. All tilgjenglig dokumentasjon tyder på at dette er en forutsetning for å lykkes med lederopplæring både i privat og offentlig sektor, sier direktør Hans Christian Holte i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).
Anders Risling har en doktorgrad i organisasjonspsykologi og en fortid i det svenske forsvaret. Her utarbeidet han et kurskonsept for utvikling av grupper og ledere som 25.000 svensker fra privat og offentlig sektor har gjennomgått i løpet av de siste 30 årene. Risling er spesialist på ledelse i kunnskapsorganisasjoner og har skrevet syv bøker og en rekke artikler om emnet, blant annet bestselgeren The knowledge company (1986) og Leading artists (2009).
I Norge ønsker Difi å gjennomføre kursene på en slik måte at de også fører til en erfaringsdeling på tvers av de fire involverte statlige organisasjoner slik at de kan lære av hverandre, sier Hans Christian Holte.
16 ledere fra de fire enhetene skal delta i programmet. De fleste er ledere på høyt nivå. Metodikken er basert på forskning som viser at mennesker «lærer gjennom å gjøre», for deretter å reflekterer over hva som er blitt gjort. I programmet får deltakerne verktøy, trening, og systematisk tilbakemelding og rom for refleksjon.
Samtidig arbeider deltakerne med virkelige prosjekter som skal gjennomføres. På denne måten blir deltakerne stilt utenfor sin komfortsone og må håndtere utfordringer som ikke er en del av det daglige arbeidet. Dermed øker læringen, og organisasjonene sparer mye tid ved å gjøre flere ting samtidig.
Programmet er et pilotopplegg som vil bli fortløpende evaluert, slik at virksomhetene kan få et inntrykk av hvilken læringseffekt det har på deltakerne.