Ledelse

TOPPSJEFEN - Alf Hildrum: Omdiskutert TV2‑topp

Meningene om TV 2-sjef Alf Hildrum spriker i alle retninger, viser Ukeavisen Ledelses Toppsjefen-analyse. Men noe er folk enige om: Han er en besluttsom og handlekraftig sjef, og han leverer resultater.

Publisert Sist oppdatert

Alf Hildrum er veldig flink til å se det store spillet, vet hvor han skal trykke og hvilke nøkkelpersoner han skal ringe for at ting skal gå framover, sier en professor ved en av handelshøyskolene.

– Helt åpenbart en leder som lykkes med kommersielle resultater, sier en hodejeger.

– Folk han har et godt forhold til kommer han veldig godt ut av det med. Folk han kommer dårlig ut av det med, kommer han imidlertid fryktelig dårlig ut av det med, mener en medieleder.

– En veldig real fyr som følger spillereglene, sier en ansatt.

Dette er toppsjefen

Ukeavisen Ledelse/Dagens Perspektiv har siden 2002 analysert norske toppsjefers lederskap. I analysen intervjues mellom 12 og 15 personer om toppsjefens lederskap. De som intervjues er nåværende og tidligere ansatte, ledere, kolleger, hodejegere, bransjekjennere, ledelsesrådgivere og andre eksperter. Bidragsyterne er anonymisert, slik at de kan snakke friere.

Panelet blir bedt om å vurdere lederen etter ti lederskapskriterier, på en skala fra 1 til 10 (se nedenfor). Panelet har gitt Alf Hildrum totalt 69 av 100 mulige poeng. Med denne poengsummen havner han like under gjennomsnittet på 71,4 poeng, når i alt 62 toppsjefer er vurdert.

Meningene spriker

Denne uken er det Alf Hildrums topplederskap som legges under lupen i Ukeavisen Ledelses artikkelserie Toppsjefen, og meningene om Hildrum - toppsjef i TV 2, tidligere konsernsjef i A-pressen - viser seg å være svært delte.

Det er sjelden deltagerne i panelene som vurderer toppledere i denne artikkelserien tar i bruk hele poengskalaen, men det er tilfellet denne gangen. På kriteriet sosial teft får Hildrum 1 poeng på det dårligste og 10 poeng på det beste. På punktet konfliktløsing får han scoren 9 på det beste, og 2 på det dårligste.

I alt 15 personer - ansatte, ledere, hodejegere, fagfolk innen ledelse og media - har gjennom intervjuer og poenggivning gitt sitt bidrag til ukens Toppsjefen-analyse. Noen av dem følger hans lederskap utenfra. Andre jobber eller har jobbet tett på.

Han er en kraftfull, politisk, litt tøff leder som elsker spillet og stort sett får det som han vil

Panelet har vurdert Hildrum etter de ti faste ledelseskriteriene som går igjen i Ukeavisen Ledelses Toppsjefen-serie, og når poengene er summert og gjennomsnittet regnet ut, ender Hildrum en totalsum på 69 poeng. Dette er lavere enn gjennomsnittsscoren for norske toppsjefer, som ligger på 71,5 poeng etter at 52 toppsjefer er vurdert.

En besluttsom mann

Høyest score (9 poeng) får Hildrum på kriteriet besluttsomhet, evne til å bruke makt om nødvendig. Nest høyest verdsetter folk hans evne til å oppnå gode økonomiske resultater over tid, samt evnen til å drive igjennom omstillinger.

– Han har bakgrunn fra det politiske miljøet, herunder AUF. Der er det mange harde tak, og den erfaringen har han med seg, sier en som har kjent Hildrum i flere tiår.

– Han er real, men sta. I forhandlinger må du slåss for hvert komma og hver bisetning. Jeg har slåss med ham, men har stor respekt for ham som leder og menneske. Han kan virke steinhard, men det er et menneske bak fasaden, sier en ansatt.

– Skal du oppnå respekt og tillit hos ham, må du imidlertid stå for noe og du må tørre. Det holder ikke å klappe ham på skulderen.

Dårligst skussmål får Hildrum på konfliktløsing (5,5 poeng). Nest dårligst gjør han det på punktene innovasjonsevne, evne til å motivere medarbeidere og sosial teft. (6 poeng hver) Når det gjelder konfliktløsing, så får han uvanlig høy score hos flere av de ansatte i Ukeavisen Ledelses panel. Blant de mest kritiske i panelet på dette punktet, er de som er ledere. Utvalget i panelet er imidlertid ikke stort nok til at dette betyr at alle ansatte og ledere mener dette.

Tidslinje - Alf Hildrum

  • 1948: Født 18. april, i Overhalla i Namdalen i Nord-Trøndelag
  • 1968–73: Norges Handelshøyskole, siviløkonomstudiet. Aktiv i politikk (Ap).
  • 1973: Blir redaktør for AUF-avisen Fritt Slag
  • 1975: Blir sekretær i AUF
  • 1977–79: Personlig sekretær for handelsminister Hallvard Bakke
  • 1981–84: Redaktør i Bergens Arbeiderblad
  • 1984–88: Redaksjonssjef ved Arbeidernes Pressekontor
  • 1988–07: Administrerende direktør for A-pressen ASA
  • 2007–: Administrerende direktør og sjefsredaktør i TV 2

– Enten eller

– Han er likandes og jordnær. Alf kan kanskje virke litt sjenert i sosiale sammenhenger, men når du blir kjent med ham, er det annerledes. Han har en god sans for humor, sier en tidligere ansatt i TV 2, som opplevde Hildrum som en synlig sjef.

En annen som har jobbet for ham forteller imidlertid om en leder uten sjarm.

– Han er interessant å jobbe for, men han har sine sider. Han snakker ikke pent om noen. Dermed har du en sterk mistanke om hvordan du selv får gjennomgå når du ikke er i rommet.

En tredje person, som har kjent Hildrum godt lenge, beskriver en omgjengelig, lite pompøs og veldig energisk fyr med høyt tempo.

– Han sitter nødig stille og er en som driver ting framover, men han kan være utålmodig med folk som er for langsomme for ham.

Det som slår meg med Alf, er at han er en gjennomfører

En kilde som beskriver Hildrum som kalkulerende, gir ham 5 poeng på sosial teft, men sier at dette egentlig er misvisende. Han mener at for folk som kommer godt ut av det med Hildrum, vil det være naturlig å gi ham en langt høyere score, mens de som ikke kommer godt ut av det med ham vil plassere ham langt lavere på skalaen.

– Det er enten eller.

Omstilleren

Alf Hildrum var sjef i A-pressen fra 1988 til 2007, og samlet i denne perioden arbeideravisene til ett konsern. I hans sjefsperiode ble det også formelt slutt på avisenes partitilknytning. Han går i det store og det hele for å være en sjef som får ting gjort.

– Det som slår meg med Alf, er at han er en gjennomfører. Han har stort sett jobbet i virksomheter hvor det har vært en evig kostnadsproblematikk, omstillinger og kutt. Han jobbet med disse tingene som konsernsjef i A-pressen og fikk det samme i TV 2. Han havnet ikke akkurat på den grønne gren, der heller, sier en medieanalytiker.

Hildrum får mye ros for de resultatene han har levert og fremdeles leverer. Noen mener riktignok at han kunne tatt flere grep enn han gjorde i A-pressen, men det er ingen tvil om at A-pressen likevel leverte gode resultater.

– Hildrum omdannet A-pressen fra partipresse til pengepresse, oppsummer en leder fra A-pressen.

Resultater i TV 2

Hildrum var styreleder i TV 2 da Kåre Valebrokk takket av som toppsjef, og har sagt at han hadde flere navn på blokka som kunne blitt Valebrokks etterfølger. Nordtrønderen hadde etter sigende ingen plan om å stikke av med jobben selv. De andre eierne ønsket imidlertid Hildrum, og slik ble det.

TV 2-gruppen hadde i 2007 - det året Hildrum tiltrådte - et driftsresultat på minus 8,6 millioner kroner. I 2008 og 2009 endte driftsresultatet på henholdsvis pluss 183,6 og 151 millioner kroner. I 2010 steg driftsresultatet til 335 millioner, og ifølge magasinet Kampanje er TV 2-gruppen på vei mot et nytt rekordresultat nå i 2011.

Hildrum har uttalt at resultatveksten i første halvår i år skyldtes en sterk vekst i reklamemarkedet, økte distribusjonsinntekter og godt salg av abonnement på Premier League-fotball. Økte distribusjonsinntekter har for øvrig vært en av TV 2-sjefens kjepphester fra dag én. Er det innhold eller kabler folk vi ha? spurte han retorisk, og mente at kabelselskapene stakk av med en for stor del av inntektene.

Båndet til Arbeiderpartiet

Når meningene om Alf Hildrum er så delte som de er, er hans politiske bakgrunn høyst sannsynlig én av årsakene.

– Han er en leder som ikke hadde kommet til overflaten hadde det ikke vært for tilknytningen til Arbeiderpartiet, mener en hodejeger.

Hildrum er skogsarbeidersønnen fra Namdalen i Nord-Trøndelag som i 1968 dro til Bergen for å utdanne seg til siviløkonom ved Norges Handelshøyskole. Han slet med å finne seg til rette, men det var en politisk brytningstid og etter hvert ble han en del av det sosialdemokratiske miljøet i byen. Det var for øvrig her han ble kjent med Hallvard Bakke. Bakke, som senere skulle bli statsråd for Arbeiderpartiet.

I 1973 ble Hildrum redaktør for AUF-avisen Fritt Slag, og det var Rune Gerhardsen som ansatte ham. I 1975 avanserte Hildrum til å bli sekretær i AUF, samtidig som Sissel Rønbech ble valgt til leder og Sigbjørn Johnsen – vår nåværende finansminister- ble nestleder.

To år senere, i 1977, ble Alf Hildrum informasjonssekretær i Handelsdepartementet. I 1978 ble han personlig sekretær for handelsministeren, en gammel kjenning ved navn Hallvard Bakke.

Publiserte Nordlis avgang

I 1979 forlot Hildrum ministerens kontor for å bli journalist ved Arbeidernes Pressekontor, og i 1981 ble han redaktør for Bergen Arbeiderblad.

– Han drev Bergen Arbeiderblad opp fra nesten ingenting. Det var et svennestykke. Og det han siden gjorde i A-pressen var revolusjonerende. Han samlet et knippe aviser som var uavhengig av hverandre og som hadde store skjulte reserver i form av kapital, sier en professor fra en handelshøyskole.

– Jeg tror han her var veldig flink til å samarbeide med LO. Han spilte på lag med dem.

Arbeideravisenes partitilknytning ble formelt avskaffet mens Hildrum ledet A-pressen. Hans mest personlige bidrag til løsrivelsen fra Arbeiderpartiet stammer imidlertid fra tidligere tider og er blitt et stykke klassisk pressehistorie som alltid fortelles i avisportretter. Situasjonen var den at statsminister Odvar Nordli var syk, og hadde bestemt seg for å gå av. Hildrum, som jobbet som journalist på Arbeidernes Pressekontor, skrev historien og fikk den på trykk før Nordli selv fikk fortalt det. Dette var en kontroversiell ting å gjøre den gangen, men Hildrum har senere fortalt at redaktør Arvid Jacobsen stod fast på at nyheten skulle ut.

På spørsmål fra Dagsavisen har Hildrum bekreftet at denne artikkelen påvirket den demokratiske prosessen bak valget av ny statsminister. «Men om det ville blitt noen annen kandidat, er jeg mer usikker på.», sier han i intervjuet. «Jeg tror det ville blitt Gro uansett. Det var noen krefter som ønsket Roar Hansen inn i stillingen, og for dem hadde det passa godt at det hadde skjedd i lukket rom».

Toppsjef-score: Alf Hildrum

Foto
Alf Hildrum har vært toppsjef i TV 2 siden 2007, og leverer gode økonomiske resultater på vegne av kanalen. Satsing på nisjekanaler, betal-TV og rettigheter til idrettsarrangementer som Premier League og OL skal bidra til fortsatt vekst. Foto: Hallgeir Vågenes/Scanpix
  • Oppnår gode resultater over tid: 8,0

  • I stand til å gjennomføre omstillinger: 8,0

  • Nytenkende, kreativ, pådriver for innovasjon: 6,0

  • Kommuniserer tydelig, gjør seg strategisk forstått internt: 7,0

  • Er besluttsom, kan bruke makt om nødvendig: 9,0

  • Løser konflikter på en konstruktiv måte: 5,5

  • Skaper motivasjon, innsatsvilje og lagånd. Får det beste ut av medarbeiderne sine: 6,0

  • Bidrar til å gi organisasjonen et positivt omdømme i offentligheten: 6,5

  • Har høy integritet, etisk bevissthet, er verdiorientert: 7,0

  • Har sosial teft, et realistisk selvbilde, inviterer til nærhet, forstår seg på mennesker og kommer godt ut av det med de fleste : 6,0

  • Antall poeng totalt (av 100 mulige): 69,0

– En politisk strateg

Mange av kildene i panelet kommer tilbake til Hildrums politiske bakgrunn og nettverk, og han omtales gjerne som en politisk strateg.

– Han ivaretar nettverket sitt, og har i årenes løp klart å påvirke gjennom lobbyvirksomhet inn mot folk han kjenner godt i det politiske miljøet. Men man kan bli litt i tvil om hvorvidt han er politiker eller bedriftsleder, sier en hodejeger.

En leder som jobber på kommersielt hold i mediebransjen, er kritisk til den tendensen han mener Hildrum har til å blande politikk og kommersiell virksomhet.

– Han fremstiller seg som en kommersiell vinner når han vinner, men når han taper forhandlinger, bruker han politikk som argumentasjon.

Aksjesaken

Da A-pressen ble etablert, fikk de ansatte tilbud om å kjøpe aksjer. Hildrum kjøpte også, men måtte kvitte seg med aksjene da han ble TV 2-sjef. De opprinnelige reglene gjorde at det var vanskelig å omsette disse aksjene, men en regelendring som kom rett før Hildrum sluttet gjorde at han kunne selge aksjene og innkassere rundt 20 millioner kroner i gevinst.

– Dette minnet om grådighetskulturen i næringslivet, og vakte sterke reaksjoner på grunnplanet i LO. LO-ledelsen kunne ha reagert, men gjorde det ikke, sier en medieprofessor, som er kritisk til Hildrums etiske vurderinger i denne historien. Han er også kritisk til at A-pressen, som tidligere var et prosjekt for arbeiderbevegelsen ble omdannet til et hvilket som helst konsern. De satt på store verdier. Uten at det ble særlig store diskusjoner om dette i fagbevegelsen.

En ansatt fra A-pressen mener imidlertid at Hildrum opptrådte ryddig i aksjesaken.

– Problemet var at han ikke kunne sitte på aksjene da han begynte i TV 2, og at reglene som skulle gjelde måtte være like for alle. Når du så på et tidspunkt skal verdsette aksjer og får gjennomført en nøytral vurdering, så er det vel slik som dette arbeidslivet og næringslivet fungerer. Hva annet skulle han ha gjort? Gitt dem bort til noen andre som kunne solgt dem med gevinst?

Journalist og økonom

Hildrum går for å være en flink fyr, og ifølge et portrettintervju i Aftenposten var han en elev som var et mareritt for lærerne. Han skrev feilfritt og flytende, gikk fra prøvene etter to timer og ble beskyldt for å demoralisere de andre elevene. Han kladdet aldri en stil, ikke en gang til artium.

Han fortsatte med skrivingen, men tok i tillegg en økonomiutdannelse.

– Han er en legering av en politisk pressemann av den gamle skolen, økonom og kapitalist, og er slik sett en sjelden ledertype, sier en fagmann innen ledelse.

En leder fra pressen tror at Hildrum har en grunnleggende mistillit til redaktører og journalister.

– Han ser på dem som folk som bruker penger i hytt og vær, og tiltror dem ikke ansvar for pengesekken. Om han noen gang er blitt lurt av noen, vet jeg ikke, men opp gjennom tidene er det mange redaktører som har hatt som hobby å få penger ut av eierne.

Les mer:

Magne Lerø kommenterer Alf Hildrum som toppsjef: Den smarte strategen

Nedbemanninger

En annen ekspert på ledelse sier at det er spesielt at Hildrum i omstillinger hamler opp med fagforeninger, all den tid han har sine røtter i arbeiderbevegelsen. Det har riktignok stormet rundt omstillingene både i A-pressen og i TV 2, men Hildrum beskrives som en ledertype som tåler det.

Hildrum selv har sagt til Aftenposten at han personlig syntes det var helt fryktelig da de måtte gå til oppsigelser i A-pressen. Han viste til at faren hans hadde vært sesongarbeider i skogen og ved jernbanen - og tidvis arbeidsløs. Etter dette intervjuet har imidlertid Hildrum nedbemannet mer, og han har uttalt at det ikke blir lettere. Tvert imot.

Det har vært uro rundt prosessene, men ansatte Ukeavisen Ledelse har snakket med beskriver Alf Hildrum som ryddig og involverende i omstilingsprosesser.

– Han er ryddig og ærlig, men kanskje litt for dårlig på kommunikasjon.

Tredje kuttrunde i 2009

En ansatt sier at TV 2 befant seg i en vanskelig situasjon da Hildrum startet innsparingene.

– Alf er en reser på å lese tall, og jeg tror ledelsen befant seg i en situasjon som var vanskeligere enn de først hadde tenkt. De måtte ta noen nødvendige grep, men det var vanskelig. Når ledelsen i ettertid har hatt konsulentselskaper inne, er det nok fordi de antar at en del ting kunne vært gjort annerledes.

I 2009, etter at TV 2 reklameinntekter hadde falt med 400 millioner kroner, skulle 130 av 800 årsverk bort. Dette var Hildrums tredje sparerunde på to år, og TV 2 hadde tidligere kuttet 200 millioner kroner og i denne runden skulle det kuttes ytterligere 130 millioner.

Mange dyktige mennesker tok med seg en sluttpakke og gikk. Programmer som Tabloid og Dokument2 gikk med i dragsuget. Flertallet av de kildene Ukeavisen Ledelse har vært i kontakt med, mener imidlertid at det var behov for kostnadskutt i TV 2.

– TV 2 hadde brukt penger som fulle sjømenn, men er det noe Hildrum kan, så er det å være kjip. Det var nærmest et rop om hans evne og vilje til å kutte i TV 2, sier en medieleder.

– Den første store jobben Hildrum hadde i TV 2 var en ryddejobb på kostnadssiden. Det følger en del støy med sånt, men der Valebrokk var konfliktsky, var ikke Hildrum redd for å ta konflikter. Det var noen veldig tøffe prosesser, men samtidig var det helt nødvendig. Det hadde knapt sluttet folk i kanalen etter at den ble opprettet i 1991, sier en medieanalytiker.

Kritiske til ledelsen

I kjølvannet av nedbemanninger, omstruktureringer og fallende oppslutning om kanaler avdekket lekkasjer fra en medarbeiderundersøkelse i TV 2 høsten 2010 at én av fire var kritiske til Alf Hildrum og resten av ledelsen. Også internt i ledergruppen var det tvil om Hildrum var rett mann på rett sted, meldte Dagens Næringsliv da de brakte saken.

Konsernsjefen innrømte overfor den rosa næringslivsavisen at dette i sum var en lite tilfredsstillende tilbakemelding til ledelsen. Han konstaterte at kritikken i stor grad var rettet mot ledelsen, kommunikasjonen og oppmerksomheten, og mente at dette i prinsippet var ting det var mulig å gjøre noe med.

– Det ser ut til at han har hatt litt trøbbel med å få på plass organisasjonen sin, og det ble leid inn et eksternt firma for å røske opp i tingene. Han hadde en sånn greie der de skulle snu hver stein, sier en professor i ledelse.

Rokade

Hildrum jobbet høsten 2010 med organisasjonsendringer. Et konsulentselskap med det treffende navnet Rokade var inne i TV 2 og resultatet skulle da også bli rokkeringer på både folk og oppgaver. Før jul samme år hadde Hildrum lagt sin nye lederkabal. Ledergruppen ble utvidet med fire personer. Noen forsvant ut, andre ble sittende. Nye stillinger, herunder stillingen som kanaldirektør ble etablert.

En ansatt sier at TV 2 nå er en organisasjon med rettere linjer, og at dette er en styrke hvis det viser seg å fungere. Kanalsjefen skal ha oversikt over kanalene. Programsjefen har oversikt over innholdet.

– Han har laget en struktur som ivaretar også nisjekanalene, og de blir bare viktigere og viktigere.

En ekspert innen ledelse sier at det var rett av Hildrum å nedbemanne og omstille:

– Det har forsvunnet ut noen profilerte journalister fra TV 2 og en del teknisk personell fikk sluttpakker, men TV 2 som helhet kom styrket ut av dette. Det førte til ganske mye bråk, men historien har vist at det var rett. TV 2 går så det suser.

Mer underholdning

Flere kilder i panelet mener imidlertid at TV 2 under Hildrums ledelse har bygget ned nyhetsbiten.

– Mange debattprogrammer er fjernet, samtidig som TV 2 går tyngre inn i underholdningsbransjen. Det er synd, sier en leder i reklamebransjen, som på vegne av annonsørene hadde ønsket seg en bredere satsing.

– De som kjøper sendetid ønsker både bredde og dybde. De vil ha det som når alle, men også spissede produkter hvor du når enkeltgrupper. Jeg opplever at Hildrum bygger ned bredden. Han er mer opptatt av spissingen.

En tidligere TV2-ansatt er imidlertid ikke enig i at Hildrum ikke satser på nyheter.

– Det kommer an på hvilke kanaler du ser på. Nyhetskanalen, som jeg vil si er en av de positive nyvinningene innen TV-mediene er kommet mens Alf var leder. Sett i det lyset, er det spesielt når han beskyldes for ikke å være nyhetsinteressert. Ser du på programmeringen av hovedkanalen alene, er imidlertid bildet et annet.

Betal-TV

Det er stor enighet om at TV 2s satsing på Nyhetskanalen og andre nisjekanaler var nødvendig. Ikke minst fordi også konkurrentene satser på nisjekanaler. En medieekspert påpeker imidlertid at nisjestrategien begynte med Valebrokk og sier at dette er noe Hildrum bare har videreført.

– Det er imidlertid tydelig at Arne Hildrum har klart å lede TV 2 på en annen måte enn forgjengeren, sier en som følger mediemarkedet. – Han har klart å utvikle TV 2 til å bli en mer solid forretning. Han har klart å etablere et tredje inntektsben gjennom betal-TV. Det er viktig når reklamemarkedet svinger så mye som det gjør. Betal-TV gir faste inntekter. Det er dessuten et marked i vekst.

Kampen om rettighetene

Sport er en viktig del av TV 2, og Hildrum og kollegene har for alvor kastet seg inn i kampen om rettighetene til store sportsarrangementer. De sikret seg rettighetene til Premier League rett foran nesen på Canal +. OL-rettighetene stakk de av med rett foran nesen på NRK.

Canal + svarte imidlertid med å kuppe norsk eliteseriefotball med et høyt bud, mot at ingen andre – herunder Hildrums TV 2 – fikk være med å forhandle en gang. Hildrum likte dårlig at rettighetene til de fleste norske eliteseriekampene glapp, og kritiserte Norsk Fotball som solgte rettighetene. Han sa han var overrasket og mer enn antydet at TV 2 ville vært villige til å legge et høyere bud på bordet. Uten at alle trodde ham på akkurat det.

– Det har fulgt en del støy med, men det var utrolig modig gjort av TV2-lederen å ta en ordenlig fight med Telenor i kampen om sportsrettigheter. Han har satt forholdet mellom innholdsprodusenter og distributører på dagsordenen, sier en redaktør.

Tilspissing

Midt på 2000-tallet samarbeidet TV2 og Telenor (stor eier i A-pressen, som igjen er eier i TV 2) om rettighetsforhandlinger. TV2 ønsket imidlertid å bygge seg opp innen betal-TV, men det var ikke ukomplisert all den tid Telenor også drev med betal-TV på annet hold. Dråpen som fikk begeret til å renne over for Telenor skal ha kommet da TV2 sikret seg Premier League, som hadde vært en viktig del av Telenors samarbeid med Canal +.

En mediemann som har fulgt rettighetskampen, undrer seg imidlertid over Hildrums reaksjoner etter at eliteseriefotballen glapp.

– Hildrum reagerte med indignasjon da Norsk Fotball solgte rettighetene til eliteserien, men når du selv har satt fullt trykk på engelsk fotball, og får den, må du forvente at konkurrentene foretar seg noe. Hildrum sa han var overrasket. Om dette var en politisk måte å si at han var indignert på eller om han på kommersiell basis faktisk ikke så dette komme, vet jeg ikke.

OL-kuppet

Når det gjaldt OL, så var det NRK som satt igjen med Svarteper. TV 2 skal sende fra OL både i 2014 og 2016.

– Vi snakket om det her om dagen. Hildrum stod frem etter å ha fått OL-pakken, men det har vært en av få ganger hvor han faktisk har stått fram som TV2-sjef. Vanligvis står han ikke frem, og jeg tenker på ham som en grå eminense. Det er ikke negativt i seg selv, men det er kontrast til forgjengeren Kåre Valbrokk, sier en lederrådgiver, som vurderer Hildrum som en leder som gjør nyttige ting på bakrommet selv om han ikke er så synlig selv. En leder som leder gjennom andre. Det mener han er positivt

En medieleder mener imidlertid at Hildrum ved å lede gjennom andre ofte lar andre ta støyten for seg.

– Han har et helt lag med sikkerhet rundt seg i form av andre ledere.

Lederrådgiveren vil imidlertid ikke helt slippe taket i OL. Han mener dette er et av de smarteste trekkene Hildrum har gjort.

– Han gir journalister som har lidd under omstillingene i TV 2 den indrefileten de har ønsket seg hele livet. Sportsredaksjonen kommer til å være villige til å dø for den mannen. Det er godt ledelseshåndverk.

Lite synlig, mye erfaring

Det er ikke så ofte Alf Hildrum er i rampelyset. Journalister skriver om en toppleder som tydelig er lettet når portrettintervjuet er over, og flere kilder i Toppsjefen-panelet etterlyser en mer synlig TV 2-sjef. Én sier at mens Kåre Valbrokk var en synlig kulturpersonlighet, så er Alf Hildrum mer usynlig, men en handlingens mann.

– Tatt i betraktning at han er både sjefredaktør og administrerende direktør og innehar en av de viktigste medieposisjonene i Norge, burde han ha vært mer tydelig og synlig. Han burde vært mer aktiv i debatter om samfunn, media og arbeidsmetoder, sier en leder i reklamebransjen.

En annen fra samme bransje konkluderer imidlertid at Alf Hildrum kan være god å ha for TV 2 i tiden som kommer.

– Mediemarkedet er like konkurranseutsatt som bygge- og finansmarkedet, og nå går det mot nedgangstider igjen. Da er det viktig å ha en erfaren leder som vet hva som skal til er. Alf Hildrum er en slik leder.

Powered by Labrador CMS