Ledelse

Har du opplevd mobbing på arbeidsplassen?

Unngå fryktkultur på arbeidsplassen

Det destruktive i oss kommer frem når vi føler oss truet. Slike forsvarsmekanismer er ikke uvanlige i arbeidsmiljøer, og derfor er det desto viktigere at ledelsen både fanger dem opp og gjør noe med dem, mener organisasjonskonsulent Kjell Dahl.

Publisert Sist oppdatert

Fryktmekanismer kan bidra til at medarbeidere og ledere bruker ressurser på psykologisk overlevelse, fremfor å arbeide effektivt med organisasjonens faglige oppgaver. Derfor er det viktig med ledelsesgrep som reduserer både frykt og angst. Det mener Kjell Dahl, styreleder og partner i Lederskap AS, et konsulentselskap som har spesialisert seg på ledelse i offentlig sektor.

I sin bok, Når frykten styrer arbeidsplassen viser Dahl til at fem prosent oppgir at de føler seg mobbet på arbeidsplassen, mens mange flere opplever ubehagelige konflikter eller mer enkeltstående episoder. Dette ifølge tall fra Ståle Einarsen, professor ved Universitetet i Bergen, fra 2012.

Mobbing defineres her som «en negativ handling mot andre, der handlingens hyppighet og varighet blir utført systematisk og vedvarende i den hensikt å skape en vanskelig eller utrivelig arbeidssituasjon for den ansatte».

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS