Dommeren ser på VAR under eliteseriekampen i fotball mellom SK Brann og KFUM på Brann stadion.

Videodømming

– VAR kan gi fotballen nye typer dommere

Innføringen av VAR kan få overraskende konsekvenser for dommernes rolle og ledelsen på banen, ifølge doktorgradsprosjekt. Fotballforbundet bør gi flere kvinner muligheten til å utvikle seg, mener ledelseskonsulent.

Publisert

Innføringen av VAR, videoassistert dømming, i norsk toppfotball har fått store deler av supportergruppene til å rase. Regnet med fiskekaker under kampen mellom Rosenborg og Lillestrøm fikk kampen avlyst. Både i Tromsø og Bergen kjørte små radiobiler inn på banen med klubbvimpler og pyro-effekter. Blant supporterklubbene har VAR-sangen blitt et fast innslag på tribunen.

Mange av fotballekspertene er likevel positive til innføringen av VAR. Deres argumenter er at man unngår de verste eksemplene på feildømming. Supportene, derimot, synes ikke noe om å måtte stå og vente i opp mot 10 minutter på om målet blir godkjent eller ikke. Gale dommeravgjørelser er en del av sjarmen med fotballen, mener de.

I boken Idrettsledelse i praksis, har doktorgradsstipendiat Sigbjørn Børreson Skirbekk tatt for seg innføringen av VAR i norsk toppfotball i sitt kapittel, med et ekstra blikk på hva dette gjør med ledelsen på banen, profesjonalisering, forskjellen mellom kjønnene og dommernes fremtidige roller.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS