Leder

Finnmark pluss Troms

Det er ikke udemokratisk å holde fast på vedtaket om å slå sammen Troms og Finnmark selv om 87 prosent av befolkningen i Finnmark er imot det.

Publisert Sist oppdatert

Etter at regjeringen hadde sørget for at det var flertall i Stortinget for å slå sammen Finnmark og Troms, bestemte Finnmark fylkeskommune at de ville avholde en folkeavstemning slik at «de i Oslo» skulle bli klar over hva de som blir berørt mener. Det hjalp ikke at regjeringen ga beskjed om at en folkeavstemning ikke ville bety noe som helst, for beslutningen var fattet etter en normal demokratisk prosess. En folkeavstemning ville finnmarkingene ha. Og resultatet ble at 87 prosent stemte mot å bli slått sammen med Troms. 58 prosent deltok i valget, så det er ikke noe å si på representativiteten.

– Arbeiderpartiet oppfordrer Høyre, Frp, Venstre og KrF til å omgjøre vedtaket om å tvangssammenslå Finnmark og Troms, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK. Han mener det var feil av Stortinget og regjeringen å sette i gang tvangssammenslåing.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum sier til NTB at tvangssammenslåingen er en løsning nesten ingen i Finnmark vil ha.

– Det må være en maktarroganse uten sidestykke fra Høyre og Fremskrittspartiet å ikke lytte til Finnmarks innbyggere, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Kommunalminister Monica Mæland har før folkeavstemningen gjentatte ganger sagt at sammenslåingen skal gjennomføres.

Det er påfallende at Jonas Gahr Støre mener regjeringen må snu

– Stortinget har vedtatt sammenslåing av Troms og Finnmark både i denne og forrige stortingsperiode. Motstanden var godt kjent for Stortinget da de behandlet regionreformen og gjorde sine vedtak, sier Mæland (H) til NRK. Hun understreker at regjeringen ikke gjør noe annet enn å følge opp det Stortinget har vedtatt.

– Det må også Troms og Finnmark. Vi har ikke et politisk system der lokale folkeavstemninger overprøver stortingsvedtak, sier Mæland.

Slik er det faktisk. Derfor er det påfallende at Jonas Gahr Støre mener regjeringen må snu.

– Det er en dårlig start på et sånt samarbeid at det skjer med tvang. Da bør regjeringspartiene nå lytte og det er egentlig ingen skam å snu i det standpunktet, sier Støre.

Han mener de store avstandene i Finnmark og den spesielle beliggenheten med Norges grense mot Russland gjør at det viktig å sikre Finnmarks posisjon og myndighet.

Dette har Stortinget vurdert. De har konkludert med at argumentene for å opprettholde Finnmark som en egen region, er svake. Da Stortinget fattet sitt vedtak, var politikerne klar over at det var sterk motstand i Finnmark mot å bli slått sammen med Troms.

Ap har abdisert når det gjelder hvordan vi skal organisere fylker og kommuner

Ap har abdisert når det gjelder hvordan vi skal organisere fylker og kommuner. De snakker om og om igjen om frivillighet. Det er en del endringer en aldri vil få gjennomført om frivillighet skal legges til grunn.

Når det gjelder kommunesammenslåinger og regionreformen, er det Høyre som viser seg som et styringsparti, mens Ap har satt seg på tribunen. Ap mener det samme som regjeringen i sak, at vi bør ha større regioner og større fylker, men dette fikk ikke Ap gjort noe med da de styrte. Regjeringen er i ferd med å lykkes fordi de ikke legger frivillighet til grunn som et overordnet prinsipp. I praksis skal det tas hensyn til hva både kommuner og fylker mener. Derfor har da også de fleste kommune- og fylkessammenslåinger skjedd frivillig. Finnmark er et unntak som bekrefter regelen.

Powered by Labrador CMS