Publisert: 28. september 2018 kl 10.46
Oppdatert: 24. november 2021 kl 03.37
Magne Lerø (født 7. april 1954) er en norsk redaktør og forfatter. Han er redaktør og eier av Dagens Perspektiv, bransjeavisen Dagligvarehandelen og magasinet Plot gjennom selskapene Medier og Ledelse AS og Dagens Perspektiv AS.
Leder

Sikkerhet på avveie

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NMS) har publisert et dronekart med oversikt over en rekke av Forsvarets installasjoner og militære anlegg. Dette er på ingen måte et arbeidsuhell. De har gjort det på oppdrag fra regjeringen. Poenget er at de som driver med droner, skal holde seg unna forbudt område. Forsvaret og NATO har i alle år forsøkt å holde disse anleggene hemmelige. De har delvis vært kamuflert og dårlig skiltet. Nå har en altså gått fra den ene ytterligheten til den andre. Det var nettstedet AldriMer.no som først skrev om saken. Her er det til stadighet folk med sterke meninger om Forsvaret som står fram. Denne gangen er det kommandørkaptein og tidligere sjef for Sjøheimevernet, Svein Jarle Jacobsen. Han er rystet, sier han.

– Det må da gå an å bruke hodet. Hva er det egentlig Nasjonal sikkerhetsmyndighet her holder på med? Ved et kjapt søk finner du enkelt skjermingsverdige objekter. Dette er katastrofalt når det kommer til operasjonssikkerheten. Dette er å bekrefte mye av det Russland alt vet om oss. Jeg kan nesten ikke tro at de virkelig har gjort dette, sier han.

Dermed har vi det gående. Forsker og forsvarsekspert Ståle Ulriksen utbryter et «Åh, herregud», når Aldrimer viser ham kartbasen. Tidligere etterretningstopp Ola Kaldager er også rystet og mener publiseringen er en gavepakke til russisk etterretning.

Opposisjonens jobb er å herje med regjeringen i saker der det er mulig. Men det bør finnes grenser

NRK hopper på saken som dermed blir en rikspolitisk sak. Opposisjonens jobb er å herje med regjeringen i saker der det er mulig. Men det bør finnes grenser. Lederen i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap), forstår nok at dette er en dårlig sak for opposisjonen. Hun burde sagt at dette ikke er noe å lage oppstyr om. Istedenfor krever hun at forsvarsministeren forklarer seg. Hun vil også be Kontrollkomiteen om at denne saken blir tema i den lukkede høringen om objektsikring som holdes 22. oktober.

Denne saken hører ikke hjemme der. Denne saken handler på ingen måte om at regjeringen ikke tar sikkerhet på alvor. De som har ansvaret mener dette tiltaket bidrar til økt sikkerhet. Det som vil true sikkerheten, er om droner fritt kan oppholde seg i de aktuelle områdene. Når det nå laget et forbud, kan myndighetene raskt slå til mot de som beveger seg innenfor det forbudte området.

Denne saken er ikke viktig nok til å passe andre steder enn på Aldrimer.no

Saken fortsetter under annonsen

Verden endrer seg. De Aldrimer har snakket med, har ikke fulgt med i timen. I dag sørger satellitter for nærbilder av selv den minste bygning eller installasjon hvor det skulle være. Russerne har full oversikt over alle militære anlegg i Norge. Det er det ingen grunn til å tvile på, sier tidligere forsvarsjef Sverre Diesen. Nåværende forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen sier til Aftenposten at «om fremmed etterretning har et ønske om å vite hvor vi har ting, har de en masse kilder de kan lene seg på».

Opposisjonen har en god sak mot regjeringen når det gjelder mangel på sikring av objekter. Her har regjeringen fulgt så pass dårlig opp og ikke informert Stortinget tilstrekkelig. Det kan ende med regjeringskrise.

Kartet over forsvarsanleggene burde være en ikke-sak. Denne saken er ikke viktig nok til å passe andre steder enn på Aldrimer.no. 

Finn ledige stillinger på lederjobb.no