Leder

Sp-medvind som Ap-motvind

For tiden representerer Sp en større utfordring for Ap enn en noe sliten regjering som ikke har en plan for hvordan de skal roe ned distriktene når det gjelder sykehus og vindkraft.

Publisert Sist oppdatert

Det spørs om Ap på landsmøtet makter å gi seg selv det de trenger mest av alt, samling om saker som kan øke deres velgeroppslutning.

Hadde det vært valg nå, hadde regjeringspartiene gått på et knusende nederlag. På meningsmålingen Aftenposten offentliggjør i dag får regjeringspartiene 70 og opposisjonen 99 mandater om det hadde vært stortingsvalg.

Det mest interessante med denne målingen er at Senterpartiet får en oppslutning på hele 16,9 prosent, mens Ap faller ned til 24 prosent. Den vinden Sp har fått i seilene, ser ut til å bli til motvind for Ap.

Velgere utenfor de store byene er lei sentralisering og har en opplevelse av at distriktene ikke blir lyttet til. To nye saker med distrikstemperatur er under oppseiling.

Klassekampen melder i dag at Landssammenslutningen for Norges vindkraftkommuner (LNVK) er positive til vindkraft, men de godtar ikke lenger statlig overstyring.

De vil ikke nøye seg med å være en høringsinstans. De krever at et nei fra Kommunestyret skal bety at planer om vindkraftutbygging droppes.

Ingen av de politiske partiene har så langt gått med på å gi kommunene vetorett, heller ikke Sp.

Men om motstanden mot vindkraft vokser seg sterkere, kan vi da våre sikker på at ikke Sp henger seg på en kommunal selvstyrebølge?

Ingen vet hvor haren Trygve Slagsvold Vedum kan finne på å hoppe, tenker noen i sitt stille sinn.

NRK melder i dag at det blåser opp til vinddebatt på Aps landsmøte. Vestland Ap vil at kommunene skal ha det siste ordet om bygging av vindmølleparker. De har muligens Trygve Slagsvold Vedums teft for å utnytte stemninger i folket i tankene og mener det er bedre å være «føre var enn etter snar».

Sp kunne hente enda flere stemmer på at «de i Oslo ikke skal bestemme om det skal bygges vindmøller i vår kommune».

Esben Barth Eide, som er energipolitisk talsperson for Ap, sier til NRK at han ikke vil gi kommunene vetorett, men han sier som alle andre at det er viktig å lytte til kommunene.

Hvis Aps landsmøte sier nei til vetorett og Senterpartiet sier ja, vil Sp kunne hente enda flere stemmer på at «de i Oslo ikke skal bestemme om det skal bygges vindmøller i vår kommune».

Vedtaket om å nedlegge fødeavdelingen i Kristiansund har ført til et kommunalt helseopprør på Nordmøre.

Flere kommuner har bestemt seg for å bryte samarbeidet med helseforetaket. De er lut lei at helseforetakene får gjøre som de vil uten at politikere kan eller vil gripe inn.

På Aps landsmøte vil flere ordførere kreve at helseforetakene blir avviklet og at sykehusene blir styrt av politikere som står ansvarlige overfor velgere.

Det er stadig flere i Ap som vil bruke øksa mot New Publish Management-tankegangen som har fått godt fotfeste i offentlige sektor.

Det var Ap som innførte helseforetaksmodellen for 17 år siden. Den har ledelsen trofast holdt fast på, selv om kritiske røster har latt høre fra seg.

Høyre gikk til valg for syv år siden på at de ville nedlegge de regionale helseforetakene, men de har beholdt dem.

Selv om det har stått strid om nedleggelse av sykehus og tjenestetilbud flere steder, har Ap holdt fast på at foretaksmodellen fungerer.

Rødt vil han ha hjelp fra Ap til å avvikle foretaksmodellen.

Det er liten grunn til å tro at landsmøtet endrer mening. Problemet er at Senterpartiet ikke har sans for å organisere sykehusene etter denne modellen.

Striden om fødeavdelingen i Kristiansund blir en sak i Stortinget. Denne muligheten for å angripe foretaksmodellen vil Senterpartiet ikke la gå fra seg. Heller ikke Rødt.

Bjørnar Moxnes sier til Klassekampen at sykehusene ikke skal styres som en butikk, men ut fra pasientens behov. Derfor vil han ha hjelp fra Ap til å avvikle foretaksmodellen.

SV, Rødt, og Sp er såpass sterke at de kan tvinge Ap til å gi opp den modellen de innførte for 17 år siden.

Ap bør vurdere om de skal åpne for å vurdere en annen organisering av sykehusene, framfor å bli presset til det i forhandlinger om en ny regjering der Ap må være rede til å «gi mye for å få beholde EØS-avtalen.

Powered by Labrador CMS