Leder

Statsminister Erna Solberg sikker om nedstenging av Oslo og omerådene rundt.

Hestekur mot britisk skrekkvariant

Erna Solberg bør styre sin egen utspillskåthet når det gjelder koronatiltak. Det er et bomskudd å komme trekkende med portforbud nå og synse om et hytteforbud uten faglig forankring.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag klokken 9 ga helseminister Bent Høye en nøktern presentasjon av regjeringens nye strenge tiltak for å begrense utbredelse av den engelske mutasjonen av Covid-19 viruset.

I første omgang gjaldt det de 10 nabokommunene til Nordre Follo. Søndag ble også nye strenge tiltak for det meste av det sentrale Østlandet innført.

Få timer etter at Bent Høie hadde presentert regjeringens vedtak, gikk Erna Solberg i fristil i gang med å snakke om hva regjeringens vedtak gikk ut på.

Hun ba om at folk ikke reiste på hytta. Det sto ingen ting om det i regjeringens vedtak. Bent Høie sa heller ikke noe om det.

Det Høie sa, var at de som bodde i de 10 kommunene burde holde seg i ro, ha minst mulig kontakt med andre og ikke foreta reiser som ikke var nødvendig.

Erna Solberg må gjerne mene at folk ikke skal dra på hytta, men dette må folk kunne avgjøre selv.

Poenget er at man ikke skal dra ut av egen kommune og treffe andre.

Det er ikke i strid med det regjeringen besluttet om en pakker alt en trenger i bilen, reiser på hytta og ikke er i kontakt med andre i lokalmiljøet

Vi har sett hvor tett det er med folk på de store utfartsstedene i Oslo om det er fint være i helgene. Det vil være en stor fordel om folk som har hytte heller drar dit enn å gå i kø i Oslo.

I desember kunne hun ikke dy seg for å kommentere bloggeren Sophie Elise og Anniken Jørgensen kysset hverandre

På Dagsrevyen lørdag sa leger som er ansvarlige for smittevern i hyttekommuner, at det ikke var noe i veien for at folk fra dro til hytta om de ikke var i kontakt med andre.

Erna Solberg plaprer i vei om hva hun synes. Det neste blir at hun ber restauranter og kafeer om ikke å bruke for mye pepper i maten, for da kan folk begynne å nyse, og da kan andre lettere bli smittet.

I desember kunne hun ikke dy seg for å kommentere bloggeren Sophie Elise og Anniken Jørgensen kysset hverandre. Det må da være grenser for hva en statsminister skal ha offentlige meninger om.

Ikke en gang julenissen fikk være i fred. Det var lov med julenisse, kunne hun opplyse på presskonferansen før jul.

Dette kan skrives på hennes utspillkåthet.

Verre er det at hun i den situasjonen vi nå er i, kommer trekkende med at det kan bli aktuelt med portforbud.

Når en ser Erna Solbergs opptatthet av å styre menneskers liv ned i detaljene, er det på sett og vis forståelig at hun ikke har noe imot et portforbud, selvsagt kun om det er helt nødvendig.

Men det skal tydeligvis ikke mye til før hun mener noe er helt nødvendig.

Regjeringen går lenger enn både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet når det gjelder hytteforbud.

Dette er noe Erna Solberg selv har tatt initiativet til. Hun begynte lørdag å snakke om at folk ikke kunne dra på hyttene sine.

Statsministeren kan ikke ha en privatmening om hyttebruk. Det er forståelig at regjeringen lander på samme standpunkt som statsministerne tok til orde for vel et døgn tidligere. Men hennes politiske synsing var altså ikke faglig forankret.

En statsminister bør ikke strø rundt seg med virkemidler som Stortinget ikke har åpnet for.

Når det gjelder portforbudet, er dette et virkemiddel som er ute på høring. Folkehelseinstituttet har vendt tommelen ned. Det har også Frp. Det er i tilfelle Ap som må kaset seg om halsen på regjeringen i denne saken.

En statsminister bør ikke strø rundt seg med virkemidler som Stortinget ikke har åpnet for.

Vi har levd med koronaviruset i snart et år uten å være i nærheten av en krise som skulle tilsi et portforbud.

Et portforbud vil bryte ned den tilliten vi baserer oss på i det norske samfunnet.

Norge er et rikt land. Derfor kan vi tillate oss å stenge ned det sentrale Østlandet i en situasjon der smittetrykket er på vei nedover og antallet innleggelse på sykehus synker.

Andre land stenger ned med en gang de ser smittetrykket øker. I Norge har vi så pass god råd at vi stenger ned selv om smittetrykket går ned.

Det ser altså ut til at vi klarer å takle at vi har hatt den mer smittsomme engelske varianten hos oss i snart fire uker.

Fagfolkene vet ikke om forklaringen kan være at det strenge smitteregimet vi har hatt de siste ukene er strengt nok, eller om vi må stramme til enda mer.

Bedre føre var enn etter snar. Derfor stenger vi enda mer ned. Det kan godt være det er lurt. Det vet vi om en uke.

Eller vi må da være ærlige å si at det var falsk alarm.

Nordre Follo sier til TV2 mandag morgen at de opplever at de har smitten under kontroll.

Det kan være at regjeringen og helsemyndighetene vil benytte anledningen, ikke bare til å bremse den engelske varianten, men å slå ned viruset fullstendig. Da blir det strenge tiltak i lang tid.

Da de første tiltakene ble lansert i mars, var begrunnelsen at det var nødvendig for å hindre at helsevesenet brøt sammen og mange døde. Smitten var da sterkt stigene, og den måtte bremses. Tiltakene ble forlenget fordi en ville slå ned viruset.

Om kort tid vil alle beboere på sykehjemmene være vaksinert. Vaksinering av de eldste utenfor sykehjemmene er alt i gang.

Behovet for strenge tiltak blir redusert uke for uke etter hvert som vaksineringen skrider fram.

Camilla Stoltenberg sier det har sammenheng med de kuttene Folkehelseinstituttet har fått de seinere årene. Det passer ikke inn i Erna Solbergs solskinnsfortelling.

Det er uforståelig at Folkehelseinstituttet fortsatt er opphengt i en rettighet -og rettferdighetstenkning når det gjelder vaksinering. I forrige uke sendte vi vaksiner til 88 kommuner der de ikke har smitte.

De begrunne dette med at ingen vet hvor viruset dukker opp neste gang.

Poenget er imidlertid at det er større sjanse for at en 85-åring i Oslo dør av Covid-19 enn det er for 85 åringer i kommuner der de ikke har smitte. Det er enkel sannsynlighetsberegning.

Regjeringen og helsemyndighetene snakker over seg om hvor farlig den engelske mutanten er.

Da er det påfallende, som Frp og Ap peker på, at de ikke med en gang fikk på plass effektive tiltak mor importsmitte og at det har tatt tre uker å få svar der det har vært mistanke på om det er den engelske varianten som er på ferde.

Camilla Stoltenberg sier det har sammenheng med de kuttene Folkehelseinstituttet har fått de seinere årene. Det passer ikke inn i Erna Solbergs solskinnsfortelling.

Powered by Labrador CMS