Tone W. Trøen (H) tilstede under konstituering av det 166. storting. 

Foto

 Fredrik Hagen / NTB

Publisert: 29. november 2021 kl 10.43
Oppdatert: 29. november 2021 kl 10.51
Magne Lerø (født 1954) er en norsk redaktør og forfatter. Han er redaktør og eier av Dagens Perspektiv, Samtiden, bransjeavisen Dagligvarehandelen, Convenience og KulturPlot gjennom selskapene Medier og Ledelse AS og Dagens Perspektiv AS.
Leder

Høyre som panikkspreder

Tone Wilhelmsen Trøen (H) sier til VG at det er mange som savner Bent Høie. Det har hun selvsagt rett i.

Det er mange – flest Høyrefolk- som savner Erna Solberg også – og den borgerlige regjeringen.

Når Trøen hevder at det er Bent Høies håndtering av koronakrisen folk savner, driver hun politisk spill.

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo sier til VG at Trøen opptrer ekstremt uansvarlig. Han ber henne tenke seg om og ikke bidra til panikk.

Trøen hevder regjeringen gjør for lite for å stoppe koronasmitten og forhindre at sykehusene blir overbelastet. Hun bruker økningen i antall dødsfall som argument.

Tone Wilhelmsen Trøen bør slutte å mase om flere tiltak for å begrense smitte. Hun bør ta inn over seg og beklage at politikerne har feilberegnet behovet for ressurser og kapasitet på sykehusene.

Det holder ikke i. I fjor var det flere hundre færre enn i et normalår som døde av influensa. Grunnen var at de strenge tiltakene førte til at færre blir smittet. I år er de blitt et år eldre og mindre motstandsdyktige mot sykdom.

Saken fortsetter under annonsen

Fra ulike hold kommer det krav om strengere nasjonale tiltak. Det er det ingen grunn til ennå. Det er opp til kommuner med mye smitte å innføre tiltak som kan begrense smitten.

Den feilen Erna Solberg gjorde måned etter måned, var at hennes regjering presset igjennom nasjonale tiltak i kommuner som praktisk talt ikke hadde smitte.

Det har rammet det lokale næringslivet og befolkningen unødvendig hardt.

– Det er viktig at vi ikke har strengere tiltak enn nødvendig. Men dersom det er utbrudd i en kommune eller på et sykehjem, er det viktig at det tas tak i raskt, sier Kjerkol til NTB. Den linjen må regjeringen holde fast på.

I Oslo tas grep for at vaksineringen kan gå raskere og for å få flere til å vaksinere seg. I Oslo anbefaler en også munnbind dersom en ikke klarer å holde en meters avstand.

Oslo ligger langt foran andre kommuner når det gjelder vaksinering. Det er sannsynligvis forklaringen på at antallet innlagte på sykehus fra Oslo går ned mens nabokommuner ikke kan vise til den samme nedgangen.

-– Jeg kan ikke stenge ned en by med 700.000 innbyggere bare for sikkerhets skyld, svarer Raymond Johansen på kritikken fra Trøen om at den politiske ledelsen er fraværende og passive.

Saken fortsetter under annonsen

Regjeringen har fattet vedtak om å tilby en tredje vaksinedose til store deler av befolkningen. Det vil ha effekt. Folkehelseinstituttet mener det allerede kan registrere effekten.

Regjeringen har også bedt folk droppe håndhilsning. Det vil ha minimal effekt.

Å bruke munnbind har noe effekt.

Det som garantert har effekt, er å holde avstand. Er en opptatt av å forhindre smitte, bør en holde seg mest mulig for seg selv. Det er de færreste som ønsker det.

Før folk ble vaksinert hadde tiltak for å begrense smitten stor effekt. Nå er effekten betydelig mindre. Å nå skulle innføre meteren igjen, vil ha langt mindre effekt enn det hadde før store deler av befolkningen var vaksinert. Kostnadene vil ikke stå i forhold til effekten.

Regjeringen har innført innreiseforbud fra Sør-Afrika for å begrense spredning av omikron-varianten og obligatorisk testing av uvaksinerte. Det får holde i denne omgang.

Det er ikke økningen i smitte som er problemet først og fremst. Det er kapasiteten på sykehusene.

Saken fortsetter under annonsen

Her har helsemyndighetene og politikerne sviktet. Vi har bygget opp et helsevesen som ikke har tilstrekkelig kapasitet. Selv 20 måneder etter at koronapandemien brøt ut, er vi der vi var enda det nå er om lag 100 færre koronapasienter på sykehusene enn i fjor vår.

Det tar tid å øke kapasiteten på sykehusene. Belastningen på helsemyndighetene er for stor. Situasjonen kan bli verre når influensabølgen slår inn over oss.

Helsemyndighetene bør vurdere å komme opp med nye kriseplaner for å skaffe økt personell til sykehusene.

Tone Wilhelmsen Trøen bør slutte å mase om flere tiltak for å begrense smitte. Hun bør ta inn over seg og beklage at politikerne har feilberegnet behovet for ressurser og kapasitet på sykehusene.

Prøv DP
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å prøve Dagens Perspektiv.