Leder

President Joe Biden.

Joe Biden – fornyer og sjokkerer

«Gamlingen» Joe Biden, radikal som en ungdom, kan være i ferd med å skrive seg inn i historien som en av de mest betydelig og radikale presidentene.

Publisert Sist oppdatert

Joe Biden står på listen over hvilke presidenter det har vært lavest forventninger til i det de har inntatt Det hvite hus.

For mange var ikke Biden noe mer enn «en som er bedre enn Donald Trump tross alt».

Mediene skrev om frykten for at Biden kunne forsnakke seg, at de mente å se tendenser til at han har begynt å «surre», at han ikke kunne begeistre, at han neppe vill bli mer enn en overgangsfigur og ikke ville drive det lenger enn til å opptre som en forvalter fordi han manglet kraft og visjoner.

Så feil kan man ta.

Etter 100 dager framstår Joe Biden som en radikal, handlekraftig og effektiv president.

Store deler av det republikanske partiet har gått i sjokk. De rikeste samler seg til kamp. Deler av næringslivet protesterer.

Før valget ble det pekt på at Joe Biden ville få problemer med den radikale fløy i det demokratiske partiet fordi han er for konservativ. Det viste seg heller ikke å være tilfelle.

Store deler av det republikanske partiet har gått i sjokk. De rikeste samler seg til kamp. Deler av næringslivet protesterer.

Donald Trump kom inn som en nykommer i politikken og lot seg drive av alle mulighetene for oppmerksomhet og fokus på egen person som stillingen gav ham. Han elsket å se seg selv om et globalt fenomen.

Joe Biden har 44 års erfaring fra Kongressen. Han kjenner maktens kriker og kroker, har et gigantisk nettverk og vet hvilke grøfter en president må unngå å falle i.

Han vet også at det må være sammenheng i den politikken han lanserer den første tiden.

Det gjelder å ikke foreslå noe som det er liten sjanse for å få igjennom. En må være rede til kompromiss, men det er avgjørende for den øverste politiske leder i et land å framstå med handlekraft og oppnå resultater.

Vurdert i forhold til de voldsomme forventningene som fulgte Barack Obama inn i Det hvite hus, oppnådde han få resultater.

Den viktige grunnen var at Republikanerne hadde flertall i Kongressen. Joe Biden har den store fordelen at Demokratene med visepresident Kamala Harris støtte kan sikre seg flertall i Kongressen.

Det gir Biden radikalt større muligheter til å få gjennomført sin politikk.

Ringreven Biden vet at det da gjelder å få forankret det han vil gjennomføre i eget parti og ikke provosere republikanerne unødig. En statsleder må velge sine kamper med omhu. Det gjelder å prioritere de seire en vil vinne.

Det er også avgjørende for en president som oppnå store resultater å ikke la seg vikle inn i og bruke mye tid på små saker.

Biden ser ut til å vokte seg for å framstå som en utspillsprodusent, en felle som Erna Solberg er farlig nær ved å falle i.

Biden har bare gjort en tabbe.

Det var da han svarte bekreftende på at Vladimir Putin må betraktes som en drapsmann.

En president skal sørge for at han ikke ender opp i en debatt om begreper. Det er politiske handlinger som skal frontes.

Det er nettopp politiske handlinger Biden har frontet, ikke politiske prat.

Det er nettopp politiske handlinger Biden har frontet, ikke politiske prat. De visjoner han har løftet fram, er nøye knyttet til konkrete politiske initiativ.

Store visjoner og fengende programmer er lett å stå fram med.

Å lansere omfattende politiske grep, radikale endringer og å utfordre de som besitter makt er krevende. Det krever mot og vilje til å risiko.

Joe Biden har ingen garanti for at det han vil gjennomføre, gir de ønskede resultater.

Biden har alt fått vedtatt enorme stimuleringspakker. Totalt snakker man om stimulanser på 35 prosent av BNP.

Det er de som frykter at dette kan føre til inflasjon. Tiden vil vise. Sentralbanken har mulighet for å motvirke det.

Han vil ha vedtatt en infrastrukturpakke på 2000 milliarder dollar. Flere steder holder infrastrukturen på å bryte sammen. Noe må gjøres. Dette vil dessuten gi tusenvis av arbeidsplasser for mange år framover.

I tillegg vil Biden bruke milliarder på bedre helsehjelp og velferdsordninger.

Disse tiltakene vil føre til et alvorlig gjeldstynget USA. Men planen er at USA etter hvert skal gå med overskudd slik at gjeld kan nedbetales.

Hvor stort underskuddet blir avhenger av hvor mye Biden får med seg Kongressen på å øke skattene.

Selskapsskatten skal opp, de rikeste skal betale mer og de globale selskapene skal ikke kunne lure seg unna i skatteparadiser. Hvor radikal skatteøkningen blir, er ikke klart. Dette kan også skje trinnvis.

Biden har også tatt initiativet til internasjonale avtaler om hindre at land tiltrekker seg selskaper ved å dumpe selskapsskatten. Han vil at alle land skal ha en selskapsskatt på minimum 20 prosent.

Biden legger også opp til en radikal klimapolitikk og har gjort det klart at USA skal følge opp målene iParis-avtalen.

Joe Biden sliter med forholdet til Kina, og han har ennå ikke forstått at verken USA eller Europa har noe vinne på et stadig mer anspent forhold til Russland.

Powered by Labrador CMS