Leder

Venstres Alfred Bjørlo sliter med å forstå at han ikke får med seg bedrifter på Freia-boikott.

Magne Lerø: Venstre sitter fortsatt igjen i boikottklisteret

Et titalls profilerte norske bedrifter kastet seg på boikottkjøret mot Freia uten å vite hva de var med på. De har gjort helomvending. Men Venstres Alfred Bjørlo roper fortsatt fra grøfta andre har kommet seg opp fra.

Publisert Sist oppdatert

­Det er høysesong for politisk uforstand. I går skrev vi om opposisjonen som klaget og bar seg over at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) én uke etter sjokkrapporten om skytingen mot Pride 25. juni i fjor, ikke hadde planen klar for hvordan hun ville rydde opp.

Det skal være tempo for tiden. Opposisjonen og mediene vil at statsråder skal bli bedre til å skyte fra hofta. Da får de en sak og opposisjonen kan starte kjøret.

Om en statsråd skulle finne på å si at en vil tenke seg om og komme tilbake med en gjennomtenkt plan, dures det i vei om mangel på handlekraft. Det må skje nå – eller i alle fall i morgen.

Offentligheten er rigget for raske, lite gjennomtenkte utspill i saker som er emosjonelt ladet. Det er alt som har med Pride og Ukraina å gjøre.

Emilie Enger Mehl lot seg ikke vippe av pinnen og strø rundt deg med handlekraft som ikke var forankret hos de det gjelder – politiet og PST. Hun har fått en bestilling det nesten er umulig å levere på. Hun skal sørge for at sikkerheten skjerpes og at de ryddes opp i påståtte ukulturer som har satt seg fast og som fører til at e-tjenesten og PST ikke samarbeider skikkelig.

Justis- og beredskapsministeren klarer nok å komme tilbake til Stortinget med en «ryddeplan». Det er så pass med politisk gangsyn i PST og politiet at de forstår at de må komme opp med en tiltakspakke som gir Emilie Enger Mehl det hun trenger.

Også profilerte bedrifter forsøker seg på lynraske handlinger i saker som opinionen er opptatt av om de tror det kan få konsekvenser for ens omdømme. I slike saker er det ikke snakk om å ta helgefri.

I løpet av forrige helg sto den ene bedriften etter den andre fram og sa de ikke ville selge Freia-produkter. Coop visste ikke hva de skulle gjøre. De ba om at næringsminister Jan Christian Vestre kom på banen.

Venstres næringspolitiske talsperson, Alfred Bjørlo, sa til NTB søndag at Vestre måtte si klart fra om at han støttet boikotten og berømmet bedriftene og organisasjonene som går foran.

Bedriftene satte seg ikke ned for å studere boikottregelverket. De hang seg bare på. De mente de følte på seg hvilken vei vinden blåste. Her gjaldt det å ikke bli hengende etter med å vise samfunnsansvar og solidaritet med Ukraina.

I dagene framover ble det gjentatt fra flere hold at regjeringen måtte komme på banen. Ikke en gang NHO sto fram med en advarsel mot en boikott som ville ta kverken på en stor norsk industribedrift.

Regjeringen var på banen alt søndag. Det ble understreket at de forholder seg til EUs sanksjonsliste. Der står ikke Freia-eier Mondelez.

– Som myndigheter forholder vi oss til de vedtatte sanksjonene. Uavhengig av sanksjonene må folk, organisasjoner og bedrifter gjøre opp sin egen mening om hva de mener er riktig. Å gjøre egne etiske vurderinger for sin egen drift er bedriftenes eget ansvar, sa statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) til NTB.

Bjørlo argumenterte for en boikott som kom «nedenfra».

– Næringslivs-Norge og Organisasjons-Norge bryr seg. De vil ikke være med å bidra til at Mondelez sponser den russiske krigskassa. Jeg tror og håper boikotten vil bre om seg, sa Bjørlo.

Høyres Linda Hofstad Helleland ble redd for å havne i bakleksa.

– Det er bra at selskaper som opererer i Russland og bidrar til at skattepenger renner inn i den russiske statskassen, møter motstand, også fra norske bedrifter og selskaper, sa hun.

Mandag sa statsminister Jonas Gahr Støre til NRK at det må være opp til enhver om man selv vil boikotte Freia ved å la være å kjøpe produktene og at regjeringens oppgave er å sørge for at vedtatte sanksjoner mot Russland blir fulgt til punkt og prikke.

Onsdag fikk næringslivets representanter endelig et møte med regjeringen, men ikke på statsrådsnivå. De måtte nøye seg med et par statssekretærer. Her fikk de gjentatt det regjeringens representant sa søndag.

Det kom ikke noe nytt ut av møtet. Men alle var selvsagt enige om at det hadde vært et godt møte.

Alle utenom Alfred Bjørlo. Til NTB sa han i går at næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) bør gi beskjed om at det er greit at selskaper og privatpersoner boikotter Freia.

Har han tungt for det? Han strever tydeligvis med å innse at han har gått seg vill i egen utspillsiver.

Venstre har profilert seg i Ukraina-krigen. Ingen var raskere ute enn Venstre-leder Guri Melby med å ville gi Ukraina alt landet ønsker seg av våpen og støtte. Det ser ut til at Ukraina har vært en god sak for Venstre å profilere seg på.

Bjørlo ville følge opp ved å stille seg i front for en ny omfattende boikott av Freia. Der tråkket han feil.

Strawberry og SAS vil holde fast på boikotten. Så Bjørlo er ikke helt alene.

En stor norsk produksjonsbedrift kunne gått dukken til ingen nytte om han og flokken av bedriftsledere, som trakk fra hofta uten å vite hva de skulle skyte på, hadde vunnet fram.

Noe godt kan det kanskje komme ut av det. Frps Christian Tybring-Gjedde foreslår i Nettavisen at Petter Stordalen kjøper Freia av Mondelez. En strålende ide, selvsagt.

Petter Stordalen har nok alt begynt å drømme om en gedigen reklamekampanje i alle medier der han knasker Kvikk Lunsj og Twist – og i bakgrunnen smiler Bjørlo fornøyd.

Stordalen varsler i VG i dag at han vil inn i vin- og brennevinsmarkedet. Da bør han for skams skyld også satse tungt på sjokolade.

Powered by Labrador CMS