Leder

Statsminister Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad holder fortsatt koken.

Drømmen om restart

Trine Skie Grande snakker om en nødvendig restart av regjeringen på grunn av store indre stridigheter. Erna Solberg avviser selvkritikk og gasser på i samme retning i håp om at det skal skje et politisk under.

Publisert Sist oppdatert

Det nærmer seg årsdagen for Erna Solbergs største politiske prestasjon; en flertallsregjering av de fire borgerlige partiene. Få trodde det var mulig. Hun ble endatil advart mot å forsøke. Erna Solberg holdt fast på sin plan. Da Knut Arild Hareide gjorde det klart at han anbefalte KrF å skifte side, kunne Solberg fortelle at han var ute etter å skaffe seg personlig politisk makt. Hun kan bruke dolk når det trengs.

Erna Solberg sørget for at Hareide gikk på sitt største politiske nederlag ved å love KrF endringer i abortloven om de ble med i regjeringen. Endringene ble så mikroskopiske at de knapt snakker om det som en seier i KrF. Det er flere som snakker om at Erna Solberg hjalp Kjell Ingolf Ropstad med å lure sitt eget parti med å love endringer i abortloven.

Det er snøen som falt i fjor. Det som også falt, var oppslutningen om regjeringen. Hvis ikke de borgerlige klarer å øke oppslutningen fram mot neste valg, er katastrofen et faktum. Det er ingen ting igjen av den optimismen som preget Erna Solberg da hun i januar kom ut på Slottsplassen med sine 22 statsråder. Hun satte Norgesrekord i antallet statsråder i en regjering. De rekorden kommer til å bli stående lenge.

Venstres leder, Trine Skei Grande, sier rett ut til NRK at regjeringen trenger en restart i 2020.

– Vi trenger det fordi vi har hatt så mange interne krangler at vi ikke klarer å skape entusiasme for prosjektet, sier Skei Grande og sikter blant annet til bompengebråket i valgkampen og statsminister Erna Solbergs ultimatum.

Venstre forbereder seg til kamp mot Frp i vår for å dra «iskanten» i Barentshavet så langt sørover som mulig. Med Sylvi Listhaug som olje -og energiminister, blir det et energitappende basketak. Sannsynligvis vil Erna Solberg insistere på at den kampen skal tas innad, på kammerset der hun kan følge med. Hun vil ikke ha en reprise av bompengestriden som skjedde i full offentlighet.

Vi trenger det fordi vi har hatt så mange interne krangler at vi ikke klarer å skape entusiasme for prosjektet

Iskanten er den viktigste saken for Venstre kommende halvår, sier Trine Skei Gande. Hun bør legge til «tror», for rett som det er kan de dukke opp sak der regjeringspartiene blir stående mot hverandre.

Ved å snakke om en restart for regjeringen, har Trine Skei Grande snaffet seg en fallhøyde. Hun vil bli spurt om restarten har funnet sted og om hva den i tilfelle går ut på. Når Venstres leder sier det er så mange interne krangler i regjeringen at det må skje en restart, snakker hun ned den regjeringen de er en del av.

Siv Jensen gir ikke uttrykk for at Frp plages av interne regjeringsstridigheter. Hun etterlater et innrykk av at bompengestriden ga blod på tann for partiet. Det nytter å kjøre hardt på egne krav. Frp fikk gjennomslag for endringer i bompengefinansieringen.

Skei Grandes uttalelser kan leses som en løypemelding til partiets valgkomite som skal bestemme seg for om hun skal fortsette som partileder eller skiftes ut. Valgkomiteen kan komme til å gjøre seg opp en mening om at partiet bør orientere seg ut av regjeringen. Trine Skei Grande signaliserer med sin uttalelse at hun er rede til å føre Venstre ut av regjeringen om det er det partiet ønsker.

Erna Solberg snakker ikke om noen restart av regjeringssamarbeidet. Hun varsler riktignok en utskiftning av statsråder etter at det er klart hvilke personer som skal fronte de fire borgerlige partiene fram til neste valg. Hun vil toppe laget. Det kan bety en ni giv på enkelte områder, men det er langt i fra den restarten Trine Skei Grande snakker om.

I sitt «Enig og tro til Dove faller»-intervju snakkes det ikke om spenninger og samarbeidsproblemer.

Erna Solberg, Siv Jensen, Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad er intervjuet i Vårt Land i dag. «Dette verdiavtrykket vil de sette». Her framstår de fire partilederene som såre fornøyd med det de har fått utrettet siste år. De hevder de fører en verdipolitikk som siste skudd på regjeringsstammen, KrF, er fornøyd med. «En verdi som bør stå igjen, er at enda flere bryr seg om andre – og tar ansvar for andre», oppsummerer Ropstad. Her er vi på nyttårstale-nivå.

De fire partiledere virker enige om det meste som er viktig, alt fra klima, verdiskaping, livssyn og velferd. Det er som om julefreden har senket seg fire partiledere som sliter med å få velgerne til å klappe for det de får utrettet.

I sitt «Enig og tro til Dove faller»- intervju snakkes det ikke om spenninger og samarbeidsproblemer. Det er like før Ropstad siterer Jesaja kapittel 11 med sikte på de som ikke trodde det var mulig for Frp og KrF å samarbeide: «Da skal ulven bo sammen med lammet, og leoparden legge seg hos kjeet, og kalv og ungløve skal beite sammen, mens en smågutt gjeter dem».

Det er riktignok ikke en smågutt som gjeter flokken, men en landsmoder som holder det gående i håp om å skrive seg inn i historien som kvinnen som fikk undere til å skje i politikkens verden.

Powered by Labrador CMS