Leder
Jobber som ikke finnes
De jobbene Erna Solberg ber permitterte satse på, finnes i liten grad. Regjeringen bør vri koronastøtte mot innovasjon og gi gründere flere muligheter.
Regjeringen har ikke lagt opp til å forlenge permisjonsordningene. Erna Solberg sier de som er permittert, må vurdere om de skal finne seg en annen jobb.
Det er nesten like vanskelig som å traktere en ønskekvist i håp om på finne vann. Det er ikke en stabel jobber som står og venter på permitterte.
En god del av de permitterte strutter heller ikke av kompetanse. Alt for mange av dem har lite å vise til på kompetansefronten, ut over erfaring og lyst til å jobbe. Det er ikke lite, men det er et dårlig utgangspunkt for å finne seg en jobb i en ny bransje.
Opposisjonen utnytter Erna Solbergs noe korttenkte oppfordring til permitterte. Kritikken fra Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum en ganske besk, selv om de forstår godt hva hun mener og egentlig er enig med henne. Men det er ikke alltid lurt, i alle fall ikke av en statsminister med en sulten opposisjon luskende rundt, å uttale seg på en måte som kan gi inntrykk av at hun ikke forstår den vanskelig situasjonen noen befinner seg i.
Erna Solberg akter ikke å sette foten ned for opposisjonenes økte pengebruk.
Opposisjonen vil ha mer støtte til bedrifter og forlenge permitteringsperioden til sommeren. Erna Solberg akter ikke å sette foten ned for opposisjonenes økte pengebruk. Det gjorde hun ikke i fjor. I år er det valg. Hun gir ikke opposisjonen ekstra poeng med å gå imot den størrelsen på koronastøtten de vil ha.
Erna Solberg har nyansert oppfordringen til de permitterte. Hun er opptatt av at de må vurdere å skaffe seg etter- og videreutdanning. Det har hun rett i, og det kan ikke opposisjonen annet enn å klappe for.
Regjeringen har åpnet for at de som mottar arbeidsledighetstygd kan studere. Det kan opposisjonen notere i bøkene sine som et eksempel på at regjeringen «gjør noe».
NHO vil selvsagt ha fortsatt og økt støtte til bedriftene. De mener også at permitteringsordningen må utvides ut over 52 uker. Hvis ikke vil grafene over arbeidsledigheten gå til himmels fra mars av når grensen for 52 ukers permisjon blir nådd.
Vi må kunne tro vaksineringen vil ha så pass effekt at aktiviteten i deler av kultur- og reiselivsbransjen sakte men sikkert kan ta seg opp igjen. Det taler for at permisjonsordningen og koronastøtte bør forlenges til 1. mai.
Hvis vi forlenger permisjonsordninger og koronastøtte for lenge, kan vi forsinke anstrengelsene for å hjulene i gang igjen.
Ap vil at det skal opprettes 4000 flere tiltaksplasser, innføre lønnstilskudd for å holde folk i jobb, etablere en omsetningsbasert tilskuddsordning for bedrifter som er hardest rammet av smittevernstiltak, og de vil opprette en såkalt «ventilordning» for bedrifter som faller utenfor kompensasjonsordning for næringslivet.
De store bedriftene og kjedene klarer seg. Framover bør regjeringen prioritere støtte til mindre og svake bedrifter.
Det kan være noe å hente her, men det er i seineste laget å komme opp med helt nye støtteordninger for bedrifter. Det er heller ikke enkelt på kort tid å lage nye kriterier for støtte.
NHO bruker betegnelsen «jobbskaperne» på deres virksomhet. På NHOs digitale årskonferanse i går, løftet de fram flere som har skapt arbeidsplasser både før og under koronakrisen.
En krise utløser som regel nye muligheter. Regjeringen bør vri koronastøtte mot innovasjon og grønn vekst. Det vil være en god oppfølging av klimameldingen som legges fram i dag.
De store bedriftene og kjedene klarer seg. Framover bør regjeringen prioritere støtte til mindre og svake bedrifter.
Regjeringen bør øke støtten til Innovasjon Norge og gi føringer for at de skal gi støtte til nye bedrifter og innovasjon i etablerte bedrifter i områder der arbeidsledigheten er høy. Noe av det viktigste vi kan gjøre framover er å stimulere sterkere til mer nyskaping.