Leder
Magne Lerø: Å vrake Støre løser ikke Aps problemer
De kan da umulig være så desillusjonerte i Ap at de vil skifte ut den erfarne Jonas Gahr Støre med den relativt uerfarne Tonje Brenna? Det er regjeringens politikk som er problemet. Det bør også Støre innse.
Representanter fra sersjantnivået i Ap tar til orde for å bytte partileder. Stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås står fram i Aftenposten og ber Jonas Gahr Støre trekke seg.
Han stortingskollega May Britt Lagesen sa til NRK før helga at det må gjøres endringer i partiledelsen. I TV2 ber lokallagsleder Jens Christian Vik i Sandefjord Ap Støre om å gå av.
Både TV 2, Dagbladet og NRK viser til anonyme kilder høyt oppe i partiet som vil ha en ny partileder. Det pekes på Tonje Brenna som den mest aktuelle til å ta over.
Når krefter i partiet vil presse partilederen og statsministeren til å trekke seg, er krisen i Ap nesten ikke til å leve med. Mediene hiver seg på og bidrar til å forsterke krisen. Anonyme kilder stiller velvillig opp. Mediene lister opp hvem som ikke eksplisitt sier de vil støtte ham.
Ap lurer seg selv om de tror det er Støre som er årsaken til partiets tilbakegang
Støre fortsetter
Jonas Gahr Støre gjorde det klart i Politisk kvarter på NRK i dag at han ikke har planer om å trekke seg. Han er motivert for å fortsette både som statsminister og partileder.
Tonje Brenna sier til NTB at hun gir Støre sin fulle støtte og at det er uaktuelt for henne å ta over. Den andre nestlederen, Jan Christian Vestre, rykker også ut med støtte til Støre.
Kari Nessa Nordtun sier til VG at hun støtter Støre og at det er ingen i Ap som har sagt at de vil utfordre hans posisjon. Hun peker på at meningsmålingene viser at Aps løsninger ikke får tilstrekkelig gjennomslag hos velgerne.
– Det ansvaret ligger ikke bare på Støre, men også på oss andre i partiets styrende organer, sier hun.
At statsråder støtter sjefen sin, er som det skal være. Det ville vært en bombe om de ikke gjorde det.
Det betyr selvsagt ikke at det er utelukket at Brenna vil stille opp som leder dersom Støre trekker seg. Om Støre presses til å trekke seg, oppstår det en ny situasjon.
Hvis LO er av den oppfatning at Støres dager som partileder er talte, så er løpet sannsynligvis kjørt. Han er i alle fall avhengig at flere tillitsvalgte og medlemmer av sentralstyret står fram med støtte.
Støre er en hard negl. Han kan velge å holde fast på at det er landsmøtet som skal velge partileder. Da må han stå i stormen inntil valgkomiteen som skal settes ned i januar, eventuelt ber ham om å trekke seg.
Støre har ledet partiet i motvind i over to år. Det virker som om strategien er å stå i det. Han forsvarer regjeringens politikk, sier statsbudsjettet er blitt enda bedre etter enigheten med SV og at velgerne etter hvert vil slutte opp om den politikken regjeringen fører.
Ikke nye grep
Det provoserer flere i Ap at Støre ikke vil snakke om krise og at han nøyer seg med å forsvare regjeringens politikk. Han ser ikke noe behov for å ta nye grep. I NRK i dag viste han til Aps forslag til partiprogram som viser veien videre.
Ap lurer seg selv om de tror det er Støre som er årsaken til partiets tilbakegang. Grunnen til at de går tilbake, er at de ikke treffer med den politikken de fører.
Om partiet skulle finne på å vrake den erfarne statsmannen Jonas Gahr Støre til fordel for den relativt uerfarne Tonje Brenna, har de for alvor mistet gangsynet. Brenna har ingen erfaring fra Stortinget. Hun trenger noen flere år som toppolitiker før hun kan ta over som partileder.
I boka Partiet kan vi lese om det som skjedde i kulissene da noen la planer for at Raymond Johansen skulle ta over for Støre. Det lykkes ikke.
Når et parti er i krise, er noen rede til å ta radikale grep og velger risikable løsninger med henvisning til at det ikke kan bli verre enn det er. Slik kan en ikke tenke om hvem som skal lede landet som statsminister. Ap har ingen på Støres nivå som kan bekle statsministerposisjonen.
Vi lever i en krevende sikkerhetspolitisk situasjon. Tiden er ikke inn for å sette inn en statsminister med beskjeden utenrikspolitisk erfaring.
De som vil ha en ny ledelse i Ap, bør heller snakke om hvilke endringer de vil gjøre i regjeringens politikk.
Støre er en utenrikspolitisk mester. Nå må ha vise at han kan levere ny innenrikspolitikk som flere velgere kan slutte opp om
Hold en tale
Framfor å kjempe videre i motvinden og vise til regjeringens politikk, bør Støre sette krisestab. Han bør si at det regjeringen har levert, tydeligvis ikke er godt nok, og varsle en tale i januar om hvilke nye grep han akter å ta.
Her kan han for eksempel si at de regionale helseforetakene skal legges ned for å få bedre styring av landets sykehus, han bør fortelle at regjeringen skal droppe bortimot hele anbudsregimet innen helse- og omsorgssektoren, at han vil bygge ned formueskatten og istedenfor innføre en høy avgift på arv over 15 millioner kroner, øke barnetrygden betydelig og la den inngå i skattegrunnlaget, legge ned Utdanningsdirektoratet og gi kommunene og lærerne større frihet, nedsette et utvalg som skal slanke landets tilsyn, gjøre det klart at vi skal kjøpe klimakvoter for milliarder om vi ikke når målet for egne utslipp, få fart på utbyggingen av vindkraft og droppe elektrifisering av sokkelen inntil vi er sikre på at vi har den kraften vil trenger til grønn industri ... ... for å nevne noe.
Støre er en utenrikspolitisk mester. Nå må ha vise at han kan levere ny innenrikspolitikk som flere velgere kan slutte opp om.