Marius Borg Høiby og hans mor kronprinsesse Mette-Marit under regjeringens festarrangement i forbindelse med prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag

Leder

Magne Lerø: Aftenposten i grøfta med Marius

At Juliane Snekkestad sendte en SMS til Mette-Marit om sønnen Marius Borg Høibys problemer og oppførsel, hører privatlivet til. Når Aftenposten setter fem journalister på saken, viser det at de har mistet grepet.

Publisert Sist oppdatert

Aftenposten kan forteller at Juliane Snekkestad, som i nærmere fem år var kjæreste med Marius Borg Høiby, i januar 2023, etter at forholdet hadde tatt slutt, sendte en SMS til kronprinsparet om Høibys problemer og voldelige oppførsel. Hun skal også ha informert om en del praktiske og økonomiske forhold.

Hun skal ha blitt møtt med forståelse. Men via hennes advokat får vi vite at hun hadde forventet en annen oppfølging. 

Vi får tro at Juliane Snekkestad handlet i god tro. Hun ville hjelpe Marius. 

Hører privatlivet til

Forholdet mor og sønn hører privatlivet til. Det gis ikke et unntak for fremtidige dronninger. Mette-Marit kommer aldri til å uttale seg om sitt forhold til sin Marius og hva hun har gjort eller ikke gjort for å bidra til å løse de problemer han har. Dette har ikke offentligheten noe med.

Marius Borg Høibys er ikke tiltalt. Han opplever at mediene har opphevet hans rett til privatliv basert på en mistanke om straffbare forhold. Han er fritt vilt. De som vil kan bli med i jakten.

Se og Hør er alltid langt framme i dekningen av de kongelige. VG og Dagbladet prioriterer kjendisstoff. Når Aftenposten prioriterer denne saken så høyt, skyldes det at de knytter den til monarkiets stilling.

Strafferettslig sett har denne saken ikke noen med kongehuset å gjøre. Det handler kun om Marius Borg Høiby.

I verste fall ender det med at Mette-Marit melder at hun ikke orker å være dronning. Kongehuset synger på siste verset. Vi bør komme i gang med å drøfte alternativet

Man kan gjerne hevde at Høiby bidrar til å svekke monarkiet. Noen vil hevdet at Mette-Marit også bidrar til det, når mediene kan fortelle at hun har kjent til sønnens problemer i lang tid.

Det er imidlertid mediene som driver fram svekkelsen av demokratiet ved at de blander kronprinsparet inn over alt der det er mulig. Det er sjelden en mor bringes inn i en sak om en sønns problemer og adferd slik det gjøres i denne saken. I kortene ligger det en umakelig kritikk av Mette-Marit for at hun ikke har gjort nok for å løse sønnens problemer.

Offentlig interesse

Det har derimot offentlig interesse at Slottet ble informert før politiet skulle arrestere Marius Borg Høiby. Denne informasjonen nådde fram til Mette-Marit. Dette handler om politiet har gjort seg skyld i en forskjellsbehandling til Høibys fordel.

Det har også offentlig interesse at Mette-Marit gikk i gang med å rydde Høibys leilighet på Skaugum før pågripelsen. Dette handler om muligheter for å ødelegge bevis. Simkortet til mobilen har forsvunnet og mobilen er ødelagt.

Selv om Mette-Marit kan sies å ha kommet i berøring med strafferettslige sider i saken, vil hun ikke bli bedt om å stille til avhør, selv om en av forsvarsadvokatene ønsker det. Grunnen er at en mor er fritatt for å medvirke i en etterforskning og straffesak mot et av sine barn. Dette gjelder alle landets mødre. Mette-Marit får ingen spesialbehandling.

Kronprinsparet blir også kritisert for at de ikke vil snakke med pressen om saken. Det gjør de lurt i. Ved å uttale seg vil de bidra til å gi pressen enda mer å skrive om. Det er dessuten gode grunner til å vise tilbakeholdenhet når en sak er under etterforskning.

Mediene er sultne på mer. Kronprinsparet vil aldri gi dem det de vil ha. Det er de ingen grunn til, for det hører privatlivet til.

Det er belastende å bli trukket inn i en rekke medieoppslag om Marius Borg Høiby. Det ligger uante muligheter for mediene til å grave i denne saken. I verste fall ender det med at Mette Marit melder at hun ikke orker å være dronning.

Kongehuset synger på siste verset. Vi bør komme i gang med å drøfte alternativet.

Powered by Labrador CMS