Leder
Magne Lerø: Demokratiet som ville ha bølla Trump
Når krisen er stor nok, er folk rede til å prøve radikale endringer. Flertallet tror Trumps evne til å ta kraftfulle grep og bøllete opptreden når det trengs, er det som skal til for å rydde opp og stake en ny kurs. De kan ta skammelig feil. Men det har velgerne lov til i et demokrati.
For mange i USA og ikke minst i vårt eget land, er det skremmende, fryktelig og uforståelig at amerikanerne kan velge Trump som president. Han er en notorisk løgner, oppføre seg til tider som en drittsekk, bryter lover og er uberegnelig.
Det er kaos rundt ham.
Han opptrer splittende og har for alvor gitt selvopptattheten et politisk ansikt.
Til tross for Trumps åpenbare karakterbrist og en opptreden som provoserer statsledere verden over, er det han flertallet vil ha.
De bryr seg ikke om hans svake sider. De tror på Trumps evne til å «få jobben gjort» – «make America great again».
De mest uhuga Trump-tilhengerne tror at Trump vil gjøre kort prosess, og om nødvendig opptre som en bølle, i møte med de som hindrer vekst og framgang for USA.
De vil være på parti med den sterkeste gutten i klassen.
Harris - status quo
Kamala Harris er blitt oppfattet som en fanebærer for status quo. Det er ikke godt nok for det politiske flertallet.
Hun ble i for stor grad klistret til Joe Biden som etter hvert ble temmelig upopulær. I ettertid er det nok mange demokrater som tenker at hun i større grad skulle distansert seg fra Joe Biden, men det er ikke enkelt for en visepresident å gjøre.
Millioner av amerikanere er på felgen økonomisk. Trump har vunnet fordi et flertall av velgerne tror han vil føre en økonomisk politikk som vil føre til at de får bedre råd.
Jesus advarte en gang mot å gi steiner til mennesker som ber om brød. Det må Trump legge seg på minnet. Han har skaffet seg en enorm fallhøyde.
Trump vil skape vekst i amerikansk økonomi ved å bygge høyere tollmurer og nedprioritere frihandel. Kina og EU vil møte USA med mottrekk. Derfor er det en risikabel strategi.
Usikkerhet i Nato
Når Trump blir president, skaper det usikkerhet i Nato og EU. Det gikk greit på et vis da han var president, men vi må være forberedt på endringer de neste fire årene som vi ikke er tjent med.
Det som har med handel å gjøre, må EU ordne for oss. Vi får bare håpe at vi gjennom EØS-avtalen får dra nytte av de avtaler som inngås. Ender vi opp med noe som må betegnes som en handelskrig med USA, vil Norge og EU-landene tape stort på det.
Den største uroen er knyttet til hvor helhjertet Trump vil slutte opp om Nato. Vi må forvente at Trump krever at Nato-landene skal øke bevilgningene til Forsvaret. Det har Norge planer om uansett. Det blir først dramatisk dersom Trump sår tvil om USA står helhjertet bak sikkerhetsgarantien i artikkel 5 som handler om at alle land i alliansen sammen skal forsvare et land som blir angrepet.
Mens Volodymyr Zelenskyj reiser rundt og snakker om sin «seiersplan» for Ukraina og andre statsledere i Nato gir ham støtte, er Ukraina i ferd med å tape krigen. Trump har sagt han raskt skal skape fred i Ukraina. Det blir ikke en fred i samsvar med Zelenskyjs «seiersplan».
Men når Trump sier han vil få slutt på krigen i Ukraina på en annen måte enn ved å sende stadig mer våpen dit, må lederne i andre Nato-land forholde seg til det.
En narsissistI valgkampen har populisten Trump fått utfolde seg. Trump er den han er, og det vil ikke mangle på merkverdige utspill og uttalelser framover.
I utenrikspolitisk sammenheng er alle, også Trump, tjent med at USA opptrer forutsigbart og på en måte som gjør at andre statsledere kan ha tillit til ham. Trump er mektig, men ikke suveren.
Trump framstår som en narsissist med et sterkt sug etter oppmerksomhet.
Han har fridd til velgerne i USA og har vunnet fram. Han vil også ha europeiske statslederes oppmerksomhet. I utenrikspolitikken vil han opptre som sterk og krevende, men ikke som en bølle.
Vi får håpe han forstår hvor grensen går for andre betydelige lederskikkelser på den internasjonale arenaen. De vil ikke la seg ydmyke eller overkjøre av Trump.
Men når Trump sier han vil få slutt på krigen i Ukraina på en annen måte enn ved å sende stadig mer våpen dit, må lederne i andre Nato-land forholde seg til det.
USA har hele tiden hatt regien på krigen i Ukraina. Trump vil også ta regien på slutten.