Frps Bård Hoksrud utfordrer jelse og omsorgsminister Jan Christian Vestre om ventelister. Her fra en seanse i Stortinget tidligere i år.

Leder

Magne Lerø: Frps bløffer om ventelistegaranti

Jan Christian Vestre vil få ned ventelistene, men ikke på Frps drømmenivå. Det helseministeren vil slite mer med  er rus, psykiatri og Helse Nord.

Publisert Sist oppdatert

LEDER. Uttrykket «han lyver så han tror det selv», passer ikke på Frps Bård Hoksrud, helsepolitisk talsperson for Frp. Han lyver ikke, han bare tror det han sier er mulig.

Det Hoksrud tror er mulig, er å korte ned ventetiden på sykehusbehandling til 30 dager. Han sier så til Klassekampen i dag. Og metoden er enkel: Får ikke en pasient behandling innen 30 dager på et av de offentlige sykehusene, kan en få behandling på et privat sykehus. Staten betaler.

Dette er delvis gammelt nytt. Solberg-regjeringen innførte fritt behandlingsvalg, men det avviklet nåværende regjering fordi det ikke hadde vært noe suksess.

Vi har i dag en såkalt fristbruddordning som gjør at en pasient kan få behandling hos private om ikke sykehuset som har satt fristen, makter å holde den.

Åreknuter og kreft

Det nye med Hoksruds forslag er 30 dager. Han skiller ikke mellom åreknuter og kreft.

I 2023 var den gjennomsnittlige ventetiden 72 dager. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre sier den skal merkbart ned.

Ventetiden skal gå såpass langt ned at behovet for behandlinger på private klinikker i praksis vil falle bort. Det skal ikke engang være et poeng å tegne helseforsikring, sier Vestre.

Vestre og Hoksrud sier begge at å gi folk den behandling de trenger, er sentralt i vårt velferdssamfunn. Derfor har sykehusene fått økt bevilgninger.

Når ventetiden er høy for tiden, skyldes det blant annet etterslep fra da koronaen herjet og at bevilgningene til sykehusene har vært for lave. Nå har regjeringen lagt flere milliarder på bordet, så tempoet i behandlingen kan skrus opp.

Vestre vil samtidig ta i bruk de private aktørene han mener det egentlig ikke bør være behov for, for å få ned køene. «Bruk de private om de trengs. Få køene ned», er beskjeden til helseforetakene.

LO henger med leppa 

LO og venstresiden henger med leppa over at han vil benytte de private mer. Det må til for å få ned køene, er Vestres kontante svar. Det hjelper ikke at det står det motsatte i partiprogrammet.

Hoksrud har ikke fått regnet på hva 30-dagers garantien vil koste. Den jobben kan de spare seg for. Problemet er ikke at det vil koste for mange milliarder. Problemet er kapasitet.

Hoksrud reflekterer ikke over at det er mangel på personell som i økende grad vil sette begrensinger for hva sykehusene kan få utført av behandlinger. Hoksrud har sikkert lest rapporten fra Helsepersonellkomisjonen (Bovim-utvalget). Det var meningen at den skulle legge premisser for sykehusdebatten framover. Men det kan virke som om Hoksrud har puttet den i en skuff på partikontoret.

Det offentlige helsevesenet i Nord-Norge mangler rundt 1000 ansatte. I hele landet mangler vi flere tusen sykepleiere, og mangelen ser ut til å øke hvert år framover.

Hadde vi hatt flust med leger og sykepleiere, kunne Hoksruds modell lykkes bedre. Når det er mangel på en kritisk ressurs i samfunnet, blir vondt verre om en overlater til markedet å ordne opp. Da må myndighetene ta styring over ressursbruken. Det gjør Vestre ved å la helseforetakene avgjøre hvilke behandlinger som skal overlates til private aktører.

Jan Christian Vestre er nylig blitt advart mot krise i behandlingen ruslidelser fordi for mange etablerte tiltak legges ned

Etableringskontroll

Regjeringen bør vurdere å innføre etableringskontroll for private helseaktører, for eksempel i Nord-Norge

Det vil alltid være behov for private aktører i de store byene. Noen av disse bør spesialisere seg på behandlinger som kan gi stordriftsfordeler. Slik kan de levere en rimeligere behandling enn generalistklinikkene ved de offentlige sykehusene.

Det kan diskuteres hva som er en akseptable ventetid for behandling. I Danmark har de innført en liknende modell av den Hoksrud ivrer for. Her er ventetiden for somatisk behandling for tiden 44 dager. For alt hva vi vet, drømmer Vestre om at vi skal komme ned mot dette.

En ventetid på 30 dager vil bidra til å utarme de offentlige sykehusene, fordi det vil oppstå en rekke private klinikker som vil ta unna operasjoner som har en fastpris. De kompliserte tilfellene vil overlates til de utmagrede, offentlige sykehusene.

Hoksrud sier at programutvalget vil gå inn for fritt behandlingsvalg fra første dag når det gjelder rus og psykiatri. Innvendingene mor dette forslaget er de samme, men her har Frp et poeng. Det som skjer i dag, er at flere private og ideelle behandlingstilbud legges ned, enten fordi de ikke vinner anbudet eller de ikke tilfredsstiller noen av kriteriene som stilles i anbudet.

Det er institusjoner med gode resultater som legges ned, fordi de for eksempel ikke leverer de tolketjenestene som forutsettes i anbudet.

Jan Christian Vestre er nylig blitt advart mot krise i behandlingen av ruslidelser, fordi for mange etablerte tiltak legges ned – og det offentlige vil ikke makte å komme opp med gode nok alternativer.

På det somatiske området kan Vestre lykkes med å få ned ventelistene. Om han klarer å få kontroll over situasjonen i Helse Nord, er heller tvilsomt. Han styrer også mot krise i innen rus -og psykiatri, fordi han ikke kan annet enn å operere innenfor et system styrt av helsebyråkrater som ikke har den nødvendige nærkontakt med aktørene innen rusomsorg og psykiatri.

 

 

Powered by Labrador CMS